30. Adana Altın Koza'da yarışan filmler seyirciyle buluştu!

1960'lı yıllarda ilk törenini gerçekleştiren ve 30.'su gerçekleştirilen Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışan ulusal filmler, festivalin ikinci gününde seyirciyle buluştu.

IHA

Bu yıl 30. kez düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, ikinci gün programıyla devam etti. Sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği festivalin ikinci gününde, ulusal yarışma filmlerinden "Yüzleşme", "Cam Perde" ve "Öte" seyirci ile buluştu. Yönetmen Reis Çelik, Lal Gece filminin özel gösterimi sonrası söyleşi gerçekleştirdi. Program, Çukurova Altın Koza Film Akademisi'nin düzenlediği özel söyleşiler, Belgesel Film Yarışması ve Kısa Film Yarışması finalist filmlerinin gösterimi ile devam etti.

İhlas Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 30. kez sinemaseverlerle buluşan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin ikinci gününde, yönetmen Reis Çelik ''Lal Gece'' filminin gösterimine katıldı. Yönetmen, gösterimin ardından Adanalılarla interaktif söyleşide bir araya geldi.

Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu ve Sinematek Adana iş birliğiyle, Adana Başkent Hastanesi Kışla Yerleşkesi'nde gerçekleşen sohbette Reis Çelik, soruları cevapladı. Çelik, "Cengiz Aytmatov'un Beyaz Gemi kitabını okuduktan sonra filmini izledim ve o gün, ben yönetmen olacağım, dedim. Niye yapmak istedim? Çünkü ben 11 yaşından itibaren kendimi ifade etme derdiyle yaşadım. İnsanlar kendi gerçekleriyle yüzleşmedikçe kendini yenileyemez. Kendi realitesini ortaya koymayan ve kendi derdiyle yüzleşmeyen toplumlar gelişemez. Her şeyi halının altına koyarsanız o halı kokar. Sanatın iki özelliği var. Birincisi. sanat, insanlık tarihi boyunca söylenmeyeni söyleyen, cesaret eden, aykırı bir kavramdır. İkincisi ise sanat; yüzleştirir. Bir romanı okuyunca o toplumla yüzleşirsiniz. Bu her sanat dalı için geçerli. Toplum ne ile karşı karşıya, toplum neyden etkileniyor, sanatla görürsünüz. Ben de yüzleşme kavramını sinemada işlemek istedim" dedi.

"Ölüye saygımız sonsuzdur garip bir şekilde. Ama canlıya saygımız yok"

Festivalin Ulusal Yarışma filmlerinden "Yüzleşme" seyirci karşısına çıktı. Senarist ve yönetmen Filiz Kuka'nın ilk filmi olan Yüzleşme'ye, filmin oyuncuları Asiye Dinçsoy, Okan Urun, Nilay Erdönmez ve Güney Sayın katıldı. Gösterim sonrası seyircilerin sorularını yanıtlayan yönetmen Filiz Kuka, "İnsanın kendini öldürme isteğini her zaman merak etmiştim. Yüzleşme bir nevi yüzleşememeyi de anlatıyor. Aslında yüzleşemiyorlar, şimdi başlıyor her şey. İnsanlar yüzleşemiyor aslında bu filmde" dedi. Babasını çok erken kaybettiğini, bu filmin kendisini iyileştirmediğini söyleyen yönetmen, "Sadece böyle bir durumla ben karşılaşsam ne yaparım diye düşündüm. Garip bir hissiyatım var. Ölüye saygımız sonsuzdur garip bir şekilde. Ama canlıya saygımız yoktur. Farklı bir hissi var bu filmin bende" dedi.

Yüzleşme"nin başrol oyuncularından Asiye Dinçsoy da, "Senaryo çok değişik geldi bana. Konu itibariyle işlenmemiş bir hikaye. Oyuncu arkadaşlarımla göz göze anlaşabilmek çok önemliydi. Yüzleşmeler, dertler, sorunlar, sıkıntılar, aile olmak böyle bir şey" diye konuştu.