Hüsna Köşger
Türk sinemasında 1952 yılında başlayan Yeşilçam Dönemi ve öncesi ile birlikte pek çok sayısız başarıya imza atılmıştı. Muhsin Ertuğrul ile başlayan ilkler dönemi ve sonraki süreçte sinemamıza sayısız isim hem çektiği filmleri hem de oyunculuk performanslarıyla pek çok başarı kazandırdılar.
İşte Cumhuriyetin 100. yılında Türk sinemasının unutulmaz ilkleri
MUHSİN ERTUĞRUL VE SİNEMAYA KAZANDIRDIĞI İLKLER
Bir tiyatrocu olan Muhsin Ertuğrul, sinemaya da adım atmış ve pek çok ilki getirmişti. İlk sesli film, bilinen ilk renkli uzun metrajlı film hep Ertuğrul tarafından çekilmiştir. Yine sinemamızdaki ilk operet türü filmi de kendisi çekmiştir.
SUSUZ YAZ İLE GELEN ALTIN AYI ÖDÜLÜ
Yeşilçam sinemasının alışılagelmiş dilinden uzak bir filmcilik anlayışına sahip olan Metin Erksan; Susuz Yaz filminde, henüz 16 yaşında olan konservatuvar öğrencisi Hülya Koçyiği'i başrol oynatmıştı. Film, Uluslararası Berlin Film Festivali'nden Altın Ayı ödülünü alarak sinemamıza en büyük ilk ödülünü kazandırmıştı.
ÖMER LÜTFİ AKAD VE YEŞİLÇAM SİNEMASI'NA GEÇİŞ DÖNEMİ
Gelin, Düğün, Diyet üçlemesi başta olmak üzere sinemamıza kıymetli filmler bırakan ve çınar olarak kabul edilen Akad, Ayhan Işık'ın başrolü olduğu Kanun Namına filmiyle sinemamızda Tiyatrocular Dönemi'ni kapatıp Sinemacılar Dönemi'ni, bir yerde Yeşilçam Dönemi'ni başlatmıştı.
KANUN NAMINA VE POLİSİYE TÜRÜNÜN SİNEMAMIZA GEÇİŞ YAPMASI
Ömer Lütfi Akad imzalı Kanun Namına filmi Sinemacılar Dönemi'ni başlatmıştı ama aynı zamanda sinemamıza polisiye türünün giriş yapmasını da sağlamıştı.
NURİ BİLGE CEYLAN VE CANNES BAŞARILARI
Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı Uzak, İklimler, Üç Maymun, Bir Zamanlar Anadolu'da, Kış Uykusu filmleriyle Cannes'de Altın Palmiye ödülünü aldı.
İKİNCİ ALTIN AYI ÖDÜLÜ SEMİH KAPLANOĞLU'NDAN
Semih Kaplanoğlu'nun bir üçleme olarak çektiği film serisinden Bal, sinemamızda Altın Ayı ödülünü kazanan ikinci yönetmen olmuş oldu.