Türkiye'nin en nadide tarihi noktaları

Türkiye'nin mutlaka görülmesi gereken tarihi rotalarını derledik. İşte, Türkiye'nin tarihi yerler kılavuzu...

Azime Kahya

Bu yazıda Türkiye'nin mutlaka görülmesi gereken tarihi rotalarını derledik. Elbette, bu liste onlarca büyüleyici tarihi yer arasında sadece birkaçı. Nemrut Dağı'ndan Antakya'ya, Mardin'den Şanlıurfa'ya, Hattuşa'dan Safranbolu'ya Türkiye'nin tarihi yerler kılavuzu...

YILLARA MEYDAN OKUYOR

Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı ve asırlardır dini merkez işlevi gören Meryem Ana Evi'ne ev sahipliği yapan Efes Antik Kenti, Anadolu uygarlıklarının çeşitliliğini yansıtırken, yıllara da meydan okumayı ihmal etmiyor. Dünya üzerinde kazılan en büyük Grekoromen şehir olma özelliğini taşıyan Efes, küçük Asya olarak adlandırılmış ve Anadolu eyaletinin de başkenti olmuş. Yunan medeniyeti ve ardından Roma medeniyeti kontrolünde olan antik kent bu iki zengin medeniyetin mimari ve kültürel izleriyle donatılmış. Dini, ticari, kültürel ve sanatsal olarak döneminde bir yıldız olan Efes, Roma dönemi yapılarının en güzellerinden görkemli Celcus Kütüphanesi ve antik tiyatrosu ile de göz kamaştırıyor.

GELENEKSEL AHŞAP EVLER

Karabük şehrinin kuzeyinde yer alan ve 1950'lerde Anadolu'da gerçekleşen modern şehirleşmeden etkilenmeyen Safranbolu, ahşap evleri ve anıtsal yapılarıyla meşhur olan bir bölge. Tüm hızlı şehirleşme tehdidine rağmen kültürel dokusunu korumayı başaran Safranbolu 18. Yüzyılda Asya ve Avrupa arasındaki ticaretin de vazgeçilmez duraklarından biri olmuş. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetlerine giren şehrin merkezi Batı Karadeniz'in geleneksel kent dokusunu yansıtıyor. Geleneksel ahşap evleri ve anıtsal yapılarıyla yaşayan bir değer.

KÜLTÜR MOZAİĞİ MARDİN

Daha önce gördüğünüz hiçbir yere benzemeyen Mardin bir tarih kitabını okumak gibi... Mezopotamya'nın incisi dünden bugüne Asurlular, Araplar, Selçuklular, Kürtler, Farslılar, Moğollar, Osmanlılar gibi zengin kültüre sahip güçlü devletlerin yönetimine girmiş; dinlerin, dillerin, kültürlerin buluştuğu bir kültür mozaiği olmuş. Labirenti andıran geçitlerle uçurum altına inşa edilen taş evleri, tarihi merkezinde yer alan medreseleri, kiliseleri, manastırları, camileriyle bir film sahnesi gibi.

BİN TANRILI ÜLKE

Bin Tanrılı ülke olarak da anılan Hititler devletinin sosyal yaşamı, inanışları ve yönetim biçimlerini yansıta Hattuşa Hitit kültürünün merkezi başkentiydi. Anadolu'nun en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Hattuşa'da ortaya çıkan kalıntıların birçoğu M.Ö 13. yüzyıldaki yeniden yapılanma dönemine ait. Tarihin ilk yazılı anlaşması olarak bilinen Kades Anlaşması'nın da yapıldığı şehirde aslanlı kapılar, sur duvarları, 30'dan fazla tapınak, kraliyet konutları ve sokakları tüm heybetiyle ayakta.

TARİHİ YENİDEN YAZAN GÖBEKLİTEPE

MÖ 10. bin yılın sonlarından MÖ 9. bin yıllarına tarihlenen Göbeklitepe tarih öncesi alan olarak büyük bir değere sahip. 1500 yıllık bir dönemden günümüze kalan arkeolojik birikintiler tarihimizle ilgili yeni bilgiler kazandırırken aslında bundan önceki bildiğimiz tarihi de yeniden yorumlatıyor. Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe'yi inşa edenlerin, tekerleğin icadından binlerce yıl önce, geometrik prensipleri anladığını ve bu prensipleri inşaat planlarına uygulayabildikleri anlaşıldı.

DÜNYANIN SEKİZ HARİKASINDAN BİRİ

Dünyanın sekiz harikasından biri olarak gösterilen Nemrut Dağı sadece eserleriyle değil eşsiz gündoğumu ve günbatımı manzaraları ve yaydığı enerjisiyle UNESCO listesinin benzersiz ve nadide bir üyesi. Gün batımı ve gün batımı manzarası, Tümülüsleri ve muazzam güzellikteki heykelleriyle Kommagene Krallığı'nın tüm heybetini gözler önüne seren Nemrut Dağı, tüm kültürleri buluşturmak isteyen Kommagene Kralı I. Antiochos'un başka kültür tanrılarını bir araya getiren heykelleri ve kabartmalarıyla göz kamaştırıcı.