Seyahat rehberi: Gıda zehirlenmesi riski en yüksek 5 ülke

Gezginlerin en çok korktuğu konulardan biri de seyahat edilen ülkelerde gıda zehirlenmesine maruz kalmak. Sık seyahat edenlerin kirli yiyecek veya içeceklerden kaynaklanan mide ve bağırsak sorunlarına yakalanma riskinin en yüksek olduğu ülkeleri bir araya getirdik. İşte gıda zehirlenmesi riski en yüksek 5 ülke…

Merve Kantarcı Çulha

Seyahat etmek, farklı kültürlerin lezzetlerini denemek güzel. Fakat bazı ülkeler gıda zehirlenmesi konusunda ünlü. Ne yazık ki bu ülkeler dünyanın en gözde ve en çok tercih edilen seyahat noktaları arasında yer alıyor.

2025 Dünya Nüfus İncelemesine göre gıda zehirlenmesi riski en yüksek 5 ülkenin başında Laos geliyor. Worldpopulationreview'de yer alan habere göre gıda zehirlenmesinde 5 ülke öne çıkıyor.

GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİ EN YÜKSEK 5 ÜLKE / BÖLGE

1. Laos

2025 verilerine göre her 100.000 kişide yaklaşık 4540 gıda zehirlenmesi olayı ile listelerde en üstte.

2. Bolivya

Aynı raporda kişi başına yaklaşık 3490 vaka/100.000 ile ikinci sırada.

3. Güney Kore

100.000 kişide yaklaşık 3400 vaka ile üçüncü sırada görülüyor.

4. Tayland

100.000 kişide yaklaşık 3360 vaka ile dördüncü; yüksek zehirlenme hızı.

5. Peru

100.000 kişide yaklaşık 2970 vaka ile ilk beşte yer alıyor.

NEDEN "BU ÜLKELER"?

Bazı ülkelerde su ve gıda güvenliği altyapısı, soğuk zincir yönetimi, hijyen ve gıda denetimi gibi konularda eksiklikler olabiliyor; bu da kontaminasyon riskini artırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, gıda kaynaklı hastalıklar mikrobiyal, parazitik ya da kimyasal kaynaklı küresel olarak sağlık riski oluşturuyor.

Özellikle bazı Asya ve Afrika ülkelerinde, hem üretim hem dağıtım hem de tüketim aşamasında güvenli gıda erişiminin sınırlılığı bildiriliyor.

NE ANLAMA GELİYOR-PRATİK TAVSİYELER

Eğer bu ülkelerden birine seyahat edecekseniz ya da oralardan gıda alacaksanız:

Paketlenmiş gıdaları, bilinen hijyen standartlarına sahip yerleri tercih edin.

Çiğ ya da iyi pişmemiş yiyecekler, sokak satıcıları gibi kontrolleri belirsiz yerlerden uzak durun.

Su ve buz kullanımı konusunda dikkatli olun; mümkünse şişelenmiş su tercih edin.

Ellerinizi yemek öncesi ve sonrası yıkayın, çiğ-et sebze imkanı varsa temassız servis ya da iyi pişmiş gıdalar seçin.