''Bir Umut'' filmi aile içi ilişkileri farklı yönleriyle masaya yatırıyor

Ümit Köreken'in yönetmen koltuğuna oturduğu ikinci filmi ''Bir Umut'', ''10. Boğaziçi Film Festivali''nde yarışıyor. filmin oyuncu kadrosunda; Baran Şükrü Babacan, Eylem Yıldız ve Funda Eskioğlu yer alıyor.

AA

Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nda yer alan ve dünya prömiyerini 44. Moskova Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştiren "Bir Umut" filmi, sinema oyuncusu olmak isteyen Umut'un, 20 yıldır görmediği MS hastası annesinin gelişiyle 42 saatte değişen hayatını anlatıyor.

Ümit Köreken, 2015'te "Mavi Bisiklet"i çektikten sonra aile içi ilişkileri konusuna ilgi duyduğunu dile getirdi. Bu konuda okumalar yaptıklarını ve ortak senarist Nursen Çetin Köreken ile çeşitli eğitimler aldıklarını belirten Köreken, "Özellikle Türk sinemasında biraz az rastlanan anne-oğul ve sevgisizlik hikayesi üzerinden bir film yapmak istedik. 'Martı' oyunu ile ilgili de bir uyarlama yapma düşüncemiz vardı. İki fikri birleştirdik ve sonunda 'Bir Umut'un hikayesi doğdu" dedi.

Köreken filmde, anne sevgisi görmeyen bir kişinin yetişkin olduğunda yaşamında ne tür travmalara sahip olacağına dair bir mercek tuttuklarını aktararak, şunları söyledi:

Aile içi ilişkiler, toplumda birçok kişiyi ilgilendiren meseleler, ister ebeveyn isterse de çocuk olsun. Dolayısıyla ben izleyicilerin kendileriyle ya da bir şekilde hesaplaşmak istedikleri ya da istemedikleri konularla çok fazla bağ kuracağını düşünüyorum. Ama tabii ki 'Bir Umut' bir izlemede hemen kodları anlaşılabilecek, algılanabilecek bir film değil. Çok fazla küçük ayrıntı var. Biraz da bize göre, hayat oralarda gizli.

"Ekip için hem çok olgunlaştırıcı hem de herkesi büyüten bir film oldu"

Filmi salgınının en yoğun olduğu dönemde çektiklerine işaret eden Köreken, "Kovid, mart ayında çıktı. Biz filmi 2020 ağustosta çektik ve o dönem setlerde kurallar sertti. Yani bir kişi Kovid olduğunda bütün setin durması söz konusuydu. O yüzden biraz kamp gibi, çok kontrollü bir set kurmaya çalıştık. O zaman maske çok yaygındı. Maskeli insanlar görünsün mü, görünmesin mi filmde? Çok zorlandık ve film de ağır bir konu. Ekip doğal olarak çok yoruldu. Hem Kovid'in fiziksel zorlayıcılığı hem de hikayenin bu kadar duygulara dokunma biçimi, bir de sahneleri sürekli tekrar ettik. Bence ekip için de hem çok olgunlaştırıcı hem de herkesi büyüten bir film oldu" değerlendirmesini yaptı.

"Bir şey oynadığımda o karakterin açmazlarını anlamaya çalışıyorum"

Filmin başrol oyuncusu Baran Şükrü Babacan ise Bir Umut'un 7. sinema filmi olduğunu belirterek, "Her karakter, kendi içerisinde aslında kendine dair birçok dert taşıyor. Ben, bir şey oynadığımda o karakterin açmazlarını anlamaya çalışıyorum. Tabii bazı filmlerde karakterler, biraz daha kendi içinde yaşayan karakterler oluyor, daha içine kapanık. Ama bu filmde Umut'u ilk okuduğumda benim en çok sevdiğim tarafı, onun yaşadığı her şeyi çok dışardan yaşıyor olmasıydı" dedi.

Ümit ve Nursen Çetin Köreken çiftinin senaryosunu birlikte kaleme aldığı filmin oyuncuları arasında Eylem Yıldız ve Funda Eskioğlu da yer aldı. Filmin müziklerini ve ortak yapımcılığını Cafer Ozan Türkyılmaz üstlenirken, görüntü yönetmenliğini ise İbrahim Çaltılı yaptı.