OECD'den ilk çevreci belge Avrasya Tüneli'ne

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD), Avrasya Tüneli'ni “Mavi Nokta Ağı Sertifikası” sürecine dahil etti. Böylece Avrasya Tüneli, pilot uygulama sürecini başarıyla tamamlayan dünyada ulaştırma alanındaki ilk proje oldu.

Avrasya Tüneli Projesi; OECD tarafından çevresel, sosyal, ekonomik ve yönetişim ana başlıklarında yaklaşık 3 ay süren çoklu bir değerlendirme sürecinden geçirildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Mavi Nokta Ağı pilot uygulama sürecinin başarıyla tamamlandığının duyurulduğu bildiride şu ifadelere yer verildi: "İstanbul'un kalbinde yer alan 5.4 kilometrelik Avrasya Tüneli, Asya ve Avrupa kıtalarını deniz tabanının altında birleştiren dünyanın ilk çift katlı karayolu tünelidir. Kullanımı boyunca 4.1 milyar dolarlık verimlilik tasarrufu sağlayacak olan proje, tarihi bir şehrin kültürel mirasının korunmasına da katkıda bulunuyor." Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Avrasya Tüneli projesi sürdürülebilir altyapı çalışmalarımızı başarıyla temsil eden örnek bir projemizdir" diye konuştu.

MAVİ NOKTA SERTİFİKASI NEDİR?

Sertifika, ABD, Japonya, Avustralya ve Birleşik Krallık hükümetleri tarafından yürütülen bir girişim. Bu girişim, sürdürülebilir altyapı projelerini teşvik etmeyi ve dünya genelinde çevre dostu, şeffaf ve çeşitlilikçi altyapı yatırımlarını desteklemeyi amaçlıyor. Avrasya Tüneli, bu sertifikayı alarak başarısını tescilledi.