Kars hem tarihi yapıları hem de kendine özgü lezzetleriyle biliniyor. Bu kente seyahatinizi unutamayacağınız garanti. Ani Harabaleri kentin en özel duraklarından biri. Ocaklı Köyü sınırları içinde yer alan, Arpaçay ve Alacasu vadilerine hakim yüksek bir kayalığa kurulu Ani güvenli konumu ile tarih boyunca yerleşim yeri olarak kullanılmış. Günümüzde ören yeri konumunda olan Ani kış ve bahar aylarında farklı renklere bürünen güzelliği ve tarihi ile ilgi görüyor. Ani Katedrali de buradaki önemli bir yapı. Büyük Katedral, Meryem Ana Kilisesi, Fethiye Camii adlarıyla da bilinen Ani Katedrali, Kars'ın en güzel mimari örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ani Katedrali yine aynı dönemde kilise olarak faaliyette olan Ayasofya'nın tamiratını yapan Mimar Tiridat tarafından yapılmış.
KALEDEN ŞEHRE BAKIŞ
Eğer Kars'ı tepeden izlemek, panoramik bir manzaraya şahit olmak isterseniz Kars Kalesi'ne mutlaka çıkın. M.S. 1153 yılında Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılan Kars Kalesi tüm heybetiyle serhat şehrini ziyaret edenleri selamlıyor. Kars'ta mutlaka görmenizi istediğimiz, oldukça etkileyici bir müze olan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi Rus ve İran saldırılarına karşı kullanılan tabyalardan birine inşa edilmiş. Müzede döneme ait eşyalar, o zamanın şartlarının ne şekilde olduğunu gerçekten yaşatan heykeller, simülasyon gösterileri yer alıyor. Ani Harabeleri'nde ihtişamıyla ayakta duran Menuçehr Camii mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor. Kış tatilinin favori rotalarından biri olan Sarıkamış Kayak Merkezi, amatör ve profesyonel kayak pistleri ile herkese hitap ediyor.
ANİ HARABELERİ
Kars'ta bulunan tarihi Ani Katedrali
Fethiye Camii, Kars'ın en güzel yapıları arasında yer alıyor.
KARS'TA NE YENİR?
Meşhur Kars yemeklerini sayarsak çızlaktan başlayabiliriz. Kazyağı gözlemesi, kazyağı pilavı, tandırda kaz pilavı, kaz hengeli, hörre çorbası ve piti kebabı denemeniz gereken diğer yemekler. Coğrafi tescil işareti alan Kars gravyerini kentten ayrılmadan bavulunuza koyun. Boğatepe Köyü Peynir Müzesi'ni de ziyaret edebilirsiniz.
VAN'DA İLK ROTA AKDAMAR
Van Gölü kendine has mavi rengi dillere dolanan Van Gölü, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük gölü olarak biliniyor. Bunun yanı sıra aynı zamanda dünyada en büyük sodalı göl olma özelliği de Van Gölü'ne ait. Gölün suları tuzlu ve sodalı olduğu için, gölde çok az canlı türü yaşayabiliyor. Bunlardan en ünlüsü, endemik bir balık olan inci kefali. Van Gölü'nün ortasında yer alan şirin bir ada olan Akdamar, aynı zamanda üzerinde yükselen adası ile de birçok turistin ilgisini çekiyor. Akdamar Adası'nda, 10. yüzyılda Ermeni Kralı I. Gagik tarafından inşa edilen ve aynı zamanda Surp Haç Kilisesi olarak bilinen Akdamar Kilisesi tarihi ve kültürel alana ilgi duyan herkesi kendisine çekiyor. Kilise bugünlerde ibadet yerinden çok müze olması ile öne çıkıyor.
Kentte görülmeye değer yerlerden biri de Van Kalesi. Bu tarihi yapı, Van Gölü'nün hemen yanında, Van şehrinin kalbinde bulunuyor. Kale, Urartular dönemine ait ve bu da kalenin 9. yüzyıla kadar uzanan bir tarihi olduğunu gösteriyor. Tarihi çok eski zamanlara uzanan Hoşap Kalesi de ziyaret edebileceğiniz yerler arasında.
VAN'DA NE YENİR?
Van ve yemek denilince akla elbette otlu peynir ve Van kahvaltısı geliyor. Bunun dışında öne çıkan lezzetler, Keledoş, tandır balığı, sengeser, Kürt köftesi, tuzlu balık ve lahana dolması...
MURADİYE ŞELALESİ