Tarihe ve yeşile doyuracak rota

Doğası ve turistlik gezileriyle ön plana çıkan Artvin, tarihiyle de kendisini size hayran bırakacak. Gelin, alabildiğine yeşil alanları ve kartpostal misali dağların eteklerine kondurulan evleriyle, kusursuz Doğu Karadeniz şehrini keşfedelim

Muhteşem doğasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Artvin, geçmişte pek çok uygarlığı topraklarında ağırlamış köklü bir şehir. Hurrilerden Hititlere, Hazar Türklerinden Bizans'a kadar farklı medeniyetlerin egemenliğine geçen şehir, sonradan da Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilmiş. Cumhuriyet döneminde, 1933'te yılında Çoruh vilâyetine bağlandı, 1936 yılında ise vilâyetin merkezi haline geldi. 1956 yılında da Artvin ismini aldı ve bu isimle varlığını sürdürüyor. Artvin'e gelmek için Trabzon ya da Batum uçak bileti alıp ilgili şehirlerin havalimanlarından araç kiralayarak şehir merkezine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Batum Havalimanı'ndaki ücretsiz Hopa servisleriyle ilçeye ulaşabilir ya da belli bir ücret ödeyerek Artvin şehir merkezine giden otobüslere binebilirsiniz. Trabzon Havalimanı'ndan ise havalimanı servisleriyle Rize'ye kadar gelip buradan Artvin dolmuşlarına binebilirsiniz. Diğer bir seçenek olarak havalimanından 3 km uzaklıktaki otogara gidip direkt Artvin'e giden dolmuşları kullanmanız mümkün. İşte Türkiye'nin en yeşil coğrafyasına ve en nemli iklimine sahip kentte gezilecek yerler...

Barhal Kilisesi: Yusufeli ilçesi, Altıparmak Köyü'nde yer alan Barhal Kilisesi, 9.y.y.'da Kral David Magistros zamanında yaptırılıyor. Dış cephesindeki düzgün bir işçilikle örülen kesme taşlar, figürler ve işlemeler görülmeye değer güzellikte. İçinde iki şapel bulunan Barhal Kilisesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Çok eski dönemlerden günümüze ulaşmış mimarisi, sizi büyüleyecek. Kale içinde o zamanlardan kalma şapel ve sarnıç kalıntıları bulunuyor.

Şavşat Kalesi: Şehir merkezine 70 km uzaklıkta bulunan Şavşat Kalesi, kentte en çok ziyaret edilen yapılardan biri. Şavşat ilçesine sadece 3 km mesafede yer alan kalenin ulaşımı oldukça kolay. Şavşat Kalesi'nin 10.y.y.'da var olan Gürcü Bargatlı Krallığı döneminde inşa edildiği biliniyor. Artvin gezilecek yerler içinde; tarihi bir yolculuğa çıkmak isterseniz burayı ziyaret etmenizi öneririz.

Karagöl Tabiat Parkı: Artvin'in yeşil rotalarının hepsi birbirinden güzel. Borçka Karagöl, Türkiye'nin ötesinde dünyanın da en özel doğa harikalarından biri. Şehir merkezine 55 km uzaklıktaki Borçka'da yer alan Karagöl Tabiat Parkı; binlerce canlıya yuva olan ormanı, göldeki yansımaları ve ahşap iskelesiyle kendine ilk görüşte hayran bırakıyor. Bambaşka bir dünyada gibi hissedeceğiniz bu eşsiz yerde kano kiralayabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, kamp yapabilir ve çevresindeki tesislerden yararlanabilirsiniz.

Balık Gölü: Artvin şehir merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıktaki Pınarlı Köyü'nde bulunan Balık Gölü, yine Türkiye'nin en güzel manzaralarını sunan noktalarından biri. Doğa tutkunlarının da vazgeçilmez adreslerinden biri olan Artvin Balık Gölü'nde suyun kenarındaki oturaklarda çay içip bol oksijeni içinize çekebilirsiniz. Etraftaki bitki örtüsünün zenginliği, doğanın enerjisi ve Balık Gölü'nün güzelliği eşliğinde doğa yürüyüşü, kamp ya da safari gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

Cam Teras: Şimdi sırada Türkiye'nin en yüksek cam terası var! Artvin Hatila Vadisi Millî Parkı'nda bulunan cam teras, Artvin şehir merkezine yaklaşık 12 km mesafede bulunuyor. Hatila Deresi'nden de 220 metre yükseklikte yer alan Hatila Vadisi Cam Teras yaklaşık 15 metrelik bir alanı kaplıyor. Burada nefes kesen manzaralara şahit olabilir ve her baktığınızda büyüleneceğiniz fotoğraflar çekebilirsiniz. Her yıl ortalama 25 bin ziyaretçiyi ağırlayan Hatila Vadisi Cam Teras'a, ne yapıp ne edip mutlaka uğrayın.

DÜNYA HARİKASI MAÇAHEL

Borçka'da yer alan Maçahel Vadisi, aynı zamanda Avrupa'nın en yaşlı yağmur ormanına da ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de ise yağmur ormanına sahip tek alanı olan Maçahel, günlük hayattan uzaklaşmak ve doğayla tam anlamıyla kucaklaşmak isteyenler için nefis bir adres. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en uç noktasında bulunan vadide yer alan 18 köyün 6'sı Türkiye sınırlarında 12'si ise Gürcistan sınırları içinde bulunuyor. Yılın 4-6 ayı kar yer- den kalkmıyor. Buraya ulaşmak için Borçka yönünden gitmek için yüksek bir geçitten geçmek durumundasınız.

MENÇUNA ŞELALESİ

Artvin'de turist sayısının artması nedeniyle her geçen gün konaklama seçenekleri de çoğalıyor. Şehir merkezinden uzaklaşmak istemediğiniz takdirde şehir ve ilçelerdeki otellerde konaklayabilirsiniz. Doğayla iç içe bir tatil yapmak istediğinizde de yayla evlerinde, otellerinde ya da bungalovlarda konaklamanızı öneririz.

YÖRESEL LEZZETLERE HAYRAN KALACAKSINIZ

Doyurucu, lezzetli ve oldukça karakteristik tatlara ev sahipliği yapan Artvin; Laz, Anadolu ve Gürcü mutfaklarının etkisiyle şekillenip günümüzdeki halini almış. Artvin'e geldiğinizde iklime uygun yetişen yerel ürünlerle yapılan nefis yemekler sayesinde Doğu Karadeniz mutfağının en geleneksel haliyle tanışabilirsiniz. Bize kalırsa tabii ki tüm Artvin yemeklerini tatmanızı tavsiye ediyoruz. Mısır ekmeği, kuymak, kaygana, hamsili ekmek, yoğurtlu silor, kalaco, laz böreği, cevizli kete, karalahana sarması, turşu kavurması, hamsili pilav bunlardan sadece birkaçı.

YAYLALAR TEMİZ HAVA DEPOSU

Artvin'e gelmişken yaylaları görmeden dönmek olmaz. Şavşat ilçesinde yer alan Arsiyan Yaylası'nı, Artvin il merkezine sadece 17 km uzaklıktaki Sahara Yaylası'nı ve içinde 166 metreden dökülen bir şelale bulunan Yusufeli ilçesindeki İntkor Yaylası'na da uğramanızı tavsiye ederiz.

ORMAN İÇİNDE BUNGALOV KEYFİ

Artvin'de turist sayısının artması nedeniyle her geçen gün konaklama seçenekleri de çoğalıyor. Şehir merkezinden uzaklaşmak istemediğiniz takdirde şehir ve ilçelerdeki otellerde konaklayabilirsiniz. Doğayla iç içe bir tatil yapmak istediğinizde de yayla evlerinde, otellerinde ya da bungalovlarda konaklamanızı öneririz.