Yazın en sevdiğimiz tatil rotalarımız Ege Bölgesi'nde. Bu coğrafyanın başta zeytinyağlılar olmak üzere hafif güzel lezzetlerini çok seviyoruz. Bu yazıda Ege'de tatil yaparken yemeden dönmemeniz gereken lezzetleri sıraladık.
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
Kabak çiçeği dolması çoğumuzun şimdiye kadar hiç tatmadığı yemeklerden biri olabilir. Ama bir kere yediğinizde bu tadı hep arayacaksınız. Ege ile bütünleşmiş bir zeytinyağlı çeşidi olan dolma bazı restoranlarda meze olarak da sunuluyor. Özellikle mayıs ve haziran aylarından, ekim ayına kadar süren dönemde bulma şansınızın olduğu çiçekler sabahın çok erken saati henüz güneş doğarken toplanıyor ve sofralardaki yerini almak için ayıklanıyor. Kabak çiçeği dolmasını Ege'nin pek çok yerinde lezzetli yapsalar da Çeşme, Alaçatı, Cunda, Bodrum ve İzmir denemenizi önerdiğimiz yerlerin başında geliyor.
ŞEVKETİ BOSTAN OTU
Ege zeytinyağıyla birlikte güzel otlarıyla da damakları şenlendiriyor. Bunlardan biri de Şevketi bostan. Bu yemek yörede sıklıkla tüketilen ve çok sevilen lezzetlerinden biri. Kasım ayında çıkan ve bahara kadar sezonu biten bu bitkinin bölgelere göre ismi de değişkenlik gösterebiliyor. Hem etli hem zeytinyağlı hem de salata olarak Ege sofralarında kendine dolu dolu bir yer bulan bu otu Seferihisar, Urla, Tire ya da Foça'da deneyebilirsiniz. Kendiniz yapmak isterseniz ise özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz'in semt pazarlarında şevketi bostan bulabilirsiniz.
Çok sevdiğimizi diğer bir bitki ise börülce. Ege'de börülcenin birden fazla çeşidi var. Bol zeytinyağı ve limonlu salata olarak yenebildiği gibi çorbası ve yemeği de sofralara geliyor. Börülcenin yöredeki çeşitleri arasında kuru, taze ve deniz börülcesi bulunmakta. Meze olarak yenebilen deniz börülcesi Ege'de balık sofralarının vazgeçilmezi. Kışın en güzel hali ise kuru börülce yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Bu lezzeti Ege'nin her köşesinde tadabilirsiniz.
SARMALAR VAZGEÇİLMEZ
Zeytinyağlı pazı sarması ve yaprak sarması Türkiye genelinde sevilen lezzetler. Ama Ege'de bu yemeklerin tadı bir ayrı güzel. Bulgurlu ve zeytinyağlı iç harcıyla yapılan pazı sarmasının yanı sıra buram buram Ege kokan asma yapraklı meşhur zeytinyağlı sarması mutlaka denenmesi gereken lezzetlerin başında geliyor.
Ege'nin otlu böreği es geçmemeniz gereken lezzetlerden bir diğeri. Pazı, ıspanak, ebegümeci, kuzu kulağı, lor peyniri ve bir sürü karışık otla çeşitlendirilebilen bu lezzeti, yörede yaşayan teyzelerin kendi elleriyle yaptıklarından denemenizi tavsiye ederiz. Sığacık, Şirince, Bademli, Alaçatı gibi nice şirin Ege beldesinde bahsettiğimiz bu tadı bulma şansına erişebilirsiniz. Ege'de denemenizi önerdiğimiz diğer lezzet Turp otu salatası.
EN ÖZGÜN LEZZET ÇÖKERTME KEBABI
Türkiye'nin hemen her yerinin kendine göre bir kebabı bulunur. Ege de bundan muaf değil. Ancak oldukça kendine has bir kebap yapılıyor buralarda. İnce dilimlenmiş patates kızartması üzerine bol domates sosu, yoğurt ve et koyularak yapılan bir lezzet olan çökertme kebabı, bazı yerlerde çeşitlendirmek açısından köfteyle de yapılabiliyor. Aydın civarlarında denemenizi özellikle tavsiye ederiz. İzmir köfteyi de İzmir civarında denemenizi öneririz.
VAZGEÇİLMEZ TAT ZEYTİNYAĞLI FAVA
Zeytinyağlı fava hem Ege hem de Yunan mutfağında kendine değişmez bir yer bulmuş durumda. Günümüzde bir meze türü olarak bilinse de aslında salatalarda, böreklerde ya da kanepelerde kullanılabilen eşsiz lezzetlerden biri. Kuru bakla ve bol zeytinyağı ile yapılan bu tat bugün ise artık bölge dışına taşmış durumda. Ayvalık, Cunda, İzmir, Kuşadası başta olmak üzere Ege'nin genelindeki balık restoranlarında denemenizi tavsiye ederiz.