İtalya'nın sanatı ve tarihiyle ünlü kenti Roma'da gezilecek yerler

Dünya tarihine damga vurmuş kentlerden biri olan Roma, İtalya'nın başkentidir. İlk yerleşimlerin Paleolitik Çağ'da başladığı Roma, altın çağını ise Antik Dönem'de yaşamıştır.

Görkemli tarihinin yanı sıra dünyaya yön veren sanat akımlarının öncüsü olan kent, bu kapsamda keşfedilmesi gereken pek çok destinasyona ev sahipliği yapmaktadır. Avrupa'da en çok ziyaret edilen şehirler arasında ilk sıralarda bulunan Roma gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine birbirinden etkileyici alternatifler sunmaktadır. Bazilikaları, kiliseleri, müzeleri, katedralleri, sarayları ve otantik atmosfere sahip caddeleri ile birlikte başkent yılın her dönemi turistlerin gözde tatil lokasyonlarından biri olarak öne çıkmaktadır.

1. KOLEZYUM

Roma denilince akla ilk gelen yerlerden biri Kolezyum'dur. Flavianus Amfitiyatro adıyla da bilinen görkemli yapının inşasına Roma İmparatoru Vespasianus'un emri üzerine MS 72 senesinde başlanmıştır. MS 80 yılında yapımı tamamlandıktan sonra dünyanın en büyük arenası olarak ün kazanmıştır. Yapımında traverten kireçtaşı, tüf ve tuğla kaplı beton kullanılmıştır. Roma İmparatorluğu'nun ikonik yapılarından biri olan Kolezyum, asırlar boyunca gladyatörlerin dövüştürüldüğü bir yer olarak varlığını sürdürmüştür.

2. SANTA MARİA MAGGİORE BAZİLİKASI

İtalya'nın en büyük Katolik Marian kilisesi olan Santa Maria Maggiore Bazilikası'nın inşası bir rivayete dayandırılmaktadır. MS 4. yüzyılda dönemin papasının, rüyasında Meryem Ana'nın kendisine bazilikanın günümüzdeki yerini işaret etmesi üzerine inşa çalışmalarına başlanmıştır. MS 432 yılına tarihlenen Santa Maria Maggiore Bazilikası, oldukça ihtişamlı bir görünüme sahiptir. Birbirinden farklı mimari akımların etkisiyle inşa edilen bazilikanın içerisinde altın, mozaik ve mermerden yapılmış olan süslemeler görülmeye değerdir. Beşinci Yüzyıl Mozaikleri ve Zafer Kemeri, bazilikanın en dikkat çeken eserlerindendir.

3. CAPİTOL MÜZESİ

Capitol Müzesi, Roma'da sanat ve arkeoloji gezilerinin vazgeçilmez adreslerindendir. Adını, üzerinde bulunduğu Capitol Tepesi'nden almıştır. Musei Capitolini adıyla hizmet veren müze, toplamda üç farklı ana binada ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 1734 senesinde kurulmuş olup dünyanın ilk müzesi olarak kabul görmektedir. İçerisinde Roma imparatorlarının büstleri, heykelleri ve eski dönemlere ait sanatsal değeri yüksek tablolar sergilenmektedir.

4. TREVİ ÇEŞMESİ

Roma'da Barok tarzda inşa edilmiş en büyük çeşme olan Trevi, 1762 yılına tarihlenmektedir. Yapımında traverten ve Carrara mermeri kullanılan eser, günümüzde "Aşk Çeşmesi" adıyla da bilinmektedir. İtalyan Mimar Nicola Salvi tarafından tasarlanmış olup, devasa büyüklüğüyle görülmeye değer süslemeler içermektedir. 26,3 metrelik yüksekliğe sahip olan Trevi Çeşmesi'nin ortasında Poseidon, Ceres ve Saus heykelleri görülebilmektedir. Orijinal adı Fontana Di Trevi olan çeşmeye, günümüzde bölgede yaygın olan bir inanç doğrultusunda dilek tutularak bozuk para atılmaktadır.

5. VENEZİA MEYDANI

Piazza Venezia adıyla bilinen Venezia Meydanı, Roma'nın tam merkezinde, Capitol Tepesi'nin eteklerinde konumlanmaktadır. Meydan, turistlerin Roma'daki uğrak yerlerindendir. Çevresinde çok sayıda kafeterya ve restoran bulunmaktadır. Her köşesinde mimari açıdan etkileyici heykeller konumlandırılmıştır. Adını, Roma'nın ünlü saraylarından olan Palazzo Venezia'dan almıştır.

6. TİBER NEHRİ

Roma'nın simgelerinden biri olan Tiber Nehri, kaynağını Fumaiolo Dağı'ndan alarak Roma üzerinden denize dökülmektedir. Antik Çağ'da bölgenin önemli ticaret yollarından biri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde Roma'nın turistik destinasyonları arasında gösterilen Tiber Nehri, sunduğu huzurlu atmosferiyle ve eşsiz manzaralarıyla turistler tarafından ilgi görmektedir.

7. ROMA FORUMU

Antik Roma Dönemi için oldukça önemli bir merkez olan yapı, Forum Magnum ismiyle bilinmektedir. Geçmişte şehrin kurulup, gelişmeye başladığı bir yer olan Roma Forumu, ticaretin, ibadetin ve bürokrasinin merkezi olarak kullanılmıştır. Antik Roma Çağı'na ilişkin kent alanlarının nasıl kullanıldığına dair detaylı bilgiler sunan forum içerisinde pek çok tapınak, bazilika, su kemeri ve harabe bulunmaktadır.

8. İSPANYOL MERDİVENLERİ

Roma'da gezilecek yerlerden biri olan İspanyol Merdivenleri, Trinità dei Monti Kilisesi'ne oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Dik bir yamaç üzerinde bulunan İspanyol Merdivenleri, toplamda 135 basamaklıdır. 1723 ile 1725 yılları arasında yapılan merdivenlerin çevresinde mimari açıdan etkileyici pek çok bina ve süs havuzu bulunmaktadır.