Çiniden fazlası

Kütahya denilince akla ilk çini sanatı ve seramik gelse de, aslında 7 bin yıllık geçmişiyle Frigya gibi önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihi bugüne dek canlı tutmayı başarabilmiş bir coğrafya. Kent, Aizanoi Antik Kenti, Frig Vadisi, müzeleri, medreseleri, konakları, çeşmeleri, kaplıcaları ve gastronomisi ile ziyaretçilerini bekliyor.

DURSUN TOPÇU

Kültür Bakanlığı'nın, bu yıl 16 ilde düzenlediği 'Kültür Yolu Festivalleri' büyük bir coşkuyla devam ederken, Kütahya gibi potansiyeli yüksek illeri de bu destinasyona eklemek için yoğun çaba sarf ediyor.

Bakanlığa bağlı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Zafer Kalkınma Ajansı ve Kütahya Belediyesi'nin de destek verdiği projelerle hedef, komşu il Afyonkarahisar'ın turizmdeki başarısını yakalamak. Kütahya'da gezip görülmesi gereken yerler arasında, Frig Vadisi, Kütahya Kalesi, Çini Müzesi, Hayme Ana Türbesi, Aizanoi Antik Kenti, Ulu Camii, Çinili Cami, Dönenler Camii, Hıdırlık Mescidi, Kütahya Müzesi, Germiyan Sokağı ve Domaniç Ormanları akla ilk gelenler.

ÇINAR ALTINDA ÇAY KEYFİ

Şehir merkezinde Sadettin ve Takvacılar Camii, Büyük ve Küçük Bedesten, Pirinç Hanı, Anlıca Mescidi gibi tarihi yapıları ziyaret edebilir, yorulduğunuzda çınar altlarında bulunan kahvelerde çay ya da kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Kent Tarihi Müzesi'nde ise Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne ait bilgi, belge ve fotoğraflar ilginizi çekecek. Kütahya'daki termal sular birçok rahatsızlığın tedavisinde şifa dağıtıyor. Yoncalı Kaplıcaları, Gediz Murat Dağı ve Tavşanlı Göbel Termal Turizm Merkezi kentin en önemli termal tesisleri arasında. Ayrıca milli mücadele yıllarının en yoğun olaylarına sahne olan Kütahya, Yunan ordusuna büyük darbenin vurulduğu şehir. Kentin pek çok yerinde o yıllara gönderme yapan, minnet duygusuyla ziyaret edilecek çok sayıda anıt ve şehitlik yer alıyor.

'Ateşte açan çiçeklerin diyarı'nda insanlar sıcakkanlı, misafirperver. "Suyumuz İncik, Aşımız Cimcik, İşimiz Çinicilik, Hadi Gali, Gidemin Şincik" sözleriyle Türkiye'nin her köşesinden gelecek misafirleri ağırlamak istediklerini söylüyorlar.

'UNESCO Yaratıcı Şehir' unvanına layık Kütahya'da, tarihin en güzel yaşandığı yerlerin başında Germiyan Sokağı geliyor. Sivil mimarinin en güzel örneklerinin yer aldığı sokakta gezerken bir önceki yüzyılda hissedeceksiniz.

Dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'ın anısını yaşatmak üzere kurulan müzede sanatçının eserleri ve kişisel eşyaları sergileniyor.

Bizans döneminden kalan Kütahya Kalesi, şehre hakim bir tepede yükseliyor. 72 burcu bulunan kale Türkiye'nin 3. büyüğü olarak dikkat çekiyor. Kalenin içinde günümüzde iki çeşme, iki mescit, kır kahvesi ve menüsünde yöresel yemeklere de yer veren Döner Gazino bulunuyor.

ÇİNİ SANATININ TARİHİ BU MÜZEDE

Kütahya Çini Müzesi'nde, (II. Yakup Külliyesi) 14. yüzyıldan günümüze kadar Kütahya ve İznik'te üretilen çini mimari elemanlar, çini kitabeler, çini vazo, tabak, pano ve çiniden yapılma ev gereçleri kronolojik bir sırayla sergileniyor. Müzenin girişinde, Son Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi'ye ait Osmanlı Türkçesiyle yazılmış dünyanın en büyük ikinci taş vakfiyesi olan kitabe bulunuyor.

AİZANOİ EFES YOLUNDA!

Çavdarhisar'daki Aizanoi Antik Kenti'ne, Anadolu'da en iyi korunan Zeus Tapınağı, tiyatro, stadyum, borsa binası, sütunlu cadde ve antik köprüleriyle ikinci Efes deniliyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, 4 yıldır alanda çalıştıklarını belirterek, son 3 sezonda kente çok sayıda yeni eser kazandırdıklarını söyledi.

Ulu Cami, Kütahya'nın en büyük ve en güzel ibadethanesi. Bursa Ulu Cami'de olduğu gibi iç kısımda küçük bir şadırvan bulunan cami, üç yöne açılan kapılarıyla da dikkat çekiyor.

GREKLERLE AMAZONLARIN SAVAŞINI ANLATAN LAHİT

ARKEOLOJİ Müzesi'nde (Vacidiye Medresesi) geç Miyosen döneminden itibaren Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergileniyor. Müzedeki en önemli eserlerden biri ihtişamlı Amazonlar Lahti. Lahitteki kabartmalar Greklerle Amazonlar arasındaki savaşları tasvir ediyor.