BÜLENT ŞANLIKAN
Türkiye'nin Ege kıyılarının güneybatısında yer alan Aydın iline bağlı Didim, zengin kültürel mirası, altın rengi kumsallarıyla yılın dört mevsiminde de gezginlerin ve tatilcilerin rotasını oluşturuyor. Didim, yerli ve yabancı turistlere tarih ile güneşin birleştiği eşsiz bir seçenek sunuyor. Antik dünyanın en büyük ve en iyi korunmuş tapınaklarından biri olan Didim Apollon Tapınağına ev sahipliği yapan, Güzelçamlı-Dilek Yarımadası (Güzelçamlı-Dilek Yarımadası) ile Didim-Akbük arasındaki rota bisiklet turları için ise alternatif güzergâhları barındırıyor.
Didim ilçesinin ilk yerleşim izleri Neolitik Devre (MÖ 8000) uzanıyor. MÖ 16. yüzyılda Miken, Giritliler ve daha sonra da Aka kolonilerinin varlığı görülüyor. Persler, Romalılar ve Bizanslılardan sonra 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra Anadolu'nun kapılarının Türklere açılmasından sonra ilk olarak Karia olarak anılan bu bölge Türklerin eline geçti. 1. Haçlı Seferi'nin ardından yeniden Bizans'ın hâkimiyetine girdi. 1261 yılından sonra Karia'da Menteşe Beyliği'nin kurulmasıyla Didim ve çevresi bu beyliğin içine alındı.
EŞSİZ KOYLAR
Üç mevsim boyunca deniz turizminin yoğun yaşandığı masmavi denize, eşsiz koylara sahip Didim mavi bayrak belgeli plajlar ile öne çıkıyor. Yerli ve yabacı turistler tarafından büyük ilgi gören, Altınkum Plajı, Akbük Plajı, Tavşanburnu Plajı Akdeniz ikliminin ılıman havasının hâkim olduğu Didim'de su altı ve su üstü sporları olanakları oldukça zengin.
UYGARLIĞIN BAŞKENTİ
Uygarlığın, kültürün, sanatın, bilimin başkenti Milet (Miletos), 3.500 yıllık geçmişiyle insanlık tarihinin en önemli kentlerinden birisi olarak kabul ediliyor. "Filozoflar şehri" olarak da bilinen Milet, filozoflar Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes ile şehir plancısı Hippodamos gibi tarihe mal olmuş birçok şahsiyet yetiştirdi. 2 bin 600 yıl önce özgür düşüncenin hâkim olduğu Milet, cazibe merkezi oldu. Milet'in kuzeyinde Doğanbey, batısında Batıköy, güneyinde Akköy ve Balat, Dilek Yarımadası Millî Parkı, Milet'in batısındaki Menderes deltasına kadar uzanıyor.
ÜNLÜ KEHANET MERKEZİ
Apollon Tapınağı'na ev sahipliği yapan Didyma Antik Kenti, Didim'in mutlaka görülmesi gereken noktalarının başında geliyor. İon tarzında yapılmış dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olan Apollon Tapınağı bir kehanet merkezi olan Didyma kutsal alanı içinde bulunuyor. Tapınak M.S. 385'de Theodosios'un emri ile tamamen önemini yitirmiş, Hristiyanlığın yaygınlaşması ile mabedin yapımı hiçbir zaman tamamlanamadı.
2 BİN 500 YILDIR KORUNUYOR
Şehirciliğin ve kent planlamasının ilk örneği ve Büyük İskender'in gözde şehri Priene, Didim'e 40 dakika uzaklıkta yer alıyor. Priene'ye gelen ziyaretçiler, tamamen Helenistik bir kente tanık oluyor. Kent, Roma Dönemi'nde pek çokları gibi yoğun yapılaşma ile inşa edilmemiş ve 2 bin 500 yıl önce olduğu gibi korundu. Şehre hâkim olan Mykele Dağı, ziyaretçilere harika bir manzara sunuyor.
ESKİ DOĞAN BEY KÖYÜ
Kalabalıktan uzak, sakin, tarihi M.Ö. 7 yüzyıla dayanan Rum Mimarisi evlerini görmek ve dinlenmek için keyifli bir alternatif oluşturuyor. Taş evler bölge mimarisinin en önemli özelliği.
NERELERİ GEZMELİ?
Milet Antik Kenti
Milet Müzesi
Didyma Antik Kenti & Apollon Tapınağı
Priene Antik Kenti
Didim Marina
Altınkum Plajı
Akbük Plajı
Tavşanburnu Plajı
Manastır Koyu
Güzelçamlı-Dilek Yarımadası
Akbük
DİDİM'E NASIL GİDİLİR
Didim'e uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Bodrum-Milas Havalimanı. Didim merkez, Bodrum-Milas Havalimanı'ndan arabayla 1 saat 15 dakika sürüyor. Bir diğer yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Didim merkez, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan arabayla 1 saat 45 dakika sürüyor.