Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Yemen'e sınır komşusu olan ve Umman Denizi kıyısına kurulan Umman, Kuveyt ile birlikte bölgenin en zengin ülkesi. İşte özellikle son yıllarda deniz, doğa ve tarih meraklısı gezginlerin radarında olan Umman'da mutlaka yapılması gerekenler:
Umman'a girişte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları (umuma mahsus, hizmet, hususî ve diplomatik pasaport hamilleri) onaylanmış otel rezervasyonu, sağlık sigortası ve dönüş biletine sahip olmak şartıyla 10 güne kadar süreyle vizeden muaf tutuluyor. THY ile haftanın her günü yaklaşık 5 saatlik direkt uçuşla İstanbul'dan Umman'ın başkenti Muscat'a uçabilirsiniz. Gökdelenler yerine alçak katlı geleneksel mimarisinden çöl safarisine, dalış noktalarından büyüleyici mercan kayalıklarına uzanan ve kısaca keşfedecek çok şeyin olduğu sürpriz bir Arap destinasyonu. Heybetli dağlarından rüzgarlı çöllerine, bozulmamış kıyı şeridinden geleneksel cazibesini ve Bedevi kültürünü koruyan kasabalarına kadar uzanan Umman keşfi, size Arabistan'ın modern yüzünü gösterecek.
Zihinlerde oluşan gökdelenlerin birbirini takip ettiği modern Arap şehirlerin uzağında 'yerel' kalmayı başaran ve modern hayatı yakalayan bir düzen. Şehri keşfederken Sultan Qaboos Camii, Kraliyet Opera Binası, Muscat Souk (Muscat Pazarları), Al Alam Umman Sultanlığı Sarayı ve Old Muscat (tarihi şehir) rotanızda olmalı.
Deniz kıyısında yer alan Muscat'ta mutlaka yapılması gereken aktiviteler arasında özel bir tekne gezisi var. Muscat'ın geleneksel ahşap tekneleriyle günbatımını seyretmelisiniz. Ülkenin en ünlü doğal güzelliklerinden biri olan Wadi Bani Khalid, yıl boyunca dereden akan su sayesinde zengin bitki örtüsü ile görülmeye değer. Palmiyeler arasında yer alan vahada serin suda yüzmelisiniz. Kızıl kumların sonsuzluğa uzandığı Vahibe Çölü'nde safari deneyimi yaşamalı ve çöl üzerindeki Bedevi köylerini ziyaret etmelisiniz. Palmiye ağaçları ve Umman'ın yüksek dağları ile çevrili olan tarihi şehir Nizwa'ya zaman ayırın.
Umman'ın Grand Canyon'u olarak bilinen Wadi Ghul'da nefes kesici manzaraları seyredin. Umman'ın en çarpıcı doğal güzelliklerinden biri olan 1500 metre rakımlı Wadi Al Arbeieen'de rüzgarın sesini dinleyin, dar kanallarından akan suların sesine kulak verin. Şelaler arasından yürüyerek ulaşacağınız Bimmah Sinkhole'in turkuaz rengi sularında yüzün. Zengin mercan resifleri bir yana yunuslarla yüzme imkanı sunan Umman Denizi'nde dünyanın en dost canlısı hayvanlarıyla unutulmaz bir deneyimi kaçırmayın.
Suudi Arabistan kökenli olan kabsa (majboos) yemeği bir pirinç yemeği. Genellikle et veya tavukla hazırlanan, içerisine sebze ve bol baharat eklenerek yapılan pilav yemeği yoğurt, domates sosu ve ekmekle servis ediliyor. Arapçada ızgara et anlamına gelen shuwa, Umman'ın geleneksel lezzetlerinden biri. Özellikle Ramazan gibi özel günlerde sofraların vazgeçilmezi olan bu ızgara et öncelikle baharatlarla marine edilip, birkaç gün muz veya palmiye yapraklarına sarılarak bekletiliyor. Daha sonra kum fırında pişiriliyor. Genelde, iç pilav ile servis ediliyor. Farklı baharatlarla, özellikle köri ile marine edilen ve ekmekle sunulan Meshkak, şişe dizilen geleneksel bir kebap yemeği. Umman'da yetişen lezzetli bir balık olan Mashuai, özel tuzlu limon sosu ve baharatlarla pişirilerek servis ediliyor. Soğan, zerdeçal, karabiber ve tavukla birlikte kavrulan pirinç yemeği olan madrouba üzerine kızarmış soğan konularak yeniyor. Umman'ın bir diğer geleneksel yemeği olan harees, daha çok özel günlerde pişiriliyor. Et ile buğdaydan yapılan yemek daha çok kremamsı bir görüntü oluşturuyor. Umman mutfağının temel taşlarından biri olan hurma özellikle tatlı yapımında kullanılıyor. Umman'ın geleneksel içeceklerinden biri olan Karak çayı kakule, zencefil, tarçın ve sütle pişiriliyor.
Umman'da gümüş takılar büyük bir önem taşıyor. Gümüş takılar kadar gümüş dekoratif objeler de Umman'dan alınacaklar listesinde. Omani kültürünün eşsiz bir temsili olan ve ülkenin bayrağında da yer alan geleneksel hançeri olan "Khanjar"ı hediyelik eşya olarak alabilirsiniz.