Pek çoğumuz bu heyecan verici aktiviteyi hayatında bir kez olsun deneyimlemek istiyor. Peki Türkiye'de kendimiz göklere emanet edeceğimiz en keyifli rotalar nereler? Bu yazıda mercek altına alacağız. Türkiye'de bu aktivitenin en bilinen yeri Fethiye Babadağ. Harika Ölüdeniz manzarası eşliğinde gökte süzülmek insanın hayatta alabileceği en büyük keyiflerden biri. 1700-1900 metre yüksekliğe sahip seviyelerden yapılan atlayışlarda, Patara Plajı'ndan Dalaman'a, hatta Rodos'a kadar uzanan geniş bir alanı izleyebiliyorsunuz. Tandem uçuşlar ortalama 50 dakika. Toplam üç piste sahip Babadağ, aynı zamanda Uluslararası Hava Oyunları'na da ev sahipliği yapıyor. Yaz sezonu boyunca tutarlı havası ile profesyonelleri kendine çeken Babadağ'da deneyimli pilotlar 3500 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyorlar.
KAŞ'TA ASAS TEPESİ
Antalya Kaş'ta bulunan Asas Tepesi de ilgi çeken yamaç paraşütü yerleri arasında. Burası hem yerli hem de yabancı sporcular tarafından oldukça rağbet görüyor. 1000 metrelik yükseklikten yapılan uçuşlar oldukça keyifli. Güneybatı yönünden esen rüzgarlar, yamaç paraşütü için çok elverişli. Buradaki tandem uçuşlar ortalama 20 – 45 dakika sürüyor.
BOZDAĞ'DA EĞİTİM
İzmir Bozdağ yamaç paraşütü etkinliklerinin yapıldığı önemli merkezlerden bir diğeri. Buradaki yamaç paraşütü başlangıç eğitimi, 130 metre yükseklikteki Eseli Tepesi'nde veriliyor. Bozdağ, daha çok yarı profesyonel ve kendi yamaç paraşütü ekipmanına sahip sporcular için uygun. Akçakmak paraşüt uçuş pisti, 1100 metre yükseklikte ve buradaki manzara, Bozdağ Ormanları'nı ve Küçükmenderes Ovası'nı kapsıyor. Güldalan Tepesi ise 1300 metre yükseklikte. Buradaki uçuşlar Bozdağ üzerinde devam ettikten sonra spor sahasında sonlanıyor. Ayrıca Emniyet Havacılık Kulübü, Bozdağ'da etkinlikler düzenliyor.
DENİZLİ'DE İKİ NOKTA
Denizli'de Dinamit Tepesi ve Çökelez Dağı yamaç paraşütünün keyifle yapıldığı yerler arasında. Pamukkale, 300 metre yükseklikteki Dinamit Tepesi ile her seviyeden yamaç paraşütçüsüne hitap ediyor. Buradan kalkış yaptıktan sonra tepenin eteklerine ya da travertenlerin girişinde bulunan helikopter pistine iniş yapabiliyorsunuz. Çevrede bulunan antik kentler de manzaraya keyif katıyor. Çökelez Dağı da sivil kuruluşların düzenlediği etkinlikler sayesinde yamaç paraşütü meraklılarını bir araya getiriyor. 1650 metre yükseklikten uçuş deneyimi sunan Çökelez Dağı, Denizli şehrine kuş bakışı bir göz atmak isteyenler için ideal.
MUNZUR DAĞLARI ÜZERİNDE KEYİF
Yamaç paraşütü konusunda bir etkileyici yerlerden bir diğeri de Munzur Dağları. Erzincan Belediyesi ve Munzur Fırat Doğa Sporları bünyesinde yapılan tur etkinliklerinin yanı sıra ilkbaharda burada Yamaç Paraşütü Festivali de düzenleniyor. Erzincan şehir merkezinden 7 kilometrelik bir yolculuk ile ulaşılan Munzur Dağları, her seviyeden sporcu için elverişli pistlere sahip. Amatörler için rakımları 1.300 ila 1.500 metre arasında değişen tepelerın dışında profesyonel yamaç paraşütçüleri 3.250 metre yükseklikteki noktalardan uçuş deneyimi yaşayabiliyor.
ABANT'I GÖKTEN İZLEME ZEVKİ
Hafta sonu gezileri, kampçılık, trekking, fotoğrafçılık, kış romantizmi gibi her konuda insanları kendine çeken Abant yamaç paraşütü için de oldukça elverişli. THK'nin eğitim uçuşları açısından en uygun alan olarak belirlediği Abant, başarılı bir şekilde tasarlanmış yer çalışmaları ile sporculara pratiklik sunuyor. Abant'ta yamaç paraşütü yapanlar, 65 ila 125 metre arasındaki tepelerden kalkış yaparken yaylalardaki çimenliklere inebiliyor. 450 ila 750 metre rakımlı tepelerden yapılan uçuşlar ise Samat ve Örencik köylerinin arazilerinde son buluyor.