“After Yang” insan olmak, ölümlülük, aile ve bellek kavramlarının özüne inen etkileyici bir film

Yönetmen Kogonada Columbus'da olduğu gibi yine nazik, dingin ve şefkatli bir film olan ''After Yang'' (Yang'tan sonra) ile bizi büyüledi. İnsan olmak, ölümlülük, aile ve hafıza başlıklarına duyarlı bir şekilde yaklaşan bu etkileyici film, özellikle sabırlı seyircisini sarıp sarmalayacak.

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

Kogonada, son filmi "After Yang" ile (Yang'tan Sonra), yapay zekanın şefkatli duyarlılığını dingin bir biçimde ancak baştan çıkarıcı bir tonla gözlerimize yerleştirdi. Basit bir olay örgüsü içeren bu sakin film; ölümlülük, aile, aidiyet ve bellek kavramlarına ustaca dokunuyor.

Jake ve Kyra, evlat edindikleri Mika'ya refakatçi olarak insan görünümlü, yapay zekaya sahip bir android olan Yang'ı ailesine dahil etmiştir kısa süre önce. Çok meşgul olan ebeveynler, Yang aniden çalışmayı durdurduğunda, onu hızlı ve ucuz bir şekilde onarmanın yollarını arar. Jake bu süreçte hem küçük kızı Mika'yı teselli eder hem de Yang'ın dünyasının izini sürer. Yönetmen Kogonada bu dramatik bilimkurgu filminde, insan olmanın ne demek olduğunu keşfeden bir robotun sakin ve şefkatli hikayesini ve kaybın acısını büyük bir nezaketle anlatıyor.

Filmden sonra "Yang" isminin tesadüfen seçilmediğine emin oluyoruz. MÖ 3. yüzyıla dayanan ve Çin kültüründe temel bir kavram olan Yin Yang felsefesine göre Yang; iyileştiren, aydınlık, güneş anlamlarına geliyor ve Yang'tan sonra işlerin karıştığına, karanlığın yavaş yavaş çöktüğüne şahit oluyoruz. 2022'nin sıra dışı filmlerinden "After Yang'ın estetik dokusu, sakin diyologları ve minimalist performansları tam manasıyla göz ve ruh dolduruyor.

Alexander Weinstein'ın "Yeni Dünyanın Çocukları" kitabından "Yang'a Elveda Derken" adlı kısa öyküsünden uyarlanan 2021 yapımı "After Yang"ta; Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Justin H. Min ve Malea Emma Tjandrawidjaja harika bir performans sergiliyor.

Marilyn Monroe efsanesini başlatan 1953 yapımı film "Niagara", bu hafta Kundura Sinema'da

"Hafta sonu ne izlesem" diyenler için soğuk ve karlı havalarda izlenecek 3 kış filmi!

From: "Lost"un yapımcı ve yönetmeninden yeni bir gizem-korku dizisi!