YELİZ COŞKUN
Gaziantep yemeklerinin çeşitliliği ve lezzetleri şehre hayran kalmak için yeterli. Ürünlere verilen değer o kadar çok ki bu sayede artık yöre mutfağı dünyada da tanınır halde. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in payı büyük. UNESCO Yaratıcı Şehirler Gastronomi Ağı'na katılması kente uluslararası bir tanınırlık getirmesiyle, yabancı turist sayısını da artırmış. Sokak lezzetleri kadar ev yemeklerinin çok önemli olduğu şehirde iki tane yemek okulu var. Buralarda mevsimine uygun ev yemekleri de tadabiliyorsunuz. Erikçe MSM ve MSM Merkez'de tattığımız yöresel lezzetlerden bahsedecek olursak, başlangıçlar, salatalar, ara sıcaklar hepsi muazzamdı. Ana yemekten önce sunulan sumak sorbesi ise denemeye değer. Hafif ekşiliği olan bu sorbe damağınızı temizliyor ve bir sonraki yemeğin lezzetini daha iyi alabilmenizi sağlıyor. Gaziantep'te küşleme Halil Usta'da yenir. Burası 1972'den beri küşlemeyi en iyi yapan yerlerden birisi. Salaş ve ünlenince değişmeyip yerel kalmaya devam etmiş. Bir de Küşlemeci Kebaphan var. Sadece küşlemesi değil baklavaları da oldukça meşhur ve çok lezzetli.
CİĞER SAAT 08.00'DA TÜKENİYOR
İmam Çağdaş, baklavada olduğu kadar kebaplarda da iddialı. Ama doğruyu söylemek gerekirse birçok kişi meşhur olunca 'bozduğunu' düşünüyor. Yine de en güzel alinaziği yediğimiz yerdi, patlıcan kebabı da denemeye değer.
Lahmacun için Kebaphan, İmam Çağdaş ve MSM'den şaşmayın. Gaziantep Kalesi'ne yürümeye mesafesinde olan Ciğerci Ali Haydar Usta tabureli, salaş bir ciğerci.
Sabah 04.30'da açılıyor ve 08.00'e kalmadan ciğer tükenmiş oluyor.
Beyran nerede içilir derseniz de Metanet, Yesemek, Kelebek ve Ünal Et lokantasına gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz. Şehirde en kaliteli baklavanın başında İmam Çağdaş gelse de klasik baklavada adres Koçak, katmer için de istikamet Metanet. Sonra sırasıyla Çelebioğlu, Mahmut Güllüoğlu, Ömer Güllüoğlu, Tahmis Baklavası, Kebaphan Baklavası, Antepsan gelir. Yediklerinizi sindirmek, yorgunluğunuzu atmak için ise şehrin 150 yıllık tarihi olan elmacı pazarında bulunan Tahmis kahvesinde ünlü menengic kahvesini yudumlayın.
TARİH KOKAN BAKIRCILAR ÇARŞISI
Genel olarak Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan ancak birçok el sanatı esnafının üretim yaptığı bir çarşılar kompleksinden oluşan Bakırcılar Çarşısı ahşap kaplamalı dükkanları, taş döşenmiş sokakları ile bizlere başka bir dönemden kesitler sunuyor. Bakırcılar Çarşısı'nda yer alan dükkanların yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 19'uncu yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Tek katlı dükkanlardan oluşan çarşı, hanlar bölgesi içinde yer alıyor. Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan çarşı Tarihi Kentler Birliği'nin 'Başarı Ödülüne' layık görülmüş. Çarşıya adını veren bakırcılık sanatı varlığını günümüzde de yoğun bir şekilde devam ettiriliyor. Çarşının hemen girişinde türküleri ve hoş sohbetiyle Yusuf Usta yüzünüzde tebessüm bırakıyor.
Baklavalık hamurun içine konan sade yağ, şeker, kaymak ve toz Antep fıstığından yapılan katmer, kentte genellikte kahvaltı olarak tüketiliyor.