Kültür, tarih ve doğa bir arada! Vizesiz gidilebilen Saraybosna rehberi...

Doğal güzellikleri ve zengin kültürüyle öne çıkan Saraybosna'ya vizesiz gitmek mümkün. Üstelik yolculuk İstanbul'dan uçakla 1 saat 50 dakika sürüyor. İşte büyüleyici mimarisiyle turistlerin uğrak noktası olan Saraybosna rehberi...

Son aylarda birçok gezgin, rotasını vizesiz ülkelere çevirdi. Hal böyle olunca akla gelen ilk duraklardan biri şüphesiz Saraybosna oluyor. Diğer Avrupa ülkelerine göre daha uygun fiyatlı olan bu şehir, Doğu-Batı sentezi, kültürel yapısı, sıcak kanlı insanları, büyüleyici mimarisi ve yemyeşil doğasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Üstelik İstanbul'dan Saraybosna'ya uçakla seyahat etmek yalnızca 1 saat 50 dakika sürüyor... İşte Saraybosna'da mutlaka görmeniz gereken yerler...

TASARIMIN İLHAMI İSTANBUL'DAN

Başçarşı: 15 ve 19. yüzyıllar arasında Osmanlı egemenliği altında kalan Saraybosna, Osmanlı izleriyle süslü. Ahşap dükkanları, tam ortasındaki çeşmesi, medreseler, camiler, hanlar hiç de yabancı gelmiyor. Burada bronz cezvede pişen kahveyi içip, meşhur Boşnak böreğini de orijinal yerinde yiyebilirsiniz. Sebil: Başçarşı'da bulunan Sebil, turistlerin fotoğraf çekim noktası. Sebil 18. yüzyılın ortalarında Vali Hacı Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış ve hemen çarşının girişinde bulunuyor. En ilginç yönlerinden biri de ahşaptan inşa edilmiş olması. Tasarımı esnasında İstanbul'daki çeşmelerden ilham alınmış; zaten benzerlik oldukça dikkat çekici.

Latin Köprüsü: Başçarşı'ya yakın konumuyla buradan rahatlıkla ulaşabileceğiniz Latin Köprüsü tarihi açıdan büyük önem taşıyan yapılardan biri. Nedeni ise 1. Dünya Savaşı'nın sözde nedeni olan suikastın bu köprüde işlenmiş olması. Avusturya-Macaristan prensi Franz Ferdinand'ın bu köprüde öldürülmesi yapıya dünyaya yayılan bir ün kazandırmış.

Milli Kütüphane: Avusturya-Macaristan döneminden kalan mimarisiyle kentin en güzel binalarından biri olarak gösteriliyor. İçinde yaklaşık olarak 2 milyon kitabın olduğu söylenen kütüphane 1990'lı yıllarda yakılmış.

Umut Tüneli: 1992-1995 yılları arasında süren savaş boyunca Bosnalıların saldırılardan korunmak için kendi çabalarıyla kazdıkları bu tünel tarihin en acılı dönemlerinden birine şahitlik etmiş. Uzun uğraşlar ve emekler sonucunda toplamda 950-960 metrelik bir uzunluğa ulaşan tünelin şu an için 20 metrelik bir bölümü müze olarak ziyarete açık. Müzeye giriş bir evin kapısından gerçekleşiyor. Tünel sadece insanın içinden geçebileceği genişlik ve uzunlukta yapılmış. Savaş esnasında ilaç, silah, iletişim, gıda ve ulaşım gibi önemli temel ihtiyaçlar için kullanılan Umut Tüneli'nde savaşın izleri hâlâ duruyor.

BOSNA'YA KUŞ BAKIŞI...

Ferhadiye Caddesi: Başçarşı gibi şehrin en güzel yerlerinden biri. Cadde biraz daha modern; sağlı sollu mağazalarla dolu, geniş ve ferah bir bölge. Merkezi konumu nedeniyle kolaylıkla ulaşıp, dolaşabileceğiniz bu caddede aynı zamanda birçok sokak lezzetleri bulabileceğiniz yerler de mevcut.

Avaz TwIst Tower: Ve Bosna Hersek ayaklarınızın altında... 172 metre uzunluğunda, 39 katlı olan Avaz Twist Tower ülkenin ve şehrin en yüksek yapısı. Kulenin 36. katındaki güvenli bir seyir terası var. Yukarıya çıkıncaya kadar asansörden de harika manzarayı izleyebiliyorsunuz.

Bakırcılar Çarşısı: Başçarşı'nın girişinde yer alan çarşı, bakırcı ustaları ve onların dükkanlarıyla dolu. Bakır ustalarının ürünlerine bakmak; bu sanatın inceliklerine yakından şahit olmak oldukça keyifli bir deneyim yaşatıyor.

MOSTAR

Bosna-Hersek'in en eski ve sevimli şehirlerinden birini ziyaret etmek için mutlaka vakit ayırın, çünkü 1 günde gezebileceğiniz bir yer. Mostar'da Mostar Köprüsü, Ulusal Müze, Savaş Müzesi, Eğri Köprü, Müslüm Bey Konağı, Tara Kulesi gibi çok güzel turistik noktalar yer alıyor. Mostar'da da Osmanlı kültürüne dair izler şehrin her bir köşesinde gözünüze çarpıyor.

HAVAALANI, MERKEZE ÇOK YAKIN

Saraybosna Uluslararası Havaalanı şehir merkezine yakın bir konumda. Havaalanına geldikten sonra yaklaşık 10 kilometreik bir yol gidip Başçarşı'ya ulaşmanız mümkün.

MUTFAK KÜLTÜRÜ TÜRKİYE'YE BENZİYOR

Bosna'nın kendine has bir mutfak kültürü olsa da Türk mutfağıyla benzerliği çok fazla. Boşnaklar sosları seviyor ama genellikle hafif yapıyorlar. Taze sebze ve meyve açısından da çeşitlilik oldukça fazla; bu da yemeklerin lezzetini artıran bir başka unsur. Kırmızı biber, soğan, sarmısak, lahana, mantar, kabak, fasülye gibi sebzeler aynı Türk mutfağı gibi Saraybosna mutfağının da vazgeçilmezleri arasında.