Türkiye'nin öne çıkan tarihi rotaları

Yerleşik hayata geçişin bilinen tarihini binlerce yıl erkene çeken Göbeklitepe'den itibaren çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyasının bugün en çok öne çıkan tarihi rotalarını derledik.

Akşam Gazetesi

Tarihi bir alanı gezerken sizi içine çeken, tarihin o anına götüren, hâlâ eski görkeminden önemli parçalar taşıyan antik kentleri gezmek ayrı bir keyiftir her zaman. Bu kentlerin başında da Efes gelir. Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı ve asırlardır dini merkez işlevi gören Meryem Ana Evi'ne ev sahipliği yapan Efes Antik Kenti, Anadolu uygarlıklarının çeşitliliğini yansıtırken, yıllara da meydan okumayı ihmal etmiyor. Dünya üzerinde kazılan en büyük Grekoromen şehir olma özelliğini taşıyan Efes, küçük Asya olarak adlandırılmış ve Anadolu eyaletinin de başkenti olmuş. Dini, ticari, kültürel ve sanatsal olarak döneminde bir yıldız olan Efes, Roma dönemi yapılarının en güzellerinden görkemli Celcus Kütüphanesi ve antik tiyatrosu ile de göz kamaştırıyor.

Dünyanın sekiz harikasından biri olarak gösterilen Nemrut Dağı da sadece eserleriyle değil eşsiz gündoğumu ve günbatımı manzaraları ve yaydığı enerjisiyle UNESCO listesinin benzersiz ve nadide bir üyesi. Gün batımı ve gün batımı manzarası, Tümülüsleri ve muazzam güzellikteki heykelleriyle Kommagene Krallığı'nın tüm heybetini gözler önüne seren Nemrut Dağı, tüm kültürleri buluşturmak isteyen Kommagene Kralı I. Antiochos'un başka kültür tanrılarını bir araya getiren heykelleri ve kabartmalarıyla göz kamaştırıcı.

GÖBEKLİTEPE GEÇMİŞE BAKIŞIMIZI DEĞİŞTİRDİ

MÖ 10.bin yılın sonlarından MÖ 9. bin yıllarına tarihlenen Göbeklitepe tarih öncesi alan olarak büyük bir değere sahip. 1500 yıllık bir dönemden günümüze kalan arkeolojik birikintiler tarihimizle ilgili yeni bilgiler kazandırırken aslında bundan önceki bildiğimiz tarihi de yeniden yorumlatıyor. Özellikle T biçimi dikilitaşları dünya üzerinde şu ana kadar bilinen en eski anıtsal yapılar olarak biliniyor. Tüm yazılanları yeniden yazdıran ve tarihi değiştiren Göbeklitepe'de yeni gizli geometrik desenler de keşfedildi! Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe'yi inşa edenlerin, tekerleğin icadından binlerce yıl önce, geometrik prensipleri anladığını ve bu prensipleri inşaat planlarına uygulayabildikleri anlaşıldı. İsrailli arkeologlar tarafından yapılan keşif, Göbeklitepe'nin düşünülenden daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ve o zamanlar için imkansız olduğu düşünülen karmaşık planlama teknikleri uygulandığını gösteriyor.

İSTANBUL'UN HAKKINI HÂLÂ VEREMEDİNİZ

İstanbul'un tarihi zenginlikleri saymakla bitmez. Ancak bu kentin sakinleri bile bu zenginlikleri görmeyi ertelediği için bir hatırlatma yapmak istedik. İstanbul'un tarihi alanları arasında Sultanahmet Arkeolojik Park, Süleymaniye Camii ve Çevresi Koruma Alanı, Zeyrek Camii (Pantokrator Kilisesi) ve Çevresi Koruma Alanı ve İstanbul Kara Surları yer alıyor. Tarihi rotada aklımıza ilk gelen yerler Topkapı Sarayı, Ayasofya-i Kebir Camii, Şerefiye Sarnıcı, Kariye Müzesi, Süleymaniye Camii, Zeyrek Camii, Kız Kulesi, Hidiv Kasrı, Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı.

MARDİN'DE BAŞKA BİR ATMOSFER VAR

Daha önce gördüğünüz hiçbir yere benzemeyen Mardin bir tarih kitabını okumak gibi... Mezopotamya'nın incisi dünden bugüne Asurlular, Araplar, Selçuklular, Kürtler, Farslılar, Moğollar, Osmanlılar gibi zengin kültüre sahip güçlü devletlerin yönetimine girmiş; dinlerin, dillerin, kültürlerin buluştuğu bir kültür mozaiği olmuş. Labirenti andıran geçitlerle uçurum altına inşa edilen taş evleri, tarihi merkezinde yer alan medreseleri, kiliseleri, manastırları, camileriyle bir film sahnesi gibi.