Gece fotoğrafçılığı son dönemde dünyada popülerliği giderek yaygınlaşan hobilerden biri. Türkiye de gece fotoğrafçılığı için çok güzel tarihi ve doğal mekanlara ev sahipliği yapan bir coğrafya. Bu mekanlardan biri de Uşak'ta bulunan Blaundos Antik Kenti. Tarihi mekan geceleri fotoğraf tutkunlarının uğrak adresi oluyor.
BÜYÜK İSKENDER'İN YERİ
Büyük İskender'in Anadolu seferinde Makedonya'dan gelen askerlerin yerleştiği Blaundos Antik Kenti heybetli görüntüsüyle ziyaretçileri büyülüyor. Ulubey Kanyonu'nun uzantısı konumundaki derin vadilerle çevrili kente giriş kapısından giren ziyaretçiler, vadinin yamaçlarında yer alan yüzlerce kaya mezarının oluşturduğu girinti ve çıkıntıları izleme imkanı buluyor. Patikayı anımsatan toprak yoldan tarihi kalıntıların arasından kentin içerisine yolculuk yapan ziyaretçiler, nekropol alanı ve mitolojide tarım ve bereketin sembolü olarak bilinen tanrıça Demeter'in tapınağıyla karşılaşıyor. Kentin en uç kısmında yer alan büyük bir ustalıkla yerleştirilmiş blok taşlardan oluşan üç yapı da dikkati çekiyor. Kentte ilk günkü ihtişamıyla ayakta duran yapılar, çevre il ve ilçelerden gelen fotoğraf tutkunlarını ağırlıyor. Fotoğrafçılar, özellikle geç saatlerde, uzun pozlama ve yıldız çekim tekniklerini kullanarak, antik kent kalıntılarıyla yıldızlarla kaplı gökyüzünün eşsiz manzarasını görüntülüyor. Geçtiğimizi günlerde fotoğrafçıları ziyaret ederek çekimleri yerinde inceleyen Uşak Valisi Turan Ergün de antik kentte sanat faaliyetler yapılmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Çekilen her bir fotoğraf için yoğun emek harcandığına dikkati çeken Ergün, ortaya çıkan fotoğrafların ise çok kıymetli olduğunu belirtti.
ZİFİRİ KARANLIK ŞART
Birkare Fotoğraf Sanatçıları Derneği (BİFSAD) Başkanı Hilmi Coşkun ise "Ekip olarak gece çekimlerini çok seviyoruz. Sık sık Blaundos'u ziyarete geliyoruz. Samanyolu fotoğrafları ve yıldız döngüsü fotoğrafları çekmeye geldiğimizde bunun ilk kuralı ayın olmaması. Yani zifiri karanlık olması lazım. Böyle olunca da yıldızlar kendisini gösteriyor. Fotoğraf çekmeseniz bile gökyüzüne baktığınız zaman o yıldızları gördüğünüzde başka âlemlere gidiyorsunuz. O bakımdan çok güzel bir duygu, tarif edilemez" dedi.
HEDEF HER ZAMAN SANATSAL BİR ÖĞE
Fotoğraf sanatçısı ve iç mimar Oğuzhan Şahinoğlu, Uşak'ın tarihi ve kültürel yapılarıyla ön plana çıkan bir şehir olduğunu belirterek, 14 yıldır kentte fotoğraf çekimleri yaptığını kaydetti. Fotoğraf çekmenin kendisi için bir tutku olduğunu dile getiren Şahinoğlu, "Özellikle yıldız fotoğraflarına fazladan bir ilgim var. Her bulduğum fırsatta yıldız fotoğrafına çıkmayı tercih ediyorum. Fotoğraf benim kendimi bulduğum yer diyebilirim. Biz fotoğraf çekerken her zaman sanatsal bir öğe oluşturmayı hedefliyoruz. Çektiğimiz fotoğrafın sanatsal bir öğeyi temsil etmesini, işlev kazanmasını önemsiyoruz" dedi.
BİR FOTOĞRAF KARESİ SAATLER ALIYOR
Gece fotoğrafçılığı açık mekanda gün batımı ve gün doğumu arasında genellikle gökyüzünü kadraja alarak yapılan bir fotoğrafçılık türü. Düşük ışıklı ortamda uzun pozlama tekniklerinin yaygın olarak kullanıldığı bir uygulama. Bir karenin çekimi saatler sürebiliyor. Sonuç olarak ise ortaya oldukça etkileyici fotoğraf kareleri çıkıyor. Gelişen teknoloji ve fotoğraf makineleri sayesinde son yıllarda gece fotoğrafçılığı hem dünyada hem de ülkemizde giderek yaygınlaşıyor.