Her şey kocaman bir kafa karışıklığı: The Father

Florian Zeller'in kalp parçalayan filmi “The Father” (Baba), çağımızın yaygın görülen hastalığı olan alzheimer ve bu hastalığın aile üzerindeki etkilerini ele alan çalışması… Alzheimer hastalığını muhtemelen daha önce hiç gösterilmediği şekilde anlatan film, zor bir deneyim sunuyor.

Akşam.com.tr

Belgin Özdemir

İlk kez 2020'nin Ocak ayında Sundance'te gösterilen ve pandemi tarafından defalarca ertelenen "The Father" (Baba), sinemalardaki yolculuğu için çok uzun bir süre bekledi ve sonunda tüm övgüleri topladı, Oscar ödülü ile desteklendi. Alzheimer hastalığını en gerçek haliyle anlatan film, sizin de kafanızı karıştıracak!

Yönetmen Florian Zeller'in demansın yıkımları hakkındaki gerçek, uzlaşmaz, ustaca yapılandırılmış bu hakiki draması, Anthony Hopkins'in görkemli oyunculuğuyla etkisini daha da attırdı. Zaman, mekan ve insanlar... Her şey kocaman bir kafa karışıklığı! Yaş aldıkça daha çok bulanıklaşan, anne rahmine dönme isteği uyandıran bir çaresizlik.

Demans, bunama ya da alzheimer... Adı ne olursa olsun, çoğumuz için acı veren ve kişisel deneyimlerle zorlandığımız bir hastalık. Bu hastalıkla mücadeleye pek çok filmde rastlamışızdır ama "The Father" diğer filmlerden çok daha farklı bir gözden bakıyor. Kafası karışan insanın çıkmazlarını irdeliyor. Hatırlama yeteneğimiz belki de çok seçici ama bunama baş gösterdiğinde aynı evde yaşadığımız, sevdiğimiz ve unutmayı asla istemeyeceğimiz insanı bile unutabiliriz. Ve bu, herkes için çok acı verici...

Artık neler olduğunu bilmiyorum!

'Away from Her', 'Amour', Still Alice', 'Live Twice, Love Once' gibi filmler bu türün iyileri arasında olmayı sürdürüyor ama bu hastalığın karmaşıklığını ve kaosunu tam olarak yansıtan bir film yapıldı: The Father! Filmin içindeki kronoloji, ruh hali değişimleri ve hastanın kafa karışıklığının oluşturduğu korkuyu iliklerimize kadar hissettik. Yeni bir göz açıldı. Çünkü bu film; senaryosu, kurgusu ve oyunculuklarıyla mütevazı ve incelikli bir tasvir...

Sinemada hesaplaşma, gerilim ve yüzleşme...

Google 2021'de en çok aratılan filmleri açıkladı

"Yola çıkmalı" dedirten 5 film