Peru'nun ev sahipliği yaptığı And Dağları'nın zirvesinde asırlar önce kurulan ve Dünya'nın Yeni 7 Harikası'ndan biri olan gizemli antik İnka şehri Machu Picchu; büyüleyici manzarasıyla ziyaretçilerine rüya gibi bir seyahat deneyimi yaşatıyor. İnsanlığın en büyük mimari başarılarından biri olan Machu Picchu, deniz seviyesinden yaklaşık 2450 metre yükseklikte yer alıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan bu büyüleyici şehir, piramitleri kıskandıracak görüntüsü ile İnkalar'ın ustalıkla şekil verip üst üst dizdiği büyük taş bloklarıyla ünlü.
ETKİLEYİCİ BİR MİMARİ
Kamboçya'nın kendine has tılsımlı havasına daha da anlam katan Angkor Wat, Angkor Arkeoloji Parkı olarak bilinen bölgenin ödüllü tapınağı ve en önemli parçası. 12. Yüzyılda Kral II. Suryavarman için eşsiz bir Khmer başkenti olarak inşa edilen ve tarihte sanayi öncesi en büyük şehir olarak anılan Angkor Arkeoloji Parkı'nın tapınakları dünyanın 8. harikası olmaya aday. Angkor Wat'ın beş merkezi kulesi Hindu mitolojisine göre tanrıların mesken yeri olan Meru Dağı'nın zirvelerini sembolize ediyor. Kamboçyalıların hac noktası olan Angkor Wat hem mimari hem de spritüel açıdan oldukça etkileyici.
177 GÜN SÜRÜYOR
2000 yılı aşkın tarihi olan Çin Seddi hiç kuşkusuz dünyanın en çok ilgi gören harikalarından biri. Çin Seddi, 4 – 6 metrelik yüksekliği, 7 metrelik taban kalınlığı ve 6 metrelik üst kalınlığı ile dünyanın en uzun savunma duvarı olarak biliniyor. Duvarın tamamını görmek için yaklaşık 177 gün aralıksız yürümek gerekiyor.
ATİNA'YA GİTMENİZ İÇİN YETERLİ SEBEP
Klasik antik döneminin en büyük tapınağı olup, dünyanın en nadide manzarasına sahip olan Parthenon, Yunan Tanrıçası Athena'ya adanmış eski bir tapınak. M.Ö 447 yılları civarında inşa edilen Parthenon, Avrupa'nın en ünlü tapınaklarından biri olarak gösterilmekte. Altın oranın ilk uygulamalarından biri olan tapınağın genişliğinin yüksekliğine oranı da bunu kanıtlar nitelikte.
HÂLÂ BİLİNMİYOR
M.Ö 2500 yılında inşa edildiği düşünülen Stonehenge, Londra'dan 1 buçuk saatlik bir tren yolculuğu uzaklığında bulunan Salisbury'de yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu büyüleyici anıt, inşa edildikten sonra 500 yıl boyunca İngiltere'nin en büyük mezarlığı olarak kullanılmış. Stonehenge Anıtı'nın inşa edilme nedeni günümüzde dahi halen gizemini koruyor olsa da bazı arkeologlar İngilizlerin burayı dini törenler için inşa ettiğini düşünürken, bazıları da yapıların güneş ve ayın hareketlerini incelemek için kullanıldığını iddia etmektedir. Her iki durumda da Stonehenge'in megalitik yapıları bir mühendislik başarısı olarak görülmektedir.
AŞK İÇİN YAPILAN EN GÖRKEMLİ ESER
"Aşk uğruna yapılmış bir yapı dünya çapında ne kadar ilgi görebilir?" sorusuna verilebilecek en güzel cevap şüphesiz Tac Mahal olsa gerek. Babür İmparatorluğu'nun 5. hükümdarı Şah Cihan'ın hayatını kaybeden eşi için Agra'da yaptırdığı devasa bir beyaz mermer anıt mezar olan Tac Mahal UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan İslam türbe mimarisinin de en önemli eserlerinden biri.