Kartopu için Uludağ, kayak için Antalya

Sömestr tatilinin gelmesini bekleyen kış turizmi merkezleri, hava durumunun azizliğine uğradı. Uludağ, Palandöken, Kartalkaya'ya kayakçılar yeterli kar olmadığı için kartopu oynamak zorunda kalırken, Antalya'daki Saklıkent kayakçıları ağırlıyor.

Sıcak iklimiyle bilinen Antalya'da Beydağları üzerine kurulu Saklıkent, beklenenin aksine gözde kayak merkezleri Uludağ, Palandöken ve Kartalkaya'dan daha kalın kar kalınlığına ulaşınca yarıyıl tatilinde kayak yapmak isteyenlerin ilk tercihi oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye'deki kayak merkezleri arasında en yüksek kar kalınlığı 73 santimetreyle Saklıkent'te ölçüldü. Kar kalınlığı Davraz'da 66, Palandöken'de 35, Erciyes ve Uludağ'da 18, Kartalkaya'da 17 ve Sarıkamış'ta ise 10 santimetrede kaldı.

YABANCILAR AKIN ETTİ

Saklıkent Kayak Merkezi Tesisler Genel Müdürü Hakan Kadayıfçı, kayak sezonunun çok yoğun geçtiğini, Türkiye'nin her yerinden talep aldıklarını söyledi. Yarıyıl tatilinde çok sayıda kayakseverlerin Antalya'yı tercih ettiğini anlatan Kadayıfçı, "Saklıkent, şehir merkezine yakın olduğu için günübirlik çok fazla turist geliyor. Fransa, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere farklı ülkelerden tatilciler geliyor. Rusya ve Ukrayna'dan da çok fazla müşteri var. Saklıkent ilk kez bu kadar hareketli" dedi. 17 pistin açık olduğu Erciyes Kayak Merkezi'ndeki otellerde sömestr öncesinde odalar doldu. Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, "Genel olarak dünyada kurak bir mevsim geçiriyoruz ama Erciyes'te suni karlama altyapımızın kuvveti ve kalitesi sebebiyle 17 pistimiz açık" dedi.

BURSA YERİNE İSVİÇRE-BULGARİSTAN

Uludağ'da, yaklaşık 5 bin yatak kapasiteli otel ve tesis işletmecileri, karsız geçen yılbaşının ardından yarıyıl tatiline de kayak yapılacak durumda olmayan pistlerle giriyor. Meteoroloji verilerine göre 18 santimetre kar ölçülen Uludağ'daki otellerin tatilin ilk haftasındaki doluluk oranının yüzde 30-35 seviyesinde olması bekleniyor. Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Usta "Ben 38 yıldır buradayım. Sporculuğum burada geçti. Eski milli sporcuyum. Bu tarihe kadar böyle bir karsızlık görmedim. Ülkemizden İsviçre'ye ve Bulgaristan'a kayak için gidenler var" dedi. Uludağ'daki bir otelin genel müdürü Tekin Demir "Kar topu oynayacak kadar bir kar var bölgede ama önceki yıllara nazaran kayak yapmaya çok elverişli değil" dedi.

PİSTLERDE SON DURUM

ILGAZ DAĞI

Kastamonu-Çankırı sınırındaki Ilgaz Dağı'nda yarıyıl tatiline gerilen bugünlerde 3 santimetre civarında kar kalınlığı bulunuyor ancak bu, kayak için yeterli olmuyor. Kayak yapmak için Ilgaz'a gelenler umduğunu bulamazken, kızaklarıyla gelenler ise kayak pistinden kayarak keyifli vakit geçiriyor.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Gümüşkayak Kayak Tesisleri de kuraklıktan nasibini aldı. Son 35 yılın en yağışsız sezonunu geçiren kayak merkezinde sömestr öncesi rezervasyonlar yüzde 50 oranında düştü.

ERZİNCAN

Kışın sert yaşandığı kentlerden biri olan Erzincan'daki Ergan Dağı Kayak Merkezi'nde bu sene yeterli kar olmadığı için sezon henüz açılamadı. Şehir merkezine 12 kilometre mesafede, Munzur sıradağlarının eteklerinde bulunan 2 bin 970 metre yüksekliğindeki kayak merkezinde uzunlukları 1363 ila 2 bin 500 metre arasında değişen ve farklı zorluk derecesine sahip 6 pist bulunuyor.

HAKKARİ

Hakkari'deki Merga Bütan Kayak Merkezi, beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle hafta sonu sadece birinci etapta sezonu açacak. Her yıl 50 bini aşkın ziyaretçi ağırlayan, yeni pistleri, doğal parkurları, kristal kar yapısıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken 2 bin 800 rakımlı kayak merkezinin kapasitesi yeni yatırımlarla artırılıyor.

MUŞ

Muş'taki kayak sporcuları, bu yıl kayak merkezine yeterli karın yağmaması nedeniyle 2 bin 645 rakımlı Kurtik Dağı'nda antrenman yaptı. Sporcular, Türkiye Dağcılık Federasyonunca yarın Rize'de düzenlenecek Dağ Kayağı Türkiye Şampiyonası ve diğer yarışmalarda madalya kazanmayı hedefliyor.