Diyarbakır'da 7. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı başladı

Diyarbakır'da gerçekleştirilen “7. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı” görkemli bir açılış töreniyle kapılarını ziyaretçilere açtı. Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılan organizasyona 60 farklı ilden toplam 172 firma katılım sağladı.

AA

Diyarbakır'da düzenlenen "7. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı" törenle açıldı. Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuara, 60 ilden 172 firma katıldı.

Fuarın açılışında konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Adil Alan, Diyarbakır'ın Türkiye'de yüzde 77'lik üretimle kozada birinci, 16 bin 700 mandayla ikinci, 2 milyon 395 bin koyunla dördüncü, 611 bin büyükbaş hayvanla beşinci ve mercimek ile pamuk üretiminde ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Alan, "Mezopotamya'nın bereketli topraklarında çok ciddi üretimler yapıyoruz. Ürettiğimiz bu ürünlerin katma değerlerinin artırabilmesi ve Türkiye'ye tanıtılması için fuarları çok önemsiyoruz. Tescilli ürünlerimizin sayısında son yıllarda çok ciddi bir artış söz konusu." dedi.

Diyarbakır'da 1990-2020 verilerine göre yağış miktarında yaşanan azalmaya değinen Alan, bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı olarak basınçlı sulama sistemlerine çok ciddi destekler verdiklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi, katılımcılar tarafından stantlar gezildi. Açılışa, bölge illerinden oda ve borsa başkanları, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Bu arada Tarım ve Orman İl Müdürlüğü gıda kontrol ekiplerince, fuar alanında sergilenen ürünlerin etiketleri ve saklama koşulları denetlendi, mevzuata uygunluğun tespit edilmesi amacıyla incelenmek üzere çeşitli ürün gruplarından numuneler alındı. Fuar, 6 gün boyunca ziyarete açık olacak.