Bu liste hiçbir yerde yok! 2022'nin en iyi 10 filmi

2022 sinema için inişli çıkışlı bir yıldı. Virüsün tüm dünyayı çalkaladığı yıllarda sektör toparlanmak için epey çaba sarf etti. aksam.com.tr olarak 2022'nin bizce en iyi 10 filmini siz değerli okuyucularımız için seçtik.

aksam.com.tr

Esma Belgin Özdemir

Kabul edelim ki; Covid her şeyi alt üst etti. Sinema sektörü de bu virüsten payını aldı. Film yapımcıları zor koşullardan geçerken, sinema salonları izleyici kaybetti ve film izleme algımız büyük ölçüde değişti. Sinema sektörünün pandemi sonrası temellerini yeniden kazanmak için mücadele ettiği bir yılı daha geride bırakırken, aksam.com.tr olarak 2022'nin en iyi 10 filmini listeledik.

1- The Banshees of Inisherin

"Dün her şey yolundaydı!" Colin Farrel, Brendon Gleeson ve Barry Keoghan, 2022'nin en özel işine imza atıyor. Yönetmen Martin McDonagh'ın istihzalı, insani ve incelikli öyküsü ve muhteşem bir oyuncu kadrosunun eşlik ettiği "The Banshees of Inisherin", yılın en iyisi!

2- Tar

Batı klasik müziğinin uluslararası dünyasında geçen film, kadın maestro Lydia Tar'ın çıkmazlarını takip ediyor. Ezcümle; yönetmen Todd Field ve Lydia Tar performansı ile Cate Blanchett, ödüllere hak ederek sarılabilir.

3- Decision to Leave

"Beni sevdiğini söylediğin an, aşkın bitti. Seninki bittiği an, benim aşkım başladı." "Ayrılma Kararı" gerçeküstü, kırılgan, yıkıcı, tutkulu ve trajik bir nefes... Park Chan-wook'a selam olsun!

4- Avatar: The Way of Water

Sözü uzatmaya gerek yok! James Cameron, tüm zamanların en büyük gişe hasılatını yapan filmin devam filmini beklediğimiz 13 yıl boyunca ustalığından hiçbir şey kaybetmediğini 2022'de gösterdi.

5- The Fabelmans

İkinci Dünya Savaşı sonrası Arizona'da büyüyen genç Sammy Fabelman, sinemanın gücünün gerçeği görmesine nasıl yardımcı olabileceğini keşfediyor bu değerli filmde. Steven Spielberg'ün yarı otobiyografik bakışını seyreylediğimiz "Fabelmanlar", 2022'nin gülümseten yanı oldu.

6- Argentina, 1985

Arjantin askeri cuntasının yönetimi altında 30.000'den fazla insan ortadan kayboldu ve bu barbarlığı yapanların halk arasında adalete teslim edilemeyecekleri varsayılıyordu. Santiago Mitre'nin politik gerilim filmi, bu hukuk mücadelesini harika bir şekilde anlatıyor ve Ricardo Darin, Strasser rolünde hayatının performansını sergiliyor.

7- Triangle of Sadness

Ruben Östlund'un İngilizce dilindeki ilk uzun metrajlı filmi "Hüzün Üçgeni" hicivli bir kara komedi ve yılın en keyifli yapımlarından. Hiyerarşi, sınıfsal roller ve yeryüzü insanının oyunları başrolde!

8- Top Gun: Maverick

30 sene sonra, Maverick hala üst düzey bir donanma havacısı olarak sınırları zorluyor ama bunu yaparken geçmişinin hayaletleriyle yüzleşmek zorunda. Film ve Tom Cruise hala baş döndürücü...

9- The Quiet Girl

Genel olarak sessiz ve zarif bir çalışma "Sessiz Kız" ve üstelik fazlasıyla ölçülü. Hikaye boyunca akan gizli akımlar ve duygulu tonlar aşırı incelik içeriyor. Filmin ayrıca kendi sahasında tüm zamanların en çok hasılat yapan İrlanda filmi olduğunu da belirtelim.

10- Syk Pike

Sağlıksız, rekabetçi, toksik bir ilişki ve umutsuz bir girişim... Norveç'ten gelen bu çılgın mücevher, çağın vebasına çeviriyor gözünü. Hüzünlü, absürt, komik ve acımasız "İlgi Manyağı", 2022'nin kuşkusuz en iyilerinden!

2023'te görmek için sabırsızlandığımız filmler

2023'ün en çok beklenen dizileri

2022'nin en tartışmalı dizisi! "Canavar: Jeffrey Dahmer'in Hikayesi" çok mu ileri gitti?