1991'de, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, oldukça alışılmadık bir korku filmini gıpta ile bakılan "En İyi Film" ödülüyle onurlandırdı. Yamyam bir seri katil hakkındaki son derece sarsıcı psikolojik korku filmi "The Silence of the Lamb" (Kuzuların Sessizliği), beş Akademi Ödülü kazandı.
Thomas Harris'in 1988 tarihli romanından uyarlanan "Kuzuların Sessizliği", yavaş yavaş geniş çapta başarı ve eleştirel beğeni toplayan bir hit oldu. Jodie Foster'ın FBI öğrencisi Clarice Starling rolünde oynadığı film, birkaç talihsiz kurbanı öldürmek ve yemekten dolayı yüksek güvenlikli bir hapishaneye yerleştirilen Dr. Hannibal Lecter'ın hikayesini anlatıyor. Lecter'in devam eden davayla ilgili içgörü sahibi olduğuna ikna olan Jack Crawford, Starling'i yem olarak kullanmaya karar verir.
Şubat 1991'de gösterime giren "Kuzuların Sessizliği", 19 milyon dolarlık bir bütçeyle dünya çapında 272,7 milyon dolar hasılat elde ederek bir sinema sansasyonu haline geldi. Film, beş Akademi Ödülü kazandı: En İyi Film, En İyi Yönetmen (Jonathan Demme), En İyi Erkek Oyuncu (Anthony Hopkins), En İyi Kadın Oyuncu (Jodie Foster) ve En İyi Uyarlama Senaryo (Ted Tally). Tarihte bunu başaran yalnızca üçüncü film oldu. En önemlisi "Kuzuların Sessizliği", En İyi Film ödülünü alan ilk ve tek korku filmiydi. Film, 1999 yapımı "The Sixth Sense" (Altıncı His) gibi Oscar adayı korku filmlerinin yolunu açtı ve ustalıkla uygulanan olay örgüsüyle izleyicileri hayrete düşürdü.
Amerikan Film Enstitüsü, filmi en büyük beşinci ve en etkili gerilim filmi olarak derecelendirirken, Starling ve Lecter en büyük film kadın kahramanları ve kötü adamlar arasında gösterildi. Film, ABD Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi veya estetik açıdan" önemli kabul edildi ve 2011'de Ulusal Film Sicili'nde korunmak üzere seçildi. Devam filmi "Hannibal" 2001'de gösterime girdi, ardından iki prequel filmi "Red Dragon" (2002) ve "Hannibal Rising" (2007) geldi.