İki gastronomi kenti Gaziantep ve Kayseri'yi keşfedelim

Yemeden içmeden bahsedince anmadan geçmeyeceğimiz iki şehrimiz Gaziantep ve Kayseri'dir. Bu yazıda hem bu şehirlerimizde neleri tadabileceğimizi hem de nereleri gezebileceğimizi keşfe çıkıyoruz.

Gaziantep hem tarih ve kültür hem de gastronomi meraklılarına unutulmaz bir gezi deneyimi sunuyor. Bu kadim şehir, binlerce yılda şekillenmiş büyüleyici yöresel mutfağı, asırlık çarşıları, hanları, tarihi camileri, hamamları ile kültür gezilerinin değişmez adreslerinden biri. Zeugma Mozaik Müzesi görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Zeugma'nın Mona Lisa'sı olarak bilinen Çingene kızı mozaiği müzenin sembolü konumunda.

GAZİANTEP ESKİ ÇARŞI

PAHA BİÇİLMEZ ESERLER

Müzelere başlamışken ikinci durağımız Gaziantep Arkeoloji Müzesi olsun. Müzede Zeugma Antik Kenti gibi Gaziantep çevresindeki pek çok önemli arkeolojik kazı alanından elde edilen 1700'den fazla paha biçilmez tarihi eser sergileniyor. Gaziantep Hamam Müzesi'ni de listeye ekleyin. Sadece Gaziantep'in değil, Türkiye'nin de en ilginç müzelerinden biri olan Gaziantep Hamam Müzesi, geleneksel Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünü görebileceğiniz en güzel yer.

ZEUGMA MOZAİĞİ

HARİKA TAŞ MİMARİ

Kurtuluş Savaşı'nda büyük başarı gösteren Gaziantep savunmasını anlatan Gaziantep Panorama Müzesi ile Yaşayan Müze olarak adlandırılmış Gaziantep Tarihi Gümrük Han'ı da görün. Gaziantep Kalesi ile Gaziantep Bakırcılar Çarşısı zaten güzergahınızda olacaktır. Zincirli Bedesten de harika taş mimarisiyle görülmeye değer. Gaziantep tarih turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelen ve hem Türkiye hem de Suriye topraklarında bölümleri bulunan Karkamış Antik Kenti görmeniz gereken en değerli yerler arasında. Son olarak güzel bir manzaranın tadını çıkarmak isterseniz Fırat Nehri ile Merzimen Çayı'nın birleştiği konumda bir yarımada üzerinde yer alan Rumkale'ye uğramalısınız.

GAZİANTEP'TE NE YENİR?

Aslında ne yenmez ki? Küşlemeden beyrana, yuvalamadan börek çorbasına, simit kebabından ali naziğe kadar birbirinden güzel lezzetleri tadabileceğiniz bir kenttesiniz. Antep ev ahalisinin yaptığı yemekleri merak ediyorsanız Mutfak Sanatları Merkezi'ne bir uğrayın. Antep'in kuru baklavası ve incecik kıtır kıtır katmerini yemeden ise asla dönmeyin.

GEZ GEZ BİTMEZ BİR ŞEHİR: KAYSERİ

Kayseri'de turistlerin en çok ziyaret ettiği simgesel yapı Kayseri Kalesi'dir. Siz de burayı görmelisiniz. M.S. 3. yüzyılda Roma döneminde inşa edilen, Bizans döneminde ve Anadolu Selçuklu döneminde geliştirilen Kayseri Kalesi, Türkiye'nin günümüze kadar sağlam kalmış en etkileyici kalelerinden biri olarak ilgi görüyor. Kayseri Arkeoloji Müzesi ise Kayseri ve çevresindeki antik kentlerde yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez eserlerin sergilendiği harika bir müze olarak görmeye değer. 19. yüzyılda inşa edilen, klasik bir Kayseri konağı olan İmamizade Raşit Ağa Konağı'nda 1983 yılında ziyarete açılan Kayseri Atatürk Evi Müzesi de çarpıcı koleksiyonlarıyla ziyaret etmeniz gereken yerler arasında.

VOLKANİK ŞEHİRLER

Kayseri'de birbirinden etkileyici iki yeraltı şehri sizleri bekliyor. Birisi volkanik patlamalarla oluşmuş Ağırnas Yeraltı Şehri. Diğeri de Ali Dağı Yeraltı Şehri. Kentte listenize almanız gereken diğer yerler ise Erciyes Dağı ve Erciyes Kayak Merkezi, Kültepe Ören Yeri, Alaca Kümbeti, Kurşunlu Camii (Mimar Sinan Camii)...

Kayseri'de Erciyes Dağı'nın eteklerinde Hürmetçi Köyünde yaşayan yılkı atları, fotoğraf tutkunlarının gözdesi oldu.

SULTANHANI KERVANSARAYI

ERCİYES DAĞI

KAYSERİ'DE NE YENİR?

Kayseri'ye gittiğimizde neler yiyebiliriz diye sorarsanız sırasıyla; Kayseri mantısı, Develi cıvıklısı, yağlama, etli yaprak sarma, pöç, Kayseri sucuğu, pastırma diyebiliriz...