Türkiye'nin her bölgesi ülke mutfağına özgün lezzetler katıyor. Bu lezzetleri tatmak ve gastronomi kültürünü geliştirmek isteyenler için ülkenin en dikkat çeken, en ünlü gastronomi rotalarını sizin için derledik.
İLK SIRADA GAZİANTEP
Ülkenin en önemli gastronomi rotalarının ilki hiç şüphesiz Gaziantep. UNESCO'nun hazırladığı gastronomi listesinde de yer alan Gaziantep, coğrafi konumunun da etkisiyle farklı kültürlerin izlerini bünyesinde harmanlamış en güzel şehirlerden bir tanesi. Gaziantep mutfağına özgü en meşhur lezzetler arasında alinazik, küşleme, patlıcan kebabı, kıyma kebabı, simit kebabı, yuvalama, nohut dürüm, lahmacun, içli köfte, ciğer, baklava, fıstıklı katmer, beyran çorbası ve ekşili köfte yer alıyor. Yöreye özgü sulu yemekler arasında ise kabaklama, sulu salata, şiveydiz, yoğurtlu fasulye ve yoğurtlu patates gibi lezzetler bulunuyor. Gaziantep; turistik çekim merkezleriyle de bir hayli popüler. Dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiğinin bulunduğu Zeugma Mozaik Müzesi, Zeugma Antik Kenti, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Gaziantep Kalesi, Gümrük Han, Dülük Antik Kenti şehirde gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alıyor. Öte yandan, mutlaka zahter çayı ve menengiç kahvesinin tadına da bakılması tavsiye ediliyor.
HATAY'I GEZMEYİ UNUTMAYIN
Medeniyetler şehri Hatay, nesilden nesle aktarılan yöresel lezzetler açısından oldukça zengin bir kent. Yeni yerler keşfederken farklı lezzetleri de yakından tanımak isteyenleri mutlu edecek Hatay'da mutlaka yenilmesi gereken onlarca yemek bulunuyor. Hatay mutfağına ait meşhur lezzetler arasında fellah köftesi, humus, biberli ekmek, kağıt kebabı, Belen tava, firik pilavı, kaytaz böreği, ekşi aşı, Hatay döneri, tepsi kebabı, sini kebabı, haylan kabağı, çökelek salatası, zahter salatası, oruk, muhammara, künefe ve Antakya kömbesi yer alıyor. Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi Hatay'da da görülmesi gereken onlarca çekim merkezi bulunuyor. St. Pierre Kilisesi, Aziz Simeon Manastırı, Hatay Arkeoloji Müzesi, Titus Tüneli ve Beşikli Mağara bunlardan sadece birkaçını oluşturuyor.
HEM HAMSİ HEM KÖFTE
Karadeniz doğası ve kültürüyle kendisine hayran bıraktığı gibi birbirinden güzel lezzetleriyle de öne çıkıyor. Özellikle Trabzon, Karadeniz'e özgü kültürün en güzel deneyimlenebileceği yer. Trabzon pidesi, Laz böreği, hamsili pilav, Akçaabat köftesi, karalahana sarması, tereyağlı pilav, mısır ekmeği ve turşu kavurması Trabzon lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hamsiköy sütlacı da Trabzon'un yıldızlaşmış lezzetlerinden sadece bir tanesi.
KEBABIYLA DÜNYA ÇAPINDA ÜNLÜ
Güneydoğu'nun vazgeçilmez keşif rotalarından biri olan Şanlıurfa, bir diğer önerimiz. Geçmişi binlerce yıllık bir tarihe dayanan ve dünyanın bilinen en eski tapınağı olan Göbeklitepe'ye ev sahipliği yapan Şanlıurfa, mutlaka görülmesi gereken şehirler listesinde yer alıyor. Şanlıurfa, tarihi ve kültürel mirası kadar geniş mutfağıyla da öne çıkan bir şehir. Meşhur Şanlıurfa lezzetleri arasında etli çiğ köfte, iştah açan görüntüsüyle öne çıkan Urfa kebabı, ağzı açık, ciğer kebabı, lahmacun, borani, bostana salatası, aya köftesi, tepsi kebabı ve lebeni yer alıyor.
İŞTAH KABARTAN LEZZETLERİN ADRESİ
Görülmesi gereken güzelliklerinin yanı sıra mutfağının çok geniş olması nedeniyle Adana'ya yıl boyunca pek çok gastronomi gezisi düzenleniyor. Şehirde özellikle etli lezzetlerle arası iyi olanların seveceği lezzetlerin başında Adana kebabı, ciğer, lahmacun, şırdan, mumbar, çiğ köfte, içli köfte, analı kızlı ve sarımsaklı fıstık köfte geliyor. Adana usulü su böreği, sıkma, bici bici, muzlu süt, şalgam suyu, karakuş tatlısı, taş kadayıf ve halka tatlısı mutlaka deneyimlenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.