Filmler neden bu kadar uzun?

Bugünün filmleri çok uzun! Avatar: Suyun Yolu, Babylon ve Avengers: Endgame, üç saatin üzerindeyken; Batman, Black Panther: Yaşasın Wakanda, Elvis, Dune, Eternals ve The Fablemans en az iki buçuk saat! Yakın zamanda vizyona giren John Wick 4 ise 2 saat 49 dakika uzunluğunda...

AV Club

Her zaman uzun filmler oldu aslında... "Kleopatra" 4 saat 8 dakika, "Rüzgar Gibi Geçti" 3 saat 58 dakika, "Once Upon a Time in America" 3 saat 49 dakika sürdü. Daha yeni 3 saatten fazla süren filmler arasında "Titanic", "JFK", "Schindler's List", "The Wolf Of Wall Street" ve "The Lord Of The Rings: The Return Of The King" var.

AV Club'ta yer alan makaleye göre; stüdyoların giderek daha uzun filmlere boyun eğmesinin ironisi, dikkat süremizin giderek kısalması. 2023'te hayat şimşek hızında ilerliyor ve sosyal medyada ve çevrimiçi ortamda içeriği kısa aralıklarla yutmayı tercih ediyoruz. Özellikle dijital platformlar, sinemada para ödeyen seyirciyi kazanmak için, bütçe veya uzunluk ne olursa olsun yönetmenlere istedikleri filmi yapmaları için dizginleri veriyor. Martin Scorsese'nin Netflix için yaptığı "The Irishman", en az yarım saat fazla uzun sürerek kariyerinin hem en pahalı filmi hem de en uzun filmi (3 saat 29 dakika) oldu.

"Men In Black 3" ve "Wild Wild West" ile iki kez 106 dakikadan uzun film çekmemiş olan yönetmen Barry Sonnenfeld, "Uzun bir filme sahip olmak neredeyse bir gurur meselesi haline geldi" diyor. Ancak Sonnenfeld, sorunların genellikle daha temel olduğuna ve çekim sırasında olanlara indiğine inanıyor. "Bazen filmler daha uzun çünkü yönetmenler setteki oyunculara ayak uydurmuyor, bu yüzden oyuncuların repliklerini söylemesi daha uzun sürüyor. Bu, insanları eğlendirmek ve filminizi daha sonra kurgu odasında hızlandırmaya çalışmak yerine sette ilerletmek meselesi."

90 dakikalık filmin son sığınakları ise çocuk animasyonları ve korku filmleri. Animasyon filmlerin neden makul gösterim sürelerine sadık kaldığını anlamak çok kolay; pahalıdırlar, bu yüzden daha hızlı daha ucuzdur ve çocukların dikkat süreleri sınırlıdır. Artı, film ne kadar kısa olursa, sinemalar onu belirli bir günde o kadar sık gösterebilir. Korku filmleri aynı zamanda sınırlı gösterim sürelerine bağlı kalma eğilimindedir, çünkü genellikle sınırlı bütçeleri bunu gerektirir ve ayrıca gerekli düzeyde bir gerilim ve şüpheyi sürdürmek belirli bir noktadan sonra zorlaşır.

Yönetmen Barry Sonnenfeld "Diğer insanların uzun filmleri sevmesi gibi ben de kısa, hızlı filmleri seviyorum. Yönetmenin seyirciyi sıkmasını anlayamıyorum! Ancak bir istisnam oldu. Son 10 yılın en sevdiğim film 3 saat 7 dakika uzunluğunda! Bunu söylediğime inanamıyorum ama bu RRR'ydi. İnanılmazdı. Üç kez izledim. Yani dokuz saat!"

Mayıs ayında izlenecek en iyi 10 film

Yıldızlardan oluşan oyuncu kadrosuyla büyüleyen 5 unutulmaz film

Sinema ile kalbinize temiz hava girsin! En iyi ve en özel bahar filmleri