Yaz aylarında en çok gezilen, turist ağırlayan kentlerden biri İzmir. İzmir'i gezerken buraya özgü lezzetleri tatmak isteyenler için bu yazıda kentin öne çıkan bazı yemeklerinden bahsedeceğiz. İzmir denince akla gelen tatların başında çok bilinen bir yemek olan boyoz gelir. Boyoz İzmir'e özgü bir hamur işidir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biridir. Genellikle katı pişmiş yumurta ile tüketilmesi tercih edilir. Boyoz, un, su, tuz ile hazırlanan hamurun bir süre bekletilip, yağ yardımı ile açılıp, tekrar dinlendirilip, tekrar açılması ve yine dinlendirildikten sonra fırında pişirilmesi neticesinde kat kat hale gelen yuvarlak küçük börekler şeklinde tarif edilebilir. Genellikle içi boş olanı yaygın olmasına rağmen içi ıspanaklı ve peynirli çeşitleri de vardır.
İNCELİK PEKMEZLEMEDE
Her kentimizde ufak tefek farklılıklarla en çok tüketilen yiyeceklerimizden biri simit. Simitin İzmir'deki versiyonu ise gevrek. İzmir gevreği ile İstanbul simidi arasındaki fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanmakta. İstanbul'da pekmezleme işlemi ön pişirme olmadan soğuk olarak yapılır. İzmir gevreği ise, hamura halka şekli verildikten sonra kaynayan pekmez dolu kazanlarda ön pişirme yapılıp sonra susama bulanarak fırına verilir. İzmir'de yenilmeden gidilmemesi gereken yiyecekler arasında olan gevrek; simitçi fırınlarından ya da özel olarak düzenlenmiş sokak tezgahlarından alınabilir.
KUMRUDAKİ FAZLALIKLAR
İzmir'in sandviçleri de ünlüdür. Bunların başında ise kumru gelir. Bu hamurişi tuzsuz ya da az tuzlu hamurdan yapılır. Özelliği üzerinin bol susamlı olmasıdır. Şekli kumru kuşunun gövdesine benzetildiğinden bu ismi aldığı düşünülmekte. İzmir'de kumruyu simitçi fırınlarından sade olarak alabileceğiniz gibi; sokak satıcıları ve tezgahlardan içerisine domates, yeşil biber ve İzmir ya da Bergama tulum peyniri konmuş olarak da alabilirsiniz. Günümüzde içerisine kömürde pişmiş, sucuk, sosis, salam, kaşar peyniri ve domatesin yanı sıra ketçap ve mayonez eklenmesi ile hazırlanan sandviçler de kumru olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Oysa İzmir kumrusu kendine has ekmeğinin arasında İzmir ya da Bergama tulum peyniri, domates, biberden oluşan İzmirliler'in severek tükettiği bir atıştırmalıktır.
SON DÖNEMİN BOMBASI
Son yıllarda İzmir'den Türkiye'ye yayılan lezzetlerden biri de İzmir Bombası. İçerisinde çikolatalı krema dolu bir tür kurabiye ya da bisküvi olan bomba özellikle sosyal medyada sıkça paylaşılmasının ardından tüm Türkiye'de satılan bir ürün haline geldi. İzmir'de bu lezzeti ilk keşfeden fırından alıp yiyebilirsiniz.
TAK TAK KEBABI VE ŞEVKET-İ BOSTAN
İzmir'de güzel kebaplar da bulabilirsiniz. İzmir'in Tire ilçesine ait Kuyu ya da tak tak kebabı denemeniz gereken lezzetler arasında. Tire çarşısında bu kebabı yapan birkaç işletme var. Zeminden aşağıda kuyu şeklinde yapılan tandıra bütün bir kuzunun geceden asılarak yavaş yavaş, sabaha kadar odun ateşinde kızartılması ile hazırlanan bir kebap şekli. Bazı yörelerde akkız olarak da bilinen şevket-i bostan da İzmir'in lezzetlerinden bir diğeri. Daha çok Girit'ten İzmir'e göç eden Giritliler tarafından kuzu etli yemeği yapılıp tüketilmesine rağmen mevsiminde (Ocak- nisan ayları) Kemeraltı Çarşısı'ndaki birçok esnaf lokantasında bu yemeğe rastlamak mümkün.
İZMİR KOKOREÇİ ES GEÇMEYİN
İzmir'in en popüler lezzetlerinden biri de İzmir usulü kokoreç. Farklı şehirlerde farklı şekilde yapılan kokoreç, İzmir'de domates ve bibersiz, sadece baharat atılarak tüketiliyor. Kokoreç seviyorsanız İzmir'de mutlaka denemelisiniz. Türkiye'nin her yerinde yapılan, esnaf lokantalarının vazgeçilmezlerinden biri olan İzmir köfteyi de en azından bir kez İzmir'de yemek gerekir. İzmir'in kendine has salatalarından Radika (Hindiba) salatası denk gelirseniz denemenizi öneririz.