Animasyon ustası Miyazaki emeklilikten vazgeçti...

İnsanın çelişkilerini zarif bir anlatımla gözlere hediye eden pek çok animasyon seyrettik. Sempatik ve eleştirel bir dille sanat yapan Hayao Miyazaki'nin gönlümüzdeki yeri tartışılmaz elbette. 2013 yılında emekliliğini duyuran 80 yaşındaki usta yönetmen, son bir filmle geri dönüyor.

80 yaşında ve başka bir filmle emekliliğinden çıkıyor... 20. yüzyılın başlarından bu yana en büyük animasyon film yapımcılarından biri olan Hayao Miyazaki önce 1997'de ardından 2013'te emekliye ayrılacağını açıklamıştı. Neyse ki usta isim Miyazaki, hayranlarını bir kez daha büyüleyecek.

Yürüyen Şato, Komşom Totoro, Küçük Deniz Kızı Ponyo, Prenses Mononoke, Gökteki Kale, Rüzgar Yükseliyor gibi arşivlik filmlerin unutulmaz yönetmeni, 2022'de animasyon sevenleri yine büyüleyecek...

New York Times'ta yer alan habere göre, usta yönetmen yeni projesini ''büyük ölçekli bir fantezi'' olarak niteliyor. Filmin, Genzaburo Yoshino'nun 1937 tarihli ''How Do You Live?'' romanından uyarlandığı biliniyor. Roman, Tokyo'da yaşayan ve yakın zamanda babasını kaybetmiş olan 15 yaşındaki bir çocuğun hayatını mercek altına alıyor.

Miyazaki gelecek film hakkında fazla bir şey paylaşmıyor, çok nadir verdiği röportajda. Muhabirin "Bir sonraki filminizin adı 'Nasıl Yaşarsınız?' Cevabı bize verir misiniz?" sorusuna Miyazaki şu yanıtı veriyor: "Bu filmi çekiyorum çünkü cevabım yok."

İzleyen benlik, izlenen benlik ve dahası tüm bunların bilincine varan benlik, kendi kendini gözlemleyen benlik, uzaktan, tüm bu çeşitli benlikler kalbinde çakıştı ve aniden başı dönmeye başladı. (How Do You Live? kitabından...)

Filmin 2022 yılında vizyona girmesi bekleniyor.