Sonbaharın keyfini Prizren'de çıkarın

Vizesiz gidilecek tatil rotası arayışındaysanız sonbaharın keyfini Kosova'nın Prizren şehrinde çıkarabilirsiniz. Avrupa ülkelerine göre ekonomik olan şehirde, doğa güzellikleri ve tatlı lezzetleri sizi bekliyor.

Son derece şirin bir ülke olan Kosova, konum olarak Balkanlar'da bulunuyor. Herhangi bir denize kıyısı olmayan bir ülkenin kuzeyinde ve doğusunda Sırbistan, güney kesiminde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batısında ise Karadağ ile sınırı bulunuyor. Ülkenin başkenti ise Priştine. 500 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olmuş ve hâlâ izlerini taşıyan Prizren şehrini, bu sonbahar için gezi rehberine ekleyebilirsiniz. Hem vizesiz olması hem de Türkçe konuşulması bu tercihi cazip bir hale getirebilir. 180 gün içerisinde 90 gün konaklama sınırı aşılmadığı sürece vizesiz seyahat edebilirsiniz.

İstanbul'dan Priştine Havalimanı'na uçak yolculuğu 1 saat 40 dakika sürüyor. Başkentteki havalimanından havalimanından şehre ulaşımda en pratik çözüm araç kiralamak. Konum itibarıyla birçok Balkan şehrine de yakın. Tiran, Üsküp, Priştina, Peç ve Podgorica ile beraber Belgrad, yakın şehirler arasında yer alıyor. Prizren hem görsel hem de lezzet olarak tam anlamıyla damak şenlendirici bir kent olarak ön plana çıkıyor. Başta köfte ve börek olmak üzere dondurmaları, pastaları ve tatlıları ile akıllarda yer ediyor. Ayrıca bozanın da anavatanı.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Prizren Kalesi (Kalaja): Eğer bir turistseniz sadece Prizren'de değil, her yerde şehrin en yüksek noktalarına tırmanmak olmazsa olmaz aktivitelerden biri. Prizren Kalesi de bu aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz bir nokta.

Sinan Paşa Camii: Şehrin bir nevi sembolü olan yapı 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi olma özelliğini taşıyor. 1993 yılında tekrar ibadete açılan yapıda vaazlar Türkçe vaaz veriliyor.

Prizren Taş Köprü: Prizren'i ortadan ikiye bölen Bistriça Nehri'nin üzerinde bir gerdanlık gibi duran taş köprü kentin en güzel süslerinden biri.

Gazi Mehmet Paşa Hamamı: 1574 yılında inşa edilmiş. Restorasyon süreci geçiren hamam müze olarak kullanılıyor.

Şadırvan Meydanı: Prizren'in en hareketli bölgesi olarak ön plana çıkan Şadırvan Meydanı, Sinan Paşa Camii'nin hemen yakınında yer alıyor.

Bayraklı Camii: Avlusu, şadırvanı ve estetiği ile etkileyici bir yapı.

GORALI BURAYA AİT DEĞİL

Gora Köyleri (Prizren Türk Köyleri): Kelime anlamı ile Gora 'dağlı' anlamına geliyor. Kosova'nın güneyinde yer alan Gora Köyleri eşsiz doğa, orman ve yeşilin binbir türlü renklerini sunuyor. Gora bölgesinde sayıları 30'u bulan köylerde "Goranski" adı verilen Boşnakça/Sırpça dili konuşuluyor. Goralı olarak bilinen sandviçin ise bölgeyle bağı olmadığını belirtelim. Bu bölgeden göç eden ve soyadı Goralı olan bir aile, Ankara'da kendi icatları olan bir sandviç yapıyor. Daha sonra İstanbul Fındıkzade'ye taşınıp işlerini büyüttükten sonra, gittikçe ünlenen bir lezzet ortaya çıkardılar. Yani bu sandviç Gora'da üretilmedi ve burada bulunmuyor.

Rapça Köyü: Etrafı ormanlar ile çevrili, şirin evleri ve temiz havası ile ön plana çıkıyor. Rapça'da ve diğer köylerde rahatlıkla bir mekanda selam verip oturabilirsiniz. Karşınıza grafitiler, çiçeklerle süslü balkonlar, tatlılarıyla ünlü kafeler çıkacak. Şaşırtıcı bir şekilde köy halkının çoğu Türkçe konuşabiliyor.

Brezovica: Prizren'in yaklaşık 50 km doğusunda yer alan kayak merkezi ülkenin doğal zenginliklerinden biri. Kosova ülke olarak dağlık ve yüksek rakımlı. Kuzey Makedonya sınırında yer alan Şar Dağları kış turizmi için elverişli.

KAHVALTI KÜLTÜRÜ YOK YEMEK FİYATLARI MAKUL

Yemek fiyatları makul olan nadir Avrupa şehirlerinden biri Prizren. İşte gezginlerin en çok tercih ettiği mekanlar...

Te Syla: Prizren'in en lezzetli köftelerini yiyebileceğiniz Bistriça (Akdere) Nehri manzaralı mekan eski kent merkezinde bulunuyor. Kaşarlı Köftesi pleskavitsa favori lezzet.

Besimi-Beska: Merkez şadırvan noktasında bulunuyor. Karışık ızgara, köfte ve tatlıları için tercih edebilirsiniz.

Banana Split: Dondurmadan tatlıya birçok tadı bulacağınız bir mekan. Ayrıca yaban mersininden yapılan Borovitza isimli içecek mutlaka denenmeli.

Marashi: Prizren'in eski şehir bölgesini ikiye bölen nehri Bistriça manzaralı restoran Marashi, güzel bir yemek deneyimi isteyenlerin alternatifi olabilir. Salataları, et sunumları ve lezzetleri ile müşterilerinden tam not alıyor. Avrupa kentlerinde olduğu gibi Prizren'de de kahvaltı kültürü bulunmuyor. Klasik Türk kahvaltısına benzer peynirli omletli bir yer ararsanız hemen şadırvan meydanında yer alan Ponte Coffee sizin için alternatif bir mekan olabilir. Kahvaltı için diğer bir öneri ise "Furra" (Jone önde gelen fırınlardan) denen fırınlardan alabileceğiniz çörek ve börekler olacak.