Evlilik hakkında yapılmış en iyi 10 film

Evlilikler; tanıdığımız, bildiğimiz hikayeler, iki insanın aile kurma girişimiyle çetrefilleşen duygu durumları, derinleşen uçurumlar... Dram, psikolojik gerilim ya da komedi türünde evlilikleri anlatan çok fazla film var. Sizler için evlilik hakkında yapılmış en iyi 10 filmi listeledik.

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

"Kusursuz, mükemmel şeyler çok sürmezler" der Seneca. Çift olmak, bir arada yaşamak, adına evlilik dediğimiz, çok çaba gerektiren dünyaya girmek ve iki kişi olarak tamamlanmayı dilemek... İşte, acı tatlı evlilikleri anlatan en iyi 10 film!

1971 yapımı "Carnal Knowledge", evlilik ve bağlılık üzerine kafa yormuş önemli bir filmdi. Ingmar Bergman'ın "Scenes From a Marriage" (Bir Evlilikten Manzaralar) ve Woody Allen'ın "Husbands and Wives" (Kocalar ve Karılar), mutlaka göz atılması gereken zengin içerikli özel yapımlar...

The Bridges Of Madison County (Yasak İlişki-1995) IMDB 7.6

"Kadın seçimini yapıp evlendiğinde, çocuk sahibi olduğunda aşk başlamıyor, duruyor. Sen olduğun yerde duruyorsun ki çocukların devam edebilsin." Francesca işte bu sözlerle anlatmıştı evliliğini. Dinginliğe alışmış, iki çocuğu olan bir kadın, 4 günlük bir kalp çarpıntısı yaşar, fakat seçimini ailesinden yana kullanır. Vadideki Zambak biraz Madam Bovary olmayı deniyor ve çocuklar kazanıyor! Kendini yıllarca ihmal eden bir kadının aşk yerine evliliğini tercih etme nedeni çok açık: "Aşk beklentilerimizin çok üzerinde bir şey. Robert'la yaşadığımız şey beraber olsaydık devam etmeyebilirdi."

Te Doy Mis Ojos (Gözlerimi de Al-2033) IMDB 7.4

Kontrol etme, hakim olma dürtüsünün ilkelliğinin insana neler yaptırabileceğini anlatan ve evrensel bir dilin sökün ettiği nadir yapımlardan bu film... Egoların nasıl çarpıştığına ve şiddetin nasıl usulca hayatımıza girdiğine, bu filmde yakalanmamak mümkün değil. Filmi izlerken okkalı bir tokat yemişçesine etkisine giriyorsunuz!

Bin-Jip (Boş Ev-2004) IMDB 7.9

Her ne kadar fazlasıyla mistizm koksa da bu film, boş evlere sığınan, yüreği boşaltılmaya çalışılmış insanları yakın plana alıyor ve mahremiyet meselesine anlamlı bir dokunuş sergiliyor. Düşsel bir gerçeklikle, sosyolojik baskıların aynı paralelde kendine yer açmasıyla oluşan çıkmazın şiirsel bir anlatımı Boş Ev...

La Finestra di Fronte (Karşı Pencere-2003) IMDB 7.2

Duvarların arkasında olup bitenleri beyaz perdeye uyarlamak öyle kolay bir iş değil, tanık olmadığımız nice hayatlar yavaş yavaş çürürken, Ferzan Özpetek'in "Karşı Pencere"yi adres göstererek anlattıkları da yine böyle bir hikaye... Uzun süren bir evlilik, çocuk ve gündelik yaşam telaşı arasında es geçilen ruh bütünleşmesi.

Take This Waltz (Bu Dans Senin-2011) IMDB 6.5

Evliliklerin en kırılgan olduğu zamanlardan biri 5. yıl. "Blue Valentine"de bu travmanın başarıyla üstesinden gelen Michelle Williams "Take This Waltz"da, 5. evlilik yıldönümlerinde konuşacak bir şey bulamayan ama görünürde hiçbir sorunu olmayan Margot rolünde. Margot, eskiyi geride bırakıp yeniye yer açtığında tablo netleşir: "Yeni şey eskir!" Kendini tanımadan yapılan her arayış aynı yerde düğümleniyor aslında. Mutlu olmayı başaramayan biri, bunun sorumluluğunu karısına yada kocasına yüklediğinde değişen tek şey eşler oluyor. Kendi ile mutlu olamayan kimi mutlu edebilir ki? Bazen ne yaparsak yapalım, olmuyor!

Revolutionary Road (Hayallerin Peşinde-2008) IMDB 7.3

Olmuyor, evet... Mutsuzluğu görmek cesaret istiyor çünkü. "Revolutionary Road", iki kişi ile tek yol kat edilmesinin zorluğunu çok zarif anlatır. Anlayışlı tarafın her daim kedere boyun eğip, verme eğilimini kanıksamasını; kendini, kendine ve duygularına kaptıran tarafın ise körleşmesini...

La Femme de Gilles (Gilles'in Karısı-2004) IMDB 6.7

Görmekten kaçanlar hep vardır... Yüksek beklenti, huzuru fersah fersah uzaklara iter ama düşük beklenti de mutluluk garantisi vermiyor. Kendinden giden kocasının karısı olarak kalmak için amansız ve sessiz bir savaş veren Elisa'nın dramı çok gerçektir bu filmde. Canı yanan bir kadının, kızkardeşine çaresizce aşık olan kocasını nasıl bebek gibi koruyup kolladığını görmek garip gelmesin size. İliklerinize kadar işler Elisa'nın çaresizliği!

The Story of Us (İkimizin Hikayesi-1999) IMDB 5.9

Sevgililer birbirlerinden çok aralarındakini kucaklarlar... "İkimizin Hikayesi"nde tam da bu oluyor işte. Film, yıllarını birbirine hibe etmiş bir çiftin, artık geçmişin hatırlanmasından başka yapacak bir şeyleri kalmadığında, evliliklerini masaya yatırmalarını anlatıyor. Yüzlerde tebessüm oluşturmak için de fazlasıyla uğraş veren filmde anlıyoruz ki; ıskalayarak geçip gidilen yaşamda, fazla biriktirmeden, üstüne toprak atmadan, soluklanarak ve pek tabi çaba göstermekten yorulmadan ilerlemek gerekiyor.

The War of the Rosses (Güllerin Savaşı-1989) IMDB 6.8

Warren Adler'in 1981 tarihli romanından uyarlanan bu kara komedi filmi çok şey anlatıyor evlilik hakkında. Barbara ve Oliver uzun yıllarını paylaşmış iyi bir çift. Sorunları aşılamaz ölçüde önlerine yığıldığında ise boşanmaya karar verirler. Ancak, güzel anılar yerine, mal paylaşımı konusunda geliştirilen savunma stratejileri, bir zamanlar birbirlerine çılgınca aşık olan insanları iki düşmana dönüştürür. Karmaşaya ve çıkmaza acı acı gülmeye hazır olun. Evet, bu film içimizdeki sevgiliye değil!

Juana La Loca (Çılgın Aşk-2001) IMDB 6.5

Bu film, 1496'da geçen gerçek bir olayın perdeye aktarımı. Güzel Juana, Yakışıklı Felipe ile evlendikten sonra "deli" gibi aşık olur eşine. 1504'te İspanya tahtına çıkan Juana artık bir kraliçedir ama kocasının kendisini aldattığını öğrenmesiyle aklını yitirmiş bir kadına dönüşür. Juana için üzülüyor, Felipe'yi anlıyoruz film boyunca... Ağzı kanla dolu bir kadının söylediği aşk şiirlerini hangi erkek dinleyebilir ki?

"The Private Lives of Pippa Lee" (Pippa Lee'nin Özel Yaşamı): Sade, şık ve çok katmanlı bir film

Her biri birer klasik! Tek bir mekanda geçen ve asla sıkıcı olmayan 5 iyi film

Yeni Netflix dizisine ilham veren şok edici gerçek bir vaka: 42 Days of Darkness