Tarih ve sanatın içinde bir yürüyüş

Türkiye'nin en önemli turizm ve kültür projelerinden biri Beyoğlu Kültür Yolu, şahane bir festivalle başladı. Kültür yolu, turistler kadar İstanbullulara da İstanbul'un geçmiş ve yaşayan zenginliklerini tanıtıyor

İstanbul'a ve Türkiye'ye 13 yıl sonra yeniden ve daha görkemli haliyle kazandırılan Atatürk Kültür Merkezi'nin açılışıyla birlikte, Beyoğlu Kültür Yolu Projesi de kapsamlı bir festivalle hayata geçirildi. Beyoğlu Kültür Yolu, Karaköy'de dünyanın sayılı kruvaziyer limanlarından biri olarak inşa edilen Galataport'tan başlıyor, Bankalar Caddesi Komando Merdivenleri'nden Galata Kulesi'ne, oradan Galata Mevlevihanesi ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'ne, İstiklal Caddesi üzerinden Emek Sineması, Mısır Apartmanı Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Atlas Pasajı İstanbul Sinema Müzesi, Taksim Camii Kültür Merkezi ile Atatürk Kültür Merkezi ve Kültür Sokağı'nda tamamlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali Proje Direktörü Arhan Kayar ve genç sanatçıları sanatseverlerle buluşturan BASE İstanbul'un kurucu ortağı Ali Kerem Bilge, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'ni AKŞAM Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu'na anlattı.

HER ŞEY BİR ARAYA GELDİ

Kültür Yolu fikri yeni değil. Bugüne kadar yol üzerindeki en önemli eserlerden Galata Kulesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Atlas Pasajı gibi tarihi yapılar restore edildi, Galataport, Taksim Camii Kültür Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi inşaatları tamamlandı. Ve proje hayata geçirilmeye hazır hale geldi.

Ayrıca, iki yıllık koranavirüs salgınından sonra görece normalleşmenin başlaması da bu yeniliklere ilgiyi artırdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Galata Kulesi'nin müze olarak aslına döndürülmesiyle "Topkapı Sarayı kadar ziyaretçi aldığını" açıkladı örneğin. Bu, restorasyon öncesinin 4 katı ziyaretçi demek.

Bu aynı zamanda, halkın tarih, kültür ve sanata ilgisinin de göstergesi.

Sokağı yenileyen Krea Gayrimenkul ortağı Hakan Kodal, bir vaha ortaya çıkarmış.

BENZERSİZ BİR ROTA

Kültür Yolu da bu ilgiyi bir 'rota'ya kavuşturdu ve kapsamlı bir festivalle taçlandırdı.

Kültür Yolu, üzerinde sadece tarihi binalar, sanat mekanları ve sergileri değil, aynı zamanda Avrupa'nın uzantısı mimari eserleri, yeme içme ve turistik mekanları, alışveriş imkanları da var. Avrupa kıtasının kıyısından başlayan, zengin bir tarihin içinden geçen ve modern Türkiye'nin yüzünü simgeleyen yeni AKM'de tamamlanan bir yürüyüş bu.

AKM'de birbirinden farklı ve zengin 9 sergi ve sanat gösterisi sunuluyor.

FESTİVAL HERKES İÇİN

İşin 'festival' tarafı da bu zenginliğe ve derinliğe uyumlu. Festival, İstanbul'u öne çıkaran bir kültür rotası çizerken, sanatı da ulaşılabilir kılıyor. 65 noktada, bin sanatçı, 44 sergi ve özel proje, 75 konser, 45 atölye çalışması, 25 sanat ve edebiyat söyleşisi, 15 ses ve ışık gösterisi (video mapping) izleyicilerini bekliyor. Üstelik neredeyse tamamı ücretsiz. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali Proje Direktörü Arhan Kayar'ın ifadesiyle, "Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, sanattan sinemaya, edebiyattan dansa ve müziğe, dijital sanattan yapay zekaya kadar birçok farklı disiplini bir araya getiriyor. Bütün bunlar 7'den 70'e herkes için tasarlandı."

TAKSİM CAMİİ DE VAR

Taksim Camii Kültür Merkezi de festivalin bir parçası. Kültür merkezinde sanatçıların canlı atölyelerine, musiki dinletilerine kadar pek çok etkinlik sanatseverleri bekliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, festival için özel bir mobil uygulama hazırladı. Cep telefonuna indirilen uygulama ile sanatseverler kendilerine en yakın mekanlardaki etkinlikleri öğrenebilecekler, yol tariflerini alabilecekler.

GECESİ AYRI SANAT

Kültür Yolu'nun bir değil iki haritası var. Biri gündüz, diğeri gece. Işık Yolu Tasarım Sergisi, yol boyunca meydan ve yapılar üzerinde ışık ve müzik gösterileriyle karşılıyor izleyenleri.

Taksim Camii Kültür Merkezi de sanatçı atölyeleri ve musiki dinletileriyle festivalin ev sahiplerinden.

Foto muhabiri ustamız Ara Güler'in gözünden İstanbul'u da Galataport'ta izleyebilirsiniz.

Tophane-i Amire'de, Türkiye'nin yeni kuşak sanatçılarını temsil eden yeni mezun 32 genç sanatçının eserlerinde, Türkiye'nin yaratıcı ve yenilikçi ruhunu görmek heyecan verici.