İstanbul'un gez gez bitmeyecek semtlerinden... Kadıköy'ün gezi rehberi!

İstanbul'un gez gez bitmeyecek semtlerinden olan Kadıköy'ü ne kadar biliyoruz? Peki Kadıköy'ü şimdiye kadar yeterince ya da hiç gezmemiş olanlar iyi bir tur yapmak için nerelere uğramalı? Cevabı haberimizde...

İstanbul gez gez bitmeyecek bir şehir. Öyle ki çok iyi bildiğimizi düşündüğümüz semtlerde bile farkında olmadan yanından geçip gittiğimiz görülmeye değer mekanlar bulunuyor. Kadıköy, eski adıyla Khalkedon İstanbul'da yaşayan çoğu kişinin en azından arada bir de olsa yolunun düştüğü bir yer. İstanbul'u ziyaret edenler de muhtemelen Kadıköy sahilinde bir tur atıp vapur iskelelerini görmüştür. Peki Kadıköy'ü şimdiye kadar yeterince ya da hiç gezmemiş olanlar iyi bir tur yapmak için nerelere uğramalı?

SEMTİN TARİHİ ÇOK ESKİ

Tarihi oldukça eskilere uzanan Kadıköy'de tarihi bazı önemli yapılar yer alıyor ki bu yapılar kesinlikle görmeye değer. Bunlardan biri Osman Ağa Camii. Ahşap bir yapı olan Osman Ağa Cami'nin 1612 yılında inşa edildiği belirtilmekte. Kadıköy'deki en eski camilerden olan yapı içindeki işçilik ve süslemeler oldukça ilgi çekmekte. Caminin bahçesindeki 200 yıllık çınar ise camiye farklı bir etkileyicilik katıyor.

KÖKLÜ KİLİSELER VAR

Semtte köklü kilise yapıları da bulunuyor. Gezilecek yerler listesindeki önemli dini yapılardan biri olan Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi 17. yüzyılda inşa edilmiş olup oval pencereleri ve etkileyici mimarisi ile dikkat çekmekte. Aya Triada Kilisesi de İstanbul'un tarihi yerleri arasında önemli bir yere sahip olup 1902 yılında inşa edilmiş. Caferağa Hacı Şükrü Sokak'ta bulunan kilise Yunan haçı planına uygun olarak yapılmış. Yapının etkileyici kubbesi ise ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği yerleri arasında bulunmakta. Kadıköy Çarşısı'nın küçük meydanında yer alan Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi de görülmeli. Kilise ilk olarak 1694 yılında yapılmış olup tarihi 1830'lu yıllara dayanıyor. Hikayeye göre Ayia Efemia, döneminde pagan tanrılarına tapılmasına uymayıp Hıristiyanlığı seçmiş birisiymiş ve bu direnci sebebiyle de 305 yılında işkencelere maruz bırakılıp öldürülmüş.

ÇARŞININ RUHUNU SOLUYUN

Hazır çarşıya gelmişken Kadıköy'ün atmosferini solumak için burada biraz turlamanızı tavsiye ederiz. "Anadolu'daki Beyoğlu" olarak nitelendirebileceğimiz Kadıköy Çarşısı hem alışveriş yapmak hem de semtin dinamiğini gözleyebilmek için uğramanız gereken en özel yerlerden. Burada balıkçıdan antikacıya adar aklınıza gelebilecek her konuda bir dükkana rastlamanız mümkün. 90'lı ve 2000'li yılların başında en önemli müzik merkezlerinden biri olan halen bolca sahafın bulunduğu Akmar pasajını burada görebilirsiniz. Kadıköy Çarşısı içinde yer alan Tellalzade Sokağı da, özellikle antika dükkanları, sahaf ve eski kitap satan yerleri ile popüler.

HAYDARPAŞA GÖRÜLMELİ

1908 yılında inşa edilen Haydarpaşa Garı da şüphesiz Kadıköy'ün ve İstanbul'un simge yapılarının başında geliyor. Defalarca zarar görmesine rağmen Boğaz'a karşı dimdik ayakta durmayı başaran yapı mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

BULUŞMA NOKTASI BOĞA HEYKELİ

Kadıköy'de önünde en çok buluşulan noktalardan biri Boğa Heykeli. Fransızlar tarafından yapılan heykel önce Almanya'ya ardından İstanbul'a getirilmiş. Heykel 1974 yılından bu yana bugünkü yerinde bulunmakta. Kadıköy'ün bu simgesel heykelini mutlaka görün. Boğa Heykeli'ne gelmişken Bahariye Caddesi'ne giriş yapabilirsiniz. Sizi Moda'ya doğru götüren Bahariye Caddesi, içinden geçen tramvayı, araç trafiğine kapalı oluşu, sahip olduğu pek çok cafe ve restoran ile semtin en işlek yerlerinin başında geliyor.

SPORDAN SANATA ÖNEMLİ MÜZELER

Kadıköy'de gezebileceğiniz müzeler ve başka önemli mekanlar da var. 1927 yılında Süreyya İlmen Paşa tarafından yaptırılan Süreyya Opera Binası, Kadıköy'de görebileceğiniz en etkileyici yapılardan biri. 2018 de açılan Fenerbahçe Müzesi'ni ve 2005 yılında açılan Kazım Karabekir Paşa Müzesi'ni gezebilirsiniz. Moda semtinde bulunan Barış Manço'nun evi günümüzde müze olarak hizmet vermekte. Burada müzede sanatçıya ait pek çok belge, kostüm, eşya sergilenmekte.