İlk yerli hızlı tren 2025'te sefere hazır

İşletme hızı 225 km olan milli hızlı trenin tasarım çalışmaları yüzde 90 tamamlandı. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 8 araçlı tren setine sahip milli hızlı trenin 2025 yılında yolcu taşımaya hazır hale geleceğini söyledi.

Türkiye milli elektrikli trenin ardından milli hızlı trenini de yapıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş.'yi (TÜRASAŞ) ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Milli hızlı trenle ilgili son gelişmeleri paylaşan Uraloğlu, "Milli elektrikli trenimizden sonra milli hızlı trenimizi de yapıyoruz. İşletme hızı 225 km olan milli hızlı trenimizde tasarım çalışmalarımızı yüzde 90 oranında tamamladık. İlk prototip montajına 2024 yılı başında başlamayı planlıyoruz. 8 araçlı tren setine sahip olacak bu milli hızlı trenimizi de 2025 yılında yolcu taşımacılığına kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.

İHRACATA GEREK KALMAYACAK

Bakan Uraloğlu, ardından alüminyum gövde imalat fabrikası, son montaj atölyesi, kumlama atölyesi ve elektrik test atölyesinde incelemelerde bulundu. Uraloğlu, sonrasında Adapazarı-Gebze arasında 27 Mayıs tarihinde vatandaşa hizmet vermeye başlayan milli elektrikli trenin kokpitine geçerek sürüş gerçekleştirdi. Bakan Uraloğlu, 21 yılda Türkiye'nin yerli sanayi alanında dünya çapında küresel bir üretici ve ihracat ülkesi haline geldiğini belirterek, milli elektrikli trenlerin başarıyla yolcu taşımacılığında kullanıldığının altını çizdi. Türkiye'nin artık hızlı tren ve yüksek hızlı trenlerini kendisi üretebilecek konumda olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu çok yakın bir gelecekte de yurtdışından araç temin etmeye gerek kalmayacağını ifade etti.

56 GÜNDE 70 BİN KİŞİ TAŞIDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, milli elektrikli trenlerin 27 Mayıs 2023 tarihinde Adapazarı-Gebze arasında başladığı yolcu taşımacılığına başarıyla devam ettiğini hatırlattı. Uraloğlu, "Milli Elektrikli Trenlerimiz 11 İstasyona uğrayarak 97 kilometre yol kat ediyor. Hizmete başladığı günden bugüne, 56 gün içerisinde 281 sefer yaptı, 27 bin 400 kilometre yol kat etti. 70 bin üstünde yolcumuza % 77 kapasite doluluk oranı ile hizmet verdi. Bu ilk iki trenimize katılacak olan üçüncü tren setimizin fabrika testleri de başarıyla devam ediyor. Diğer setlerin ise montaj işlemleri sürüyor. Fabrika testleri devam eden 3. setimizi de 2023 yılının 3. çeyreğinde yolcu taşımacılığına hazır hale getirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

DEVRİM'İ ENGELLEYENLERE TOGG İLE CEVAP VERDİK

TOGG ile milletin 60 yıllık hayaline son verdiklerini de belirten Bakan Uraloğlu, "Bundan 60 sene önce bugünkü TÜRASAŞ'ın Eskişehir tesislerinde üretilen Devrim Otomobilini engelleyenlere TOGG ile cevap verdik. İşte burada, Sakarya'da bulunan TÜRASAŞ tesislerimizde de milli elektrikli tren setlerimizi üretiyoruz. Artık Türkiye yüzyılındayız. Cumhuriyetimizin yeni asrı için hayal ettiğimiz, yıllardır hazırlığını yaptığımız projeleri daha da hızlandıracağız. Bu yüzyıl ülkemizin dünya tarihine damga vurduğu bir dönem olacak" diye konuştu. Bakan Uraloğlu, şunları söyledi: "Önümüzdeki 30 yılın yatırımlarını da bir bir planladık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'Türkiye Yüzyılı' vizyonunu yatırımlarımızla hayata geçirmek için çalışıyoruz. Sektörün önünü açmak için attığımız bu adımları bundan sonrada artırarak sürdüreceğiz."