‘Arkeopark' turizmde çekim noktası olacak

Tarihi Haydarpaşa Gar Alanı'nın Arkeopark ve Gar Kompleksi tasarımıyla Türkiye ve dünyada bir ilk olacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Arkeopark, turistlerin çekim noktası haline gelecek” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tarihi Haydarpaşa Gar Alanı'nın Arkeopark ve Gar Kompleksi tasarım konseptiyle Türkiye ve dünyada bir ilk olacağını belirterek, "İstanbul'un tarihine ışık tutan Arkeopark, bölgenin tarihi dokusuyla uyum içindeki mimarisi ve alternatif ulaşım olanaklarıyla gerek İstanbullular gerek yerli ve yabancı turistler için bir çekim noktası haline gelecek" dedi. Haydarpaşa Garı Arkeolojik ve Endüstriyel Miras Parkı'nda incelemelerde bulunan Karaismailoğlu, devam eden arkeolojik kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

KAZIYA GÖRE ÇALIŞMA

Çalışmalarını alanın güncel kazı saha verilerine göre yeniden ele aldıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, şu değerlendirmede bulundu: "Hat ve peron planını revize ettik. Tren parklanma hatlarını alandan kaldırdık ve silolar bölgesinde sayı ve uzunluk ihtiyacına göre optimize edilmiş gare hatları oluşturulmasını kararlaştırdık. Yapılan yeni hat ve peron planına göre, Haydarpaşa Gar Sahası'na 3 hatlı giriş, 4 adet peron hattı ve 210 metre uzunluğunda 3 adet yolcu peronu, kuşak hattı, liman bağlantı hattı ve liman bölgesinde oluşturulacak gare hatları imalatı yapacağız."

2 ETAPTA DEVAM EDİYOR

Karaismailoğlu, Anıtlar Kurulu onayıyla 2 etap halinde devam eden çalışmalar kapsamında çok önemli aşamalar kaydettiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Ana amacımız, İstanbul'un sahip olduğu bu eşsiz birikimleri korumak ve tanıtmak. Bu noktada, hem Haydarpaşa Garı'nda yürüttüğümüz restorasyon çalışmalarını hem de gar sahasında gün yüzüne çıkan tarihi değerleri dünyada bir ilk olacak. Haydarpaşa'yı Arkeopark ve Gar Kompleksi tasarım konseptiyle paylaşacak olmamızı hem İstanbul hem de Türkiye için çok önemli bir kazanım olarak görüyoruz."

ARKEOLOJİK KAZILAR %95 TAMAMLANDI

Bakan Karaismailoğlu, Haydarpaşa Garı'nın tüm Türkiye'nin tarihi açısından değeri bulunduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı: "Gar Sahası'ndaki arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor. Kazılarda, M.S 4. yüzyıla kadar uzanan, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait yaygın mimari kalıntılarla MÖ 5., MS 7. yüzyıllar arasındaki dönemlere ait yaklaşık 12 bin adet sikke, cam ve seramik gibi eserler ortaya çıkarıldı. Peronlar ve peron hatları bölgesinde arkeolojik kazılar yüzde 95 tamamlanmış, kalıntıların rölöve alım çalışmalarına başlanmıştır. Tüm eserler arşivlere kaydediliyor ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne taşınıyor."

ÇAMLICA KULESİ'Nİ 563 BİN KİŞİ GEZDİ

İstanbul'da tamamladıkları bir önemli projenin de yaklaşık 1 yıl önce açılışı yapılan Çamlıca Kulesi olduğuna dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, bunun da İstanbul'un değerine değer katan bir eser olduğunu ifade etti. Karaismailoğlu, "Çamlıca Kulesi'nde başlayan yayıncılık faaliyetleriyle dünyada ilk defa 100 radyo yayını aynı noktadan birbirinin güçlerini kesmeden ve frekansları birbirine karıştırmadan gerçekleştirdik. Eski 33 anten kaldırıldı ve yerine simgesel bir yapı kazandırıldı.Yerli ve yabancı pek çok turistin ilgi odağı oldu ve bir yılda 563 bin kişi ziyaret etti" ifadelerini kullandı.