Türkiye ilk üç ülke arasında! İstanbul Havalimanı 100'ler kulübünde

İGA İstanbul Havalimanı hizmet verdiği havayolu sayısını, Air China ile Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 100'e taşımayı başardı. 2024'te 5 yeni havayolu daha eklenecek.

SERDAR SAĞLAM

İGA İstanbul Havalimanı dünyanın en önemli uçuş noktalarını birbirine bağlamaya devam ederken çalıştığı havayolu sayısını da artırmaya devam ediyor. Dünyanın en önemli küresel aktarma merkezlerinden biri konumundaki havalimanı, hizmet verdiği havayolu sayısını Air China ile 100'e taşıdı. Böylece '100'ler Kulübü'ne giren İGA İstanbul Havalimanı, dünyanın en fazla sayıda havayolu şirketine hizmet veren üç havalimanından biri oldu.

ÇİN'DEN 4'ÜNCÜ ŞİRKET

Air China'nın, Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'den İGA İstanbul Havalimanı'na ilk uçuşu sonrasında düzenlenen törende konuşan İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, Air China ile İGA İstanbul Havalimanı'nda hizmet verilen Çin menşeili havayolu sayısının 4'e ulaştığını belirtti. Air China ile yapılan işbirliğinin İGA İstanbul Havalimanı'nın sadece Türkiye'deki değil, aynı zamanda hem bölgesel ve küresel hava taşımacılığındaki hem de uluslararası bağlantı anlamındaki önemini ortaya koyan bir gösterge olduğunu belirten Bilgen, İstanbul-Pekin karşılıklı uçuşlarının Türkiye ve Çin'in arasındaki ticari, turistik ve kültürel ilişkileri daha da güçlendireceğine inandığını ifade etti.

'MEGA HUB'LAR ARASINDA

'Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 100 Hava Yolu' hedefine ulaşmanın İGA İstanbul Havalimanı için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirten Selahattin Bilgen, "Dünyada en çok havayolunu ağırlayan 'mega hub'lar arasında yerimizi aldık. İGA İstanbul Havalimanı olarak bölgenin önde gelen küresel aktarma merkezlerinden biri olmamız vesilesiyle 61 havayolu şirketinden 100 havayoluna ev sahipliği yapan bir konuma ulaşmış bulunuyoruz. Bunu hem havacılık sektörümüze hem de ülke turizmine büyük katkı sağlayacak bir başarı olarak görüyoruz" diye konuştu.

EN FAZLA ŞİRKETİN UÇTUĞU İLK 5 HAVALİMANI

Havalimanı Havayolu sayısı

BKK: Bangkok (Tayland) 105

CDG: Paris-De Gaulle (Fransa) 105

IST: İstanbul Havalimanı (Türkiye) 100

DXB: Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri) 96

FRA: Frankfurt (Almanya) 89

Selahattin Bilgen ve Türk ekibi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'den İGA İstanbul Havalimanı'na ilk uçuşunu yapan Air China'nın ekibini havalimanında karşıladı.

2024'TE 85 MİLYON YOLCU HEDEFİ

Bu yılın sonu itibarıyla 76 milyon yolcuyu ağırlayarak Covid-19 pandemisi sonrasında havacılık sektöründe öngörülen tam toparlanma sürecinin yüzde 12 ötesine geçtiklerini belirten Selahattin Bilgen, şunları söyledi: "2024 hedefimiz, 85 milyon yolcuyu daha havalimanımızda ağırlamak. Bu doğrultuda hedef coğrafyalar özelinde görüşmelerimize ve çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 2024 yılının ilk 6 ayında ise 5 yeni havayoluna daha ev sahipliği yaparak, dünyada en çok havayolunun operasyon düzenlediği havalimanı olarak zirveye ulaşacağımıza olan inancımız tam."

PEKİN'DEN İSTANBUL'A HAFTADA ÜÇ GÜN UÇUŞ SAĞLANACAK

Sichuan Airlines, China Southern Airlines ve China Eastern Airlines ardından İGA İstanbul Havalimanı'ndan uçuşlarına başlayan Star Alliance üyesi Air China, Çin'in bayrak taşıyıcısı olarak nitelendiriliyor. Çin'in başkenti Pekin'deki Beijing Capial Uluslararası Havalimanı ile İGA İstanbul Havalimanı arasındaki seferler haftada üç gün (çarşamba, cuma ve pazar), 30'u 'business class' olmak üzere toplam 237 koltuk kapasiteli A330-200 tipi uçaklarla düzenlenecek.