48 yıl sonra gösterime girdi! En uzun yapım süresi rekorunu hangi film elinde tutuyor?

Bir Hollywood filminin yapımının, en hafif tabirle, oyuncularla sözleşme imzalamaktan setle ilgili sorunlara ve hatta kurgu sürecine kadar çetin bir süreç olabileceği iyi bilinir. Peki, ya yapımı en uzun süre rekoru elinde tutan film hangisi?

Far Out

Yanıt; efsanevi film yapımcısı Orson Welles'in yönettiği, ortak yazdığı, ortak yapımcılığını yaptığı ve ortak kurgusunu yaptığı 2018 hiciv draması "The Other Side of the Wind" (Rüzgarın Öteki Yüzü). Film, 48 yıllık inanılmaz bir geliştirme sürecinin ardından sonunda gösterime girdi.

"Rüzgarın Öteki Yüzü" (The Other Side of the Wind), Welles'ın Hollywood'a dönüşü olarak düşünülmüştü. Çekimler 1970'te başladı, ancak 1970'ler boyunca ve 1980'lerin başlarında bir açma/kapama programıyla karşı karşıya kaldı ve bu dönemde filmi çevreleyen birkaç yasal ve mali sorunun ortaya çıkması gerçeğiyle daha da kötüleşti.

Welles, elbette 1985'te öldü, ancak film endüstrisindeki birkaç figür projenin sonunda tamamlanmasına katkıda bulundu. John Huston, Bob Random, Peter Bogdanovich, Susan Strasberg ve Oja Kodar'ın rol aldığı film, bir Hollywood film yönetmeninin hayatının son gününü bir partide son filmini gösterirken anlatıyor.

Orson Welles 1985'te öldü ve Welles'in görüntü yönetmeni Oja Kodar ve Gary Graver, son bir kesinti yapılabilmesi için yasal sorunları çözmeye çalıştı. Aralarında Oliver Stone, Clint Eastwood, George Lucas ve Steven Spielberg'in de bulunduğu birçok ünlü yönetmene film üzerinde çalışma şansı teklif edildi, ancak hepsi, geniş bir izleyici kitlesi tarafından iyi karşılanmayacağı varsayımıyla teklifi geri çevirdi.

Sonunda, yatırımcılarla olan sorunlar, en önemlisi de yatırımını geri almakla ilgilenen Mehdi Boushehri ile çözüldü. Elindeki en iyi şansın filmin gösterime girmesi olduğunu fark etti. Yatırımcıların birçoğu, filmin para getirmeyeceği gerekçesiyle filmin tamamlanmasını engellemişti. Boushehri'nin onayıyla film ilerledi. Film nihayet 2010'ların ortalarında tamamlandı ve 2018'de gösterime girdi.

Şimdiye kadar yapılmış en karanlık ve ürkütücü 5 komedi filmi

Hafta sonu başlayıp bitirebileceğiniz 3 dizi önerisi

"Local Hero" (Yerel Kahraman) filmi neden zamanının onlarca yıl ilerisindeydi?