En tartışmalı Oscar ödülleri: Tepki çeken kararlar, kazananlar, kaybedenler...

Oscar severlerin hemfikir olduğu şey, herkesin hemfikir olduğu bir Akademi Ödülü sahibi olmasının nadir olduğudur. Oscar tarihi, şoku, tartışmayı ve tepkiyi ateşleyen kazananlarla dolu. Variety, Oscar'ın 20 tartışmalı kararını listeledi...

Variety

"Er Ryan'ı Kurtarmak" üzerine "Shakespeare in Love" ve "Roma" üzerine "Green Book" gibi en iyi film altüstlerine karşı kalıcı bir öfke ve Martin Scorsese'nin onlarca yıldır kaybetme hayal kırıklığı var. Peki tarihteki en tartışmalı Oscar kazananı hangisi?

1. 'Crash', 'Brokeback Mountain' üzerine En İyi Film Ödülünü kazandı

Oscar tarihinin en tartışmalı en iyi film ödüllerinden birinde "Crash", "Brokeback Mountain"ı geride bıraktı. Eleştirmenler hala "Crash"in en kötü en iyi film kazananı olup olmadığını soruyor.

2. 'Green Book', 'Roma' Üzerine En İyi Film Ödülünü kazandı

"Roma", toplam 10 aday arasından yönetmen, sinematografi ve uluslararası uzun metrajlı film dalında Oscar kazandı ama biyografik drama olan "Green Book" galip geldi ve eleştirmenler için bir hayal kırıklığıydı bu karar.

3. "Bohemian Rhapsody" En İyi Kurgu Ödülünü kazandı

Oscar'lardan sonra yayınlanan bir video makalesi, "Bohemian Rhapsody"nin ne kadar özensizce kurgulandığını ayrıntılarıyla anlattı ve 3 milyondan fazla görüntülenmeyle viral oldu.

4. 'Life of Pi' En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülünü kazandı

Ang Lee'nin "Pi'nin Yaşamı", 85. Akademi Ödülleri'nde sinematografi ödülüne layık görüldü, ancak görüntü yönetmeni Claudio Miranda'nın kazanması, filmin büyük ölçüde dijital efektler kullanılarak inşa edilmesi nedeniyle tartışmalara yol açtı.

5. Rami Malek, Bradley Cooper'a Karşı En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü Kazandı

Rami Malek'in performansı tüm sezon boyunca film eleştirmenlerini ikiye böldü ve filmin kendisi büyük ölçüde gözden düştü. Pek çok uzman, Bradley Cooper'ın ödülü yalnızca "A Star Is Born"daki en iyi oyunculuk performanslarından birini gösterdiği için değil, aynı zamanda Akademi onu en iyi yönetmen yarışında küçümsediği için hak ettiğine inanıyordu.

6. Marisa Tomei En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülünü kazandı

Pek çok Oscar uzmanı Marisa Tomei'nin 1993 Oscar'larında yardımcı kadın oyuncu için Oscar kazanmasını beklemiyordu. Tomei'nin şok edici zaferinin ardından, adının yanlışlıkla söylendiği ve aslında ödülü kazanmadığı söylentileri su yüzüne çıktı.

7. 'Shakespeare in Love' En İyi Film 'Er Ryan'ı Kurtarmak' üzerine kazandı

"Shakespeare in Love"ı, 1999 Oscar'larında en iyi film dalında Steven Spielberg'in savaş destanı "Saving Private Ryan"ı geride bırakarak Akademi Ödülleri tarihinin en tartışmalı olaylarından biri olmaya devam ediyor. Sektör şok oldu ve ödül sezonu sonsuza dek değişti.

8. "Driving Miss Daisy" En İyi Film Ödülünü kazandı

"Driving Miss Daisy'nin" zaferinin tartışmalı olmasının nedeni, Akademi'nin Spike Lee'yi dışladığı bir yılda kazanmasıydı. Akademi'nin en iyi film için "Do the Right Olan"ı reddetmesi ve ödülü ırk ilişkilerine daha temiz bir bakış açısıyla vermesi tepkilere yol açtı.

9. Tom Hooper, David Fincher'a Karşı En İyi Yönetmen Ödülünü Kazandı

Tom Hooper'ın "The King Speech", 83. Akademi Ödülleri'nde tartışmalı bir kazanan oldu ve çok daha fazla beğenilen "The Social Network" ve David Fincher üzerinden en iyi film ve en iyi yönetmen ödüllerini kazandı.

2022 Oscar ödülleri için geri sayım başladı: Adaylar, tahminler, rekorlar ve son detaylar

10. 'Forrest Gump', 'Pulp Fiction' üzerine En İyi Film Ödülünü kazandı

"Forrest Gump" toplam altı galibiyet ve en iyi film ve en iyi yönetmen dallarında büyük zafer elde ederek törenin sahibi olduğu 67. Academy Awrds'de "Ucuz Roman" sadece En İyi Orijinal Senaryosunu Ödülüyle yetindi.

11. Roman Polanski En İyi Yönetmen Ödülünü kazandı

Roman Polanski, 75. Akademi Ödülleri'nde "Piyanist" için en iyi yönetmen ödülüne layık görüldü, ancak film yapımcısı, kanuni tecavüz suçunu kabul ettikten on yıllar önce Amerika Birleşik Devletleri'nden kaçtığı için katılmadı.

12. Kevin Costner, Martin Scorsese'ye karşı En İyi Yönetmen Ödülünü kazandı

Kevin Costner'ın Batı draması "Dances With Wolves", toplam 12 dalda aday arasından en iyi film ve en iyi yönetmen ödüllerini alarak 63. Akademi Ödüllerini domine etti. Martin Scorsese'nin gangster başyapıtı "Goodfellas" da aday gösterilmemiş olsaydı Costner'ın ilk iki kategorideki galibiyetleri çok daha az tartışmalı olurdu.

13. Robert Redford, Martin Scorsese'ye karşı En İyi Yönetmen Ödülünü kazandı

"Raging Bull", Scorsese'nin en önemli yönetmenlik başarılarından biri olarak görülse de, yönetmen Oscar'ı "Ordinary People" ile Robert Redford'a kaptırdı.

14. 'İngiliz Hasta' En İyi Film 'Fargo' üzerinden kazandı

Akademi güvenli yolu seçmişti. Oysa "Fargo", 1997 Oscar'ına aday gösterilen başka hiçbir filme benzemiyordu.

15. Robert Benton, Francis Ford Coppola'ya Karşı En İyi Yönetmen Ödülünü kazandı

Görüntü ve yönetmen kategorisi için "Kramer vs. Kramer"? filminin, şimdiye kadar yapılmış en iyi filmlerden biri olarak kabul edilen Francis Ford Coppola'nın "Apocalypse Now"ını geride bırakması o dönem epey tartışılmıştı.

16. Marlon Brando, 'The Godfather' Filmiyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü reddetti

Brando ödülü reddetti ve onun yerine Apaçi aktris ve aktivist Sacheen Littlefeather'ı gönderdi, böylece "film endüstrisinde Yerli Amerikalıların kötü muamelesini" kınayan bir konuşmayı okuyabildi.

17. George C. Scott, 'Patton' için En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü reddetti

George C. Scott, "Patton"daki başrolü sayesinde 43. Akademi Ödülleri'nde en iyi erkek oyuncu seçildiğinde, Oscar tarihinde Akademi Ödülü'nü reddeden ilk aktör oldu. Scott, Oscar'ları rezil bir şekilde "iki saatlik bir et geçit töreni" ve "ekonomik nedenlerle yapmacık bir şüpheyle halka açık bir gösteri" olarak nitelendirdi.

18. 'Suicide Squad' Oscar kazandı

Hiç kimse "Suicide Squad"ın güçlü bir makyaj çalışmasına karşı çıkamaz, ancak Ayer'in filminin doğru bir şekilde "Oscar ödüllü 'İntihar Kadrosu'" olarak adlandırılabilmesi, birçok sinefilin kızmasına neden oldu.

19. 'Spectre' En İyi Orijinal Şarkı Ödülünü kazandı

Adele, "Skyfall" ile orijinal şarkı Oscar'ını kazandığında, bir Bond filmi kategorisinde Akademi Ödülü'nü evine götüren ilk sanatçı oldu. Smith'in "Spectre"dan "Writings on the Wall" şarkısı, Bond hayranları arasında yaygın olarak kabul edilmesine rağmen, 88. franchise'ın en zayıf parçaları.

20. 'My Octopus Teacher' En İyi Belgesel Ödülünü kazandı

"Ahtapot Öğretmenim"in köşesinde Netflix vardı ve bu da onu "Time" ve "The Mole Agent" gibi diğer adaylardan daha uzun bir süre için daha geniş çapta erişilebilir kıldı. Eleştirmenler "Time's" tarafındaydı.

Kükreyen kadınlar geliyor! Nicole Kidman'ın yeni dizisi "Roar" 15 Nisan'da izleyiciyle buluşacak