32 yaşında Hiroshima mon Amour, 84 yaşında Amour... Emmanuelle Riva'nın bugün doğum günü

2012 yılında, ömrünün sonundaki drama “Amour”da hasta ve yaşlı bir kadını canlandıran Emmanuelle Riva'nın bugün doğum günü... Oscar'ın en yaşlı adayı olma özelliğini kazanan ve 2017'de hayatını kaybeden Emmanuelle Riva'nın aşk ve film dolu hayatına yakından bakıyoruz...

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

2017'de yaşamını yitiren Emmanuelle Riva, her zaman risk alan ve güçlü kadın rollerinde gördüğümüz bir isimdi. Riva, en çok "Hiroshima mon Amour" ve "Amour" ile tanınmasına rağmen , 60 yıl boyunca 53 film ve 36 oyunda rol alarak istikrarlı bir şekilde çalıştı. Bu şiirli kadının bugün doğum günü. Riva'nın sinema tarihine geçen filmlerini hatırlıyoruz.

Emmanuelle Riva (Paulette Germaine Riva), 24 Şubat 1927'de Fransa'nın Cheniménil kentinde doğdu. 1953'te Paris'e taşındı ve kısa bir süre sonra oyunculuk yapmaya başladı.

Hiroshima mon Amour (Hiroşima Sevgilim-1959)

Riva, evli bir Japon mimarla ilişkisi olan Hiroşima'da savaş karşıtı bir film çeken Fransız bir aktrisin hikayesinde Eiji Okado ile birlikte rol aldı. Marguerite Duras'ın romanından uyarlanan ve Alain Resnais tarafından yönetilen film, Fransız yeni dalgasının erken dönem klasiğiydi. Riva, En İyi Yabancı Kadın Oyuncu dalında Bafta Ödülü'ne aday gösterildi.

Adua e le Compagne (Adua ve Arkadaşları-1960)

Roma'da bir restoran işletmeye çalışan dört kadının hikayesi olan filmde Riva, Marilina'yı oynuyor ve rol arkadaşı Simone Signoret.

Kapo (1960)

Riva, Cezayir Savaşı'ndan Gillo Pontecorvo'nun yönettiği bir toplama kampından kaçma girişiminin hikayesinde Terese'i oynamıştı.

Léon Morin, Prêtre (Leon Morin Rahibi-1961)

Emmanuelle Riva, Priest'te işgal altındaki Fransa'da, Jean-Paul Belmondo'nun hayat verdiği rahibe aşık olan bir kadın rolünü üslenmişti...

Therese Desqueyroux (1962)

Sevgisiz bir evlilikte kapana kısılmış bir kadındı Therese. Kocası Bernard Desqueyroux'u zehirlemeye çalışmaktan beraat ettikten sonra, suçlanmasına yol açan olayları hatırlayan bir kadını ustaca canlandırmıştı Riva.

Les Risques du Metier (1967)

Bu filmde Muriel Baptiste ile birlikte oynayan Riva, tecavüzle suçlanan bir öğretmenin eşi Suzanne Douce'a hayat vermişti.

Trois Couleurs: Bleu (Üç Renk: Mavi-1993)

Büyük usta Kieślowski'nin 90'larda Avrupa sinemasına damga vuran üçlemesinde de yer aldı Riva. Juliette Binoche'un annesini canlandırmıştı.

Le Skylab (Gökten bir Uydu Düştü-2011)

Julie Delpy'nin yönettiği aile dramasında, Brittany'de bir evde, bütün bir aile (ebeveynler, amcalar, teyzeler, kuzenler ve diğer akrabalar) büyükanne Amandine'nin altmış yedinci doğum gününü kutlamak için toplanır. Riva'nın sondan bir önceki filmidir Le Skylab.

Amour (Aşk-2012)

Riva, kendisini kuşatan yaşlılığın tahribatını ve gururlu bir kadının düşüşünü zarifçe tasvir etti. Performansı haklı olarak büyük övgü aldı. Emmanuelle Riva, 22 Şubat 2013'te Paris'teki Chatelet tiyatrosunda düzenlenen 38. Cesar Ödülleri töreninde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Ayrıca performansıyla Oscar'a aday gösterildi.

Asla bir yıldız olmak istemedim, asla. Beni memnun eden şeyleri yapmaya çalıştım.

"The Worst Person in the World" (Dünyanın En Kötü İnsanı): Huzursuzluğumuza dair düşünceli ve eğlenceli bir film!

2022'nin en iddialı ve ürkütücü dizisi "Severance" (Kıdem Tazminatı) zihninizi açacak ve bağımlılık yapacak!

Aklınızdan çıkmayacak! Zeki insanlar için yapılmış en iyi ve akıllı 10 film!