12 eseri sinemaya aktarılan edebiyatın usta kalemi Yaşar Kemal ölüm yıldönümünde anılıyor...

Türk edebiyatının usta kalemi Yaşar Kemal ölümün 7. yılında anılıyor. Ömrü boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser verdi. Bu eserlerden sekizi tiyatro oyununa, on ikisi sinemaya ve ikisi baleye uyarlandı. Yaşar Kemal'in ayrıca senaryosunu yazdığı filmleri de var.

aksam.com.tr

Belgin Özdemir

2015 yılında kaybettiğimiz Yaşar Kemal, ölüm yıldönümünde anılıyor. Eserlerinde sade ve akıcı bir üslup kullanmayı tercih eden Kemal, roman ve öykülerinde çoğunlukla Çukurova'da yaşanan insan dramlarını işledi. Usta kalemin "İnce Memed"in de aralarında bulunduğu 12 eseri beyaz perdeye aktarıldı ve birçok eseri tiyatroya uyarlandı.

Alageyik (1959)

Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın oynadığı filmin yönetmenliğini Atıf Yılmaz üstlendi. Filmde, bir dağ köyünde yaşayan iki gencin aşkı konu edilir. Halil, geyik avına olan tutkusuyla bilinir, nişanlısı Zeynep ise Halil'in ava çıkıp uzun süre dönmemesinden şikâyetçidir...

Ağrı Dağı Efsanesi (1975)

Memduh Ün'ün yönettiği 1975 yapımı filmin başrolünde Hakan Balamir ve bu yıl hayatını kaybeden usta isim Fatma Girik var. Film, Çoban Ahmet ile han kızı Gülbahar arasındaki aşkı anlatır.

Yılanı Öldürseler (1982)

Türkân Şoray, Talat Bulut, Mahmut Cevher, Ahmet Mekin, Aliye Rona gibi isimlerin yer aldığı filmi Türkân Şoray yönetti. Köyün en güzel kızı Esme eşkıya Abbas'a sevdalıdır ama köyün ağası Halim ile evlenmek zorunda kalır. Esme'nin güzelliği köye sadece ölüme getirir ve şimdi sıra Esme'dedir, hem de bu görev Esme'nin oğlundan istenir.

İnce Memed/Memed My Hawk (1984)

1920'lerde genç köylü Memed, yerel hükümdar Abdi Ağa'nın oğluyla görücü usulüyle evlenme sözü verilen güzel Hatice ile kaçar ve daha sonra bir haydut grubuna katılır. Peter Ustinov yönetmiştir Yaşar Kemal'in İnce Memed isimli eserinin film uyarlamasını... Filmin Türkiye'de çekilmesine izin verilmeyince Yugoslavya'da çekilip tamamlandı ve 1984'ün sonlarında video kasedi Türkiye'ye geldi.

Yer Demir Gök Bakır (1987)

Filmin senaryosu Zülfü Livaneli ile Yaşar Kemal tarafından yazılırken, Livaneli ayrıca filmin yönetmenliğini de üstlendi. Erzincan'da çekilen filmde Rutkay Aziz, Macide Tanır, Yavuzer Çetinkaya oynadı. Borçları olan köylülerin bir gün Adil Ağa'nın kapılarına dayanmalarından korkarak, ermiş gözüyle baktıkları Toşbaş'a sığınırlar. Bir süre sonra Taşbaş da köylülerin tuzağına düşüp kendini gerçek bir ermiş gibi görmeye başlar... Cannes Film Festivali'nde "Belirli Bir Bakış" bölümünde Türkiye'yi temsil etti.

Usta kalem Yaşar Kemal'in eserlerinden sinemaya uyarlanan diğer filmler:

Beyaz Mendil (1955)

Namus Düşmanı (1957)

Karacaoğlan'ın Kara Sevdası (1959)

Ölüm Tarlası (1966)

Urfa İstanbul (1968)

Bebek (1976)

Ağır Akan Su/Menekşe Koyu (1991)

Ödüllü film "Voces Inocentes" (Masum Sesler), savaş ortamında etkileyici ve gerçek bir dram...

Seyirci koltuğu rahat olmamalı! İzlemesi ve hazmı zor "demir leblebi" 3 film...