Gişeye hakimler ama ödüllere değil! İşte, Oscar kazanan süper kahraman filmleri

Devam filmleri ve Marvel süper kahramanları ana akım sinemaya hakim olurken, sinema endüstrisindeki değerleri hakkındaki tartışma sürüyor. Büyük bütçeli süper kahraman filmlerinin ticari başarısı ve sadık hayranlarından beğeni alması garanti olsa da, sanatsal değerleri sıklıkla sorgulanıyor.

Far Out

Ödül törenlerinde gişe rekorları kıran süper kahramanların varlığı bir tartışma konusu haline geldi. Marvel ve DC sürümleri genellikle "En İyi Görsel Efektler" ve "En İyi Makyaj ve Saç Şekillendirme" gibi teknik kategorilerle sınırlandırıldı, ancak son birkaç yılda ödül sezonunda daha geniş bir tanınma kazanmaya başladılar.

Zamanımızın belirleyici yönetmenlerinden biri olan Palme d'Or ve Akademi Ödüllü Martin Scorsese çizgi roman akımını eleştirmişti geçtiğimiz günlerde. Ünlü yönetmen The Guardian'a Marvel filmlerinin "sinema olmadığını" söyledi ve onları eğlence parklarıyla karşılaştırdı: "Dürüst olmak gerekirse, onlar hakkında düşünebildiğim en yakın şey, ne kadar iyi yapılmış olsalar da, oyuncular bu koşullar altında ellerinden gelenin en iyisini yapıyor. Bu filmler; duygusal, psikolojik deneyimleri başka bir insana aktarmaya çalışan insanların sineması değil."

Oscar kazanan ilk süper kahraman filmi, Christopher Reeve'in oynadığı 1977 yapımı "Superman"di. Türün geleceğine ışık tutan film, görsel efektleriyle ödül kazandı. "Batman"in 1989 Tim Burton versiyonu biçiminde gelen başka bir süper kahraman filminin Akademi tarafından tanınması on yıldan fazla zaman aldı. Film, "En İyi Sanat Yönetmeni" ödülünü kazandı.

2005'te iki süper kahraman filmi Oscar kazandı: Tobey Maguire'ın "Spider-Man 2"si görsel efektleriyle ve Disney'in "The Incredibles"ı (İnanılmaz Aile) ses kurgusu ve "En İyi Animasyon Filmi"yle. Ancak teknik olmayan kategorilere ilk canlı aksiyon çıkışı, Heath Ledger'in Christopher Nolan'ın "Kara Şövalye" filmindeki performansıyla geldi. Ledger, Joker rolündeki yardımcı oyuncu görünümüyle ölümünden sonra Oscar kazandı ve film aynı zamanda ses kurgusuyla da tanındı.

"The Incredibles"ın (İnanılmaz Aile) izinden giden Disney'in Marvel uyarlaması "Big Hero 6", 2015'te "En İyi Animasyon Filmi" ödülünü kazandı. DC'nin anti-kahraman topluluğu filmi "Suicide Squad", sadece bir yıl sonra makyaj ve saç şekillendirme dalında kazandı.

2019 yılında ilk kez bir Marvel filmi birden fazla kategoride birinci oldu. Öncü "Kara Panter" (Black Panther) müzik, kostüm ve yapım tasarımı dallarında üç ödül kazandı. Aynı yıl, Spider-Man uyarlaması "Spider-Man: Into the Spider-Verse", "En İyi Animasyon Filmi" ödülünü kazandı.

DC'nin anti-kahramanlarının ödül başarılarının ardından Joaquin Phoenix'in aynı isimli filmde "Joker"i canlandırması ona 2020'de "En İyi Erkek Oyuncu" unvanını kazandırdı. Film, Akademi Ödüllü çizgi roman filmlerinin sayısını ikiye katladı. 2021'deki ödül sezonunun süper kahraman filmlerinden kısa bir süre uzaklaşmasının ardından, Kara Panter (Black Panther) devam filmi "Wakanda Forever" geçen yıl "En İyi Kostüm Tasarımı" ödülünü kazandı. "Black Panther: Wakanda Forever", Oscar ödüllü süper kahraman filmlerinin sayısını 11'e çıkardı, ancak Akademi tarafından tanınmalarının esas olarak teknik alanda kaldığını gösterdi.

Far Out'tan Elle Palmer'e göre; çizgi roman filmlerinin ödül sezonunda artan varlığı, son on yıldaki artışa bağlı. 2017'den beri, 2020 hariç, Marvel yılda en az üç süper kahraman filmi yayınladı. Üretimlerinin ne kadar üretken olduğu düşünüldüğünde, çizgi roman filmleri henüz gişeye hakim oldukları gibi ödül sezonuna da hakim değil. Çizgi roman filmlerinin amacı sanat üretmek veya eleştirel beğeni toplamaktan ziyade mevcut bir hayran kitlesine hizmet etmek ve para kazanmaktır.

OSCAR KAZANAN SÜPER KAHRAMAN FİLMLERİ:

Superman – "Görsel Efektler için Özel Başarı Ödülü" (Richard Donner, 1978)

Batman – "En İyi Sanat Yönetmeni" (Tim Burton, 1989)

Örümcek Adam 2 – "En İyi Görsel Efektler" (Sam Raimi, 2004)

The Incredibles – "En İyi Animasyon Filmi" ve "En İyi Ses Kurgusu" (Brad Bird, 2004)

Kara Şövalye – Heath Ledger, "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" (Christopher Nolan, 2008)

Big Hero 6 – "En İyi Animasyon Filmi" (Don Hall ve Chris Williams, 2014)

Suicide Squad – "En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı" (David Ayer, 2016)

Black Panther – "En İyi Yapım Tasarımı", "Sinema Filmleri için Yazılmış En İyi Müzik" ve "En İyi Kostüm Tasarımı" (Ryan Coogler, 2018)

Spider-Man: Into the Spider-Verse – "En İyi Animasyon Filmi" (Bob Persichetti, Peter Ramsey ve Rodney Rothman, 2018)

Joker – Joaquin Phoenix, "En İyi Erkek Oyuncu" (Todd Phillips, 2019)

Black Panther: Wakanda Forever – "En İyi Kostüm Tasarımı" (Ryan Coogler, 2022)

Şimdiye kadar yapılmış en karanlık ve ürkütücü 5 komedi filmi

Hafta sonu başlayıp bitirebileceğiniz 3 dizi önerisi

Tüm zamanların en iyi gençlik filmleri

Nostaljiyi keşfeden en iyi 5 film