Kadir Tekin
Kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına onlarca zenginlik barındıran bir ülkede yaşamak demek, keşfedecek güzelliklerin tükenmemesi anlamına geliyor. Kalabalık ve hareketli büyük şehirleri arkamızda bırakıp doğası, sakinliği, mimarileri, tarihi ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran Türkiye'nin saklı kalan köylerini keşfetmeye ne dersiniz?
TARİH CUMALIKIZIK'TA
Osmanlı Dönemi'nin yaşam şeklinin anlaşılmasına ışık tutan Cumalıkızık UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki kültürel bir miraslarımızdan biri! Uludağ'ın güney eteklerinde kurulan, Osmanlı kırsal mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan, 700 yıllık bir geçmişe sahip Cumalıkızık kesinlikle görülmeye değer! Oğuz Türkleri'nin 24 boyundan biri olan Kızık Beyleri tarafından kurulan Cumalıkızık Köyü'nün tarihi 14. yüzyıla uzanıyor. Geleneksel Osmanlı mimarisi ve sivil mimarinin özgün örneklerini barındıran Cumalıkızık, Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'nın öncü güçlerinden biriydi. Bunu, Hanlar Bölgesi'ndeki yapıları gezerken daha iyi anlıyorsunuz. Köyün ahşap ve kerpiçten inşa edilen renkli evleri, dar sokakları zaman tünelinde gibi hissettiriyor.
BİLİNMEYEN ALAÇATI TİRİLYE
Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı eski bir Rum köyü olan Tirilye, Alaçatı'nın henüz turistikleşmemiş halini andırıyor. Renove edilmemiş, özünü koruyan Rum evleri; şirin lokantaları ve hediye dükkânları ile Tirilye İstanbul'a 1 saatlik bir feribot + 20 dakikalık karayolu mesafesinde.Her ne kadar araya çarpık yapılaşmaya mahkûm bazı betonarme yapılar girse de 150-200 yıllık ahşap ve taş evler kasabanın asıl güzellikleri. Osmanlı-Rum mimarisinin sentezi olan evlere bakarken bile tarihe yolculuk yapmak mümkün. Tirilye manastırları, kiliseleri ve ayazmalarıyla dini olarak da önem taşıyor. Bunun yanı sıra kasabanın sembol binası Taş Mektep, kasabanın kalbinin attığı Çınar Meydanı da görülmeli.
YÖRÜK KÖYÜ'NDE DURUN
Safranbolu'da bulunan, tarihi evleriyle bilinen küçük bir köy olan Yörük Köyü, Osmanlı mimarisinin en iyi korunduğu bölgelerden biri. Safranbolu'nun bir minyatürü görünümünde olan köy, Karadeniz seyahatlerinin olmazsa olmaz duraklarından biri. Cumbalı evleri ve daracık sokakları ile içinizi ısıtacak bir köy olan Yörük, 1997 yılında SİT alanı ilan edilmiş ve günümüze kadar özenle korunmayı başarmış.
YAMAÇTAKİ HAREMTEPE
Haremtepe veya diğer adıyla Çeçeva, Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı dik bir yamaca kurulmuş yaklaşık 20 haneli büyüleyici bir köy. Kenan ve Fatma Çiftçi'nin büyük bir sevgi ve özveriyle hayat verdikleri çay tarlaları bugün seyretmeye doyamadığımız bir yere dönüşmüş. Bu Karadenizli çiftin büyük emeklerle, belirli bir düzende ektikleri çay tarlaları daha sonra keşfedilerek hem gezginlerin uğrak noktası olmuş hem de reklamlara konu olmuş. Doğanın güzelliğine bir kez daha hayran kalacağınız Karadeniz rotanızda Çeçeva da hoş bir anı olarak kalacak.
ZEYTİN AĞAÇLARIYLA ÇEVRİLİ ÇAMLIBEL
Günlük şehir hayatında sizi strese sokan durumların ne kadar önemsiz ve bir o kadar sizden uzakta kaldığını anladığınızda Çamlıbel Köyü'ne gelmişsiniz demektir. Bölgedeki diğer köylerin aksine tahta barakalardan kurulan evler nedeniyle buraya "Tahtaköy" dendiğine de rastlayabilirsiniz. Tarihi Bizans Dönemi'ne uzanan, Kazdağları'nın yerel ruhunu koruyan köyleri arasında yer alan Çamlıbel zeytin ağaçlarıyla çevrili bir vadiden masmavi Edremit Körfezi'ne bakıyor. Hemen arkasında Kaz Dağları Milli Parkı yer alırken kendinizi doğanın kalbine kolayca bırakabiliyorsunuz.
GRAVYER PEYNİRİNİN ÜRETİLDİĞİ YER BOĞATEPE
Boğatepe eski adıyla Zavod, Kars'a yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunuyor. Burası meşhur Kars gravyer peynirinin üretildiği tek köy. Gelinciklerle bezeli, kahvaltısı ile meşhur Boğatepe Köyü'nün geçmişi Malakanlara kadar dayanıyor. Cumhuriyet Dönemi'nde peynirciliğin bir iş kolu olarak devreye alınması ve aktif olarak faaliyetlere başlanmasıyla köy tamamen peynir üretimine odaklanıyor ve 2005 yılında, köyün turizm açısından da en önemli yeri olan Türkiye'nin ilk peynir ve tek müzesi Zavot Eko Müze'si kuruluyor.