Vize krizini aşamayan vatandaşlığa yöneldi

Schengen vize randevusu alabilmek için aylarca beklemek zorunda kalan ve çoğu zaman da ret yanıtı alan vatandaşlar, çareyi vatandaşlık programlarında aramaya başladı. Karayipler, Avusturya, Yunanistan, İspanya ve İtalya vatandaşlık başvurusunda öne çıkan ülkeler oldu.

Geçen yıl, özellikle Avrupa ve Amerika vizesinde yaşanan kriz artarak devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere Türk vatandaşlarının girişi için gerekli olan Schengen vizesi ile ilgili şikayetler son dönemde iyice fazlalaştı. Vize başvurusu reddedilen ya da aylarca başvurusunun sonuçlanmasını bekleyenler gün geçtikçe çoğalıyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan vize kriziyle ilgili olarak "Son dönemde siyasi şantaj haline gelen sorunu çözeceğiz" diye açıklamada bulunmuştu. Yaşanan vize krizinden her sektörün etkilendiği ve sorunun giderek büyüdüğünü belirten sektör temsilcileri, vize başvurularında randevu tarihlerinin 2-3 aya çıktığını, bu durumun ciddi sorun teşkil etmeye başladığını belirtiyor. Temsilciler, vize krizinin vatandaşlık programlarının önemini bir kez daha gündeme getirdiğine işaret ediyor.

RET ORANI %50'YE ULAŞTI

Vize müracaatları konusunda sistemli bir engelleme olduğunu belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Vizeye müracaat etmiş olan vatandaşlarımıza verilen ret oranları da çok yükselmiş durumda. 2022'de ret verilen vize müracaat oranı yüzde 15'in üzerindeyken, 2023'te bu oran yüzde 50 civarına yükseldi. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ülkenin turizm amaçlı seyahatinin kısıtlanmasını doğru bulmuyoruz" dedi.

FAHİŞ FİYATIN İADESİ YOK

Daha önce 1 hafta, 10 gün sonrasına alınan randevu sürelerinin kotalardaki daraltma nedeniyle çok ileri tarihlere atıldığını ifade eden Bağlıkaya, şunları söyledi: "Son dönemde normal vize randevusu alınamadığı veya çok uzak tarihli randevu verilmesinden dolayı aracı kurumlar, vatandaşları ve acentelerimizi VIP vize uygulamasına yönlendiriyor. Normalde vize başvuru ücreti 80 Euro olmasına rağmen 'VIP müracaat' sistemi üzerinden vize başvuruları için 300 euro'dan başlayan ve çok daha yüksek seviyelere çıkan rakamları talep ediyorlar. Vize sürecini hızlandırmak veya randevu bulabilmek adına istenen bu fahiş rakamlar, vizenin reddedilmesi halinde iade de edilmiyor."

113 ÜLKEYE VİZESİZ SEYAHAT

Son dönemlerde Türkiye'den özellikle Avrupa ülkelerine gidişlerde ciddi vize problemlerinin yaşandığını dile getiren Burak Demirel, "Özellikle yatırım programları makul olan ülkeler ilgi görüyor. Şu anda Türk pasaportuyla 113 ülkeye vizesiz seyahat edilebiliyor ve Türk pasaportunun en güçlü olduğu yerler ise Asya bölgeleri. Japonya, Singapur Hong Kong gibi ülkelere şu anda Türk Pasaportu ile vizesiz yolculuk yapılabiliyor" dedi.

CİDDİ BİR ARTIŞ YAŞANIYOR

Vize sorununun vatandaşlık programlarının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu dile getiren Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, "Son dönemlerde Türkiye'den özellikle Avrupa ülkelerine gidişlerde ciddi vize problemleri yaşanıyor. Bu yüzden vize sorununu ortadan kaldıran yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık programlarına başvurularda ciddi bir artış yaşanıyor. Özellikle yatırım programları makul olan ülkeler ilgi görüyor" dedi. Demirel, "Malta vatandaşlığı ile Amerika da dahil olmak üzere 185 ülkeye vizesiz girebiliyorsunuz, Avusturya vatandaşlığı programı ile 188 ülkeye, Karayip ülkelerinin vatandaşlıkları ile İngiltere ve Schengen bölgesine vizesiz alınıyorsunuz. Portekiz, Malta ve Yunanistan oturum programları da Avrupa'da tercih edilen en popüler oturum programları arasında" diye konuştu.

YATIRIM TUTARI 8 MİLYON EURO'YU BULUYOR

Burak Demirel, yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programlarında Karayipler, Avusturya, Yunanistan, İspanya ve İtalya'nın şu anda en öne çıkan programlar arasında yer aldığını ifade etti. 100 bin dolardan başlayan ve 8 milyon euro'ya giden yatırım miktarlarıyla program şartlarının her ülkeye göre farklılık gösterdiğini belirten Burak Demirel, "Grenada, St. Lucia, Antigua ve Barbuda, St. Kitts ve Nevis gibi Karayip ülkelerinde minimum bağış miktarı 100 bin dolardan başlıyor ve süreçler 6-8 ay sürüyor. Avrupa'da yaşama imkanı sağlayan Malta Vatandaşlığı Programı için ise minimum 600 bin euro bağış yapmak gerekiyor. Yunanistan programı için 250 bin euro gayrimenkul yatırımı, İspanya için 500 bin euro gayrimenkul alımı, İtalya için ise 250 bin euro finansal yatırım yapmak gerekiyor" diye konuştu.