Seyahat yazarı Melih Uslu'nun Mona Kitap'tan çıkan yeni kitabı Doğu Seyahatnamesi, Türkiye'nin doğu illerine dair ayrıntılı gezi rotaları ve bilgiler içeriyor. Bu iller arasında Bingöl, Tunceli, Erzincan, Bitlis, Erzurum gibi Doğu Anadolu ve Urfa, Antep, Diyarbakır gibi Güneydoğu Anadolu illeri de yer alıyor. Yakınlarda bir seyahat planınız varsa, bu haftalık kitaptan derlediğimiz Kars ve Erzincan rotalarına gözatmayı unutmayın...
DÖRT GÜNLÜK SERÜVEN
KARS: Sadece Türkiye'nin değil dünyanın en uzun tren yolculuklarından biriyle İstanbul'dan Kars'a gitmek, Anadolu'nun doğusunda yapılabilecek en iyi aktivitelerden biri. Perşembeden pazara tam 4 günlük bu serüven bir dolu fotoğraf çekmek ve anı biriktirmek için ideal. Türkiye'de son yılların en gözde seyahatlerinden biri olan bu yolculuk, genellikle kış aylarında yapılıyor. Başkent'ten kalkan Doğu Ekspresi ile Yozgat, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum'dan geçilerek Kars'a varılıyor.
Bu seyahatle ilgili en çok sorulan soru şu 'Trende yolculuk seçenekleri mevcut mu?' Evet, seçenekler geniş. Dilerseniz 'pulman' olarak adlandırılan normal koltuklarda, isterseniz 'örtülü kuşetli' denilen koltuklarına ranza şeklinde yatağa dönüştüğü dört kişilik odalarda ya da 'yataklı' vagonda seyahat edebilirsiniz. Tabii yolculuk 24 saat sürdüğü için yataklı vagonlar daha rahat olur. Aynı zamanda yataklı vagonlar trenin en son vagonları olduğu için çok güzel yol fotoğrafları ve videoları çekmek için iyi bir seçenek.
BOLCA ANI BİRİKTİRİN
Yataklı vagonlarda yatakların yanı sıra lavoba ve içinde küçük ikramların bulunduğu bir buzdolabı da yer alıyor. Kompartımanlar sıcak öyle ki tişörtle rahatlıkla seyahat edilebilir. Temizlik konusunda da titiz bir prosedür uygulandığı belli oluyor. Yol boyunca etkileyici manzaralara adeta doyacaksınız. En güzel görüntüler, yolculuğun Erzincan ile Erzurum arasındaki bölümünde. Özellikle karlı kış günlerinde... Şafak vakti eşsiz bir panoramaya uyanan yolcular Fırat Nehri ve kollarından Karsu ve Çınaraltı çaylarına zaman zaman paralel hareket ederken büyüleyici manzaralarda harika fotoğraflar çekme imkanı buluyorlar. Ve Kars tüm sürprizleriyle yolcularını bekliyor.
Kent, pek çok Anadolu kenti gibi eski ve yeni olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Kars'ın dokunaklı bir doğu kenti olduğunu hissettiren, Kars Çayı üzerindeki Osmanlı dönemi eseri Taş Köprü'yü ve her iki yanındaki yüksek kubbeli hamamlarıdır. Kars Müzesi kentte arkeolojik yerleşmenin oluşturduğu taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının korunması için kurulmuş. Kanlı tabya Kafka Cephesi Harp Tarihi Müzesi'nde Kazım Karabekir'in meşhur beyaz vagonu ve vatan şairi Namık Kemal'in Kars'taki evini ziyaret edin.
ANİ HARABESİ'NE ZİYARET
Kars otellerinde bulamazsanız da şehir merkezindeki esnaf lokantalarından birine uğrayıp meşhur piti yemeğini denemek gerek. Kars şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta olan Ani, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi. Geçmiş dönemde pagan ve Hristiyanlığın izlerini günümüzde de Müslümanlığın izlerini taşıyan çok değerli bir miras alanı. Sarıkamış, üç mevsim karla kaplı masalsı vadileri, çam ormanlarıyla çevrili kayak merkezi ve sıra dışı lezzetleriyle farklı bir kış seyahati için ideal adres.
AĞRI'DAN BEYAZ BAL ALMADAN DÖNMEYİN
AĞRI: Yöre meralarında yetişen büyükbaş hayvanlar sayesinde yerel et yemekleri çok lezzetli. Biberli domatesli sac kavurma, tava kebabı, kemikli et haşlama ve etli sebze yemekleri, çarşıdaki esnaf lokantalarında rahatlıkla bulunuyor. Ağrı'ya gitmişken beyaz bal almadan geçmeyin. Az şekerli ve yoğun kıvamlı bu bal tüketene çiçek kokularını hissettiriyor. İshak Paşa Sarayı, Ağrı üzerinden Doğubeyazıt'a gitmek için başlı başına iyi bir sebep. İnşası 99 yıl sürmüş. İlçeye 60 kilometre uzaklıktaki Balıklı Göl, 2300 metreye ulaşan rakımıyla Anadolu'nun en yüksek göllerinden biri. Bu doğal alan aynı zamanda kelebekler açısından da oldukça zengin bir alan. İlçenin görülmeye değer yerlerinden biri de meteor çukuru İran'a açılan Gürbulak Sınır Kapısı'na çok yakın. Alaska'daki benzerinden sonra dünyadaki ikinci büyük meteor çukuru olduğu iddia ediliyor. Diyadin'in en önemli turistik cazibesi kaplıcaları... Burası, şifalı termal havuzlar, kır lokantaları ve yıldızlı otelleriyle sağlık turizmi için önemli bir merkez. Yerel turizm yetkililerinin söylediğine bakılırsa bu kaplıcalar, dünyadaki yedi önemli şifalı sudan birini oluşturuyor.