Delimsirek ve unutulmaz bir Müjde Ar performansı: Teyzem

Yeterince iyi bakarsanız daha önce görmediğiniz, mesafeli duran her gerçekliği görürsünüz. Kendimizle yüzleşmenin en etkili, yalın ve tek kişilik hali sinemanın en güzel örneklerinden bir olan 1986 yapımı ''Teyzem'' filmini, usta oyuncu Müjde Ar'ın doğum gününde yeniden hatırlıyoruz...

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

Sinema iz bırakır, dönüştürür... Ümit Ünal'ın genç yaşta kaleme aldığı ve Halit Refiğ'in yönettiği "Teyzem" filmi, Müjde Ar'ın üstün performansıyla Türk sinemasının unutulmazları arasında yerini aldı.

1986 yapımı Teyzem, senarist-yönetmen Ümit Ünal'ın henüz 20 yaşındayken, aynı yıl Milliyet gazetesinin düzenlediği yarışmada birincilik ödülü alan senaryosundan çekilir. Ünal'ın kendi teyzesinin hikâyesinden esinlenerek kaleme aldığı senaryo, Müjde Ar'dan başlayarak Ertem Eğilmez'e, oradan da Halit Refiğ'e ulaşır. Nihayetinde Refiğ'in yaptığı değişikliklerle birlikte film olur. Hatta Ünal "Filmin çekilmesi tümüyle Müjde Ar'ın isteği ve ısrarı sayesinde oldu" der "Işık Gölge Oyunları" kitabında.

Teyzem gerçektir! Yaşamış bir kadındır. Annesinin yıllar önce ayrıldığı eve ilk defa gelen küçük Umur'un penceresinden yaşananlar anlatılır. Umur'un, teyzesi Üftade ve onun üzerinden şehirle, toplumla kurduğu ilişki giderek bir teyzenin, dolayısıyla da kadının dramına şahitlik etmeye dönüşür. Hem Üftade'nin hem Umur'un yükü çok ağırdır.

"Bana bak bu hayat aşksız çekilmez, anlat bana, sevdiğin güzel mi?" diye sorar Üftade küçük Umur'a... Utanır Umur, başı önünde "hem de çok güzel" der. Evet, çok güzeldir, çocuk ruhu taşır. Teyzesidir sevdiği, Umur'un... Bu son sahne büyüleyicidir. Kim bilir kaç seyirci ağlamıştır, Üftade'nin kahkahaları eşliğinde.

Müjde Ar, Yaşar Alptekin, Mehmet Akan, Uğur Yücel, Necati Bilgiç ve Tomris Oğuzalp gibi usta isimlerin göz kamaştırdığı filmin müzikleri Atilla Özdemiroğlu'na ait. Ayrıca Ümit Ünal, filmin sonunda bir iki dakika perdede görünür. Şimdiki nesil belki bilmiyor ama bir dönemin izleyicisini çok etkilemiş, güçlü, delimsirek ve unutulmaz bir filmdir "Teyzem."

Modern western türünde en iyi 5 film önerisi

2021'in öne çıkan 3 filmi

"La Novia" (Gelin): Melankolik, trajik ve şiirsel bir aşk filmi