Batum'da tatilin keyfini çıkarmak için gerekli ipuçlarını bu yazıda bulabilirsiniz. Batum, doğası, tarihi, yemekleri ve cazibe merkezleriyle herkesi cezbederken Batum'u keşfetmek hem kolay hem de hesaplı oluyor. Gürcistan'ın Türkiye ile sınır komşusu olması hem de sadece kimlikle gidilebilen bir rota olması Batum'un popüler ve uygun fiyatlı destinasyonlar arasında yer almasını sağlıyor. Artvin'in sınır komşusu Batum'a otobüsle veya araçla gidebilirken, uçak da tercihlerden biri oluyor.
DOĞRUDAN UÇUŞ VAR
Batum'da yer alan Alexander Kartveli Batumi Uluslararası Havalimanı'na İstanbul'dan direkt uçuşlarla ulaşabilmek mümkün. Başka şehirlerden de uçakla şehre ulaşmak istendiğinde İstanbul aktarmalı Batum uçuşlarını tercih edebiliyor. Farklı bir kültürü tanımak ve yeni yerler keşfetmek için 1 saat 50 dakikada uçak ile Batum'a ulaşılabiliyor. Batum'a ulaşım seçeneklerinin bir diğeri ise otobüs. İstanbul'dan 21 saat, Ankara'dan ise 16 saat uzaklıkta olan şehre Batum otobüs bileti satın alarak ulaşım sağlanabiliyor. Ankara-Batum otobüs biletleri ortalama 700 TL iken İstanbul-Batum otobüs biletleriyse ortalama 650 TL. Batum'a kişisel araç ile gidilebilirken, Hopa üzerinden Sarp Sınır Kapısı'nı geçerek ülkeye giriş yapılabiliyor. Bu geçiş esnasında giriş-çıkış formunu doldurması, yurt dışı çıkış harcı alınması, Türk ve Gürcü polis kontrol noktasından geçiş yapılması gerekiyor. Araçla geçiş için yolcunun kendi adına kayıtlı bir araçla şehre geçmesi gerekiyor.
ÇOK ÖZEL BİR BAHÇE
Kentte Batum Botanik Bahçesi görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. 6 kıtadan getirilen 5 binden fazla çiçek türünün bulunduğu bu özel bahçeyi bisiklet ile gezmek mümkün. Ayrıca Gürcistan'ın en önemli yapılarından Ali ve Nino heykellerinin önünde fotoğraf çektirmek de Batum gezisinin olmazsa olmazları arasında. Batum'un en güzel dağları arasında yer alan Trinity Dağı ve şehrin manzarasını görebileceğiniz Kutsal Trinity Kilisesi kentin en önemli cazibe merkezlerinden ikisi.
PANORAMİK DÖNME DOLAP
Batum'daki panoramik dönme dolap da şehrin manzarasının keyifle seyredilebileceği başka bir rota. Batum Piazza Meydanı, Anıtlarla dolu Colonnade, Poseidon Heykeli ve Neptün Çeşmesi, Batum Tiyatro Meydanı ve Kvariati Plajı yine Batum gezisinde görülmesi gereken yerler arasında sıralanıyor. Kenti iki günde rahatça gezmek mümkün.
TADILMASI GEREKEN ONLARCA LEZZET VAR
Şehre seyahat edenlerin Gürcü mutfağının 2 önemli yemeği olan haçapuri ve hinkali tatması öneriliyor. Özellikle Cafe Laguna'da haçapuri, Kalakuri'de ise hinkali mutlaka deneyimlenmesi öneriliyor. Bunların yanı sıra kuzu eti ve pirinç ile pişirildiği için beyrana benzeyen harço çorbası da kesinlikle tadılması gereken lezzetler arasında yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra cevizli patlıcan, turşu çeşitleri yine Gürcü mutfağının önerilerinden. Batum'da 2 kişilik başlangıç, ana yemek ve tatlı içeren bir yemeğin maliyeti 395 TL.
BİR LAZ TARAFINDAN YAPILAN TERS EV
Batum'da Laz nüfusu da oldukça fazla. Bilindiği üzere Lazca ve Gürcü dili de aynı dil ailesinden. Ters Ev de bir Laz tarafından yapılmış. Bu sebeple de şehre gelen Türk turistler tarafından muhakkak ziyaret ediliyor. Ev tamamen ters şekilde inşa edilmiş. İçeri girdiğinizde de terslikler devam ediyor. Aynı zamanda uygun fiyatlı ve bol çeşitli bir restorana çevrilmiş. Restoranda hemen her Laz yemeğini bulabiliyorsunuz. Restoranın hizmet kalitesi de oldukça iyi.