Tarih boyunca dünyanın köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapan Türkiye, birbirinden değerli eserlerin ve kalıntıların sergilendiği görkemli müzeleriyle göz kamaştırıyor. İçinde dolaşırken binlerce yıl geriye uzanan büyülü bir yolculuğa çıkmış hissi uyandıran bu müzelerde yalnızca kültürel, tarihi ve sanatsal eserleri değil; ünlü sanatçılar ve fikir insanları gibi önemli isimlerin anılarını ve eserlerini de keşfedebilirsiniz.
DÜNYA ÇAPINDA ÖNEMLİ
Tarih öncesi çağlardan başlayıp bugüne kadar Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerden eserlerin kronolojik olarak sıralandığı Anadolu Medeniyetleri Müzesi, bu özelliği sayesinde dünyanın sayılı müzelerinden biri kabul ediliyor. 1997 tarihinde 68 müze arasından 1. seçilerek Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne layık görülen müzede; Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Çağı'nın yanı sıra Eski Hitit İmparatorluğu, Frig, Geç Hitit, Urartu ve Lidya dönemlerine ait çok sayıda kalıntı ve eser sergileniyor.
MİMARİSİYLE ÖNE ÇIKIYOR
Türkiye'nin en büyük müzelerinden biri olup, adını şehrinden alan Antalya Müzesi, bölgenin coğrafi güzelliğini öne çıkaran bir mimariye sahip. 30.000 metrekarelik bir alan üzerinde bulunan müzede; 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçe yer alıyor. 1988'de Avrupa Konseyi Yılın Müzesi ödülüne layık görülen müzede; Anadolu topraklarının en zengin geçmişe sahip köşelerinden üç antik kültür bölgesi olan Likya, Pamfilya ve Psidia'ya ait eserleri görebilirsiniz.
HİÇLİĞİN ORTASINDA
Bir hayalden yola çıkarak, çorak topraklarda bir vadi üzerine inşa edilen Baksı Müzesi, hiçliğin ortasında hayat bulan emeğin, hayal gücünün, sanat ve yurt sevgisinin nasıl da büyük dönüşümler sağlayacağını ispatlayan sıra dışı bir başarı hikayesi. Sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın bireysel düşü olarak Bayburt'ın Bayraktar Köyü'nde hayata geçen Baksı Müzesi, dünyanın aynı zamanda en sıra dışı müzelerinden biri. Çağdaş müzeciliği yepyeni anlayışla Anadolu'nun kültür varlıkları haritasına katan, geleneği gelecekle buluşturan müze; Avrupa Konseyi 2014 Yılın Müzesi ve TBMM Onur Ödülü'nün de sahibi.
AVRUPA'DA YILIN MÜZESİ SEÇİLDİ
UNESCO'nun "Korunması Gereken Kültür Varlıkları" aday listesinde yer alan ve 1995 yılında "Avrupa'da Yılın Müzesi" ödülüne layık görülen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ülkemizin tek, dünyanın ise en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden bir tanesi. Bünyesinde 14 adet sergi salonu bulunan müze; dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonuna sahip.
EN ESKİ MÜZE BİNASI İSTANBUL'DA
Geçmişten günümüze gelmiş bir milyondan fazla esere ev sahipliği yapan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binası olma özelliğini taşımakta. 1891 yılında ziyarete açılan müze; Sidon Kral nekropolü kazılarından İstanbul'a getirilen İskender ve Tabnit Lahdi gibi önemli eserleri ile kesinlikle görülmeye değer yerlerden. 1993 yılında "Yılın Müzesi" olarak seçilen İstanbul Arkeoloji Müzesi aynı zamanda Avrupa Konseyi Müze Ödülü'nün de sahibi.
SIRA DIŞI TASARIMIYLA DİKKATLERİ ÇEKİYOR
Avrupa Müze Forumu'nca her yıl düzenlenen "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri" yarışmasında 2021 Silletto Ödülü'nü almaya hak kazanan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, mimarinin modernist tarzını yoğun bir biçimde hissettirirken, alışılagelmiş müze tasarımlarının dışına çıkan dizaynıyla da sanatseverlerin ilgisini çekiyor. İş insanı Kenan Yavuz'un hayalken gerçek bir surete dönüştürdüğü müze; Anadolu'nun değişmemesi gereken güzelliklerini muhafaza ederek, geleceğe güvenle taşıyor.