Afyon uğranmadan geçilecek bir şehir değil

Gastronomi ve termal turizmi bugün kentin lokomotifi ama kültür ve tabiatıyla da Afyonkarahisar benzersiz bir coğrafya.

DURSUN TOPÇU

Afyonkarahisar tarihi ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan eşsiz bir lokasyon. Akdeniz ve Ege Bölgesi'ne karayolu ile gidenler için ise kavşak noktası. Ancak Afyonluların en büyük şikayeti, kentin ismiyle anılan sucuk, kaymak, lokumun bu noktada tüketilip ya da satın alınıp kente uğranmaması. ''Afyon'a gelirseniz çok daha fazlasını görürsünüz" diyorlar. Afyon'u 3 ürüne indirgemek gerçekten büyük haksızlık. Gastronomi ve termal turizmi bugün kentin lokomotifi ama kültür ve tabiatıyla da Afyonkarahisar benzersiz bir coğrafya.

HAŞHAŞ YAĞI KULLANILIYOR

Afyonkarahisar mutfağı geleneksel lezzetleriyle zengin bir çeşitliliğe sahip. Özellikle hamur işlerinde haşhaş ve haşhaş yağı kullanımı çok yaygın. Nohut ve buğdaydan elde edilen göce ve düğü yemeklerde çokça kullanılıyor. Afyonkarahisar mutfağında 20'den fazla çeşitte yemeği yapılan patlıcan yöre mutfağının vazgeçilmezi. Onun için patlıcan böreğini kimseyle paylaşmıyorlar.

Hakkını teslim etmem gerek, Mehmet Zeybek başkanlığındaki Afyonkarahisar Belediyesi de Afyon'u ve kentin yemek çeşitliliği dünyaya duyurmak için yoğun çaba gösteriyor.

Kentte, Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali başta olmak üzere yıl içinde çok sayıda etkinlik düzenleniyor. GastroAfyon benim geçmiş yıllarda katıldığım ünlü şefler ve gastronomi profesyonelleri ile gerçekten muhteşem bir festival. Sloganları da güzel: "Bizim mutfağımızda sadece yemek değil, insan da pişer." Ben katılamadım ama geçtiğimiz yıl Gastronomi Treni çok ses getiren çalışmalardan biri olarak öne çıkmış. Gastronomi Treni, Afyonkarahisar'dan başlayan seferle Türkiye'de ilk kez yolcularına hareket halinde şehrin eşsiz tatları ile tanıştıran, keyif dolu bir yolculuk imkanı sunmuş.

Afyonkarahisar Belediyesi Gastronomi Birimi ayrıca Türkiye'nin çeşitli kentlerinde de Afyon yemek kültürünün tanıtıldığı etkinlikler düzenliyor.

Afyonkarahisar, 20'yi bulan coğrafi işaretli ürünleri, kendine özgü çeşitliliği, geleneklerimizi yaşatan yöresel tatları ile Gaziantep ve Hatay'ın ardından 2019 yılında gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edildi. Böylece dünyadaki 295 şehirden biri oldu.

BÜKME VE ZÜRBİYE FAVORİ

Afyonkarahisar'da nerede ne yenir derseniz; Musakka Restaurant, İkbal Lokantası, Nur Lokantası, Aşçi Bacaksız, Etçi Baba, Salim Usta, Kadayıfçıoğlu, Et-Raf Restaurant ve Gastronomi Konağı'nı tavsiye edeceğim mekanlar olur.

Favori tadlarım ise, Tandır Çorbası, Afyon Kebabı, Zürbiye, Göce Köftesi, Ağzı Açık, Bükme, Haşhaşlı Pide, Mayasız Pişi ve Ekmek Kadayıflı tatlı. Buram buram Anadolu kokan coğrafi işaret tescilli ekşi mayalı ve patatesli ekmeği de deneyin.

Afyonkarahisar'a gidenler dönüş yolunda mutlaka sucuk alıyor. Bununla beraber bükme, ağzı açık böreği, lokum, köy kaymağı ve köy tarhanası alabileceğiniz yiyecekler. Afyon'dan alabileceğiniz doğal ürünlerin başında ise haşhaş ve haşhaş ezmesi gelmeli.

FRİG VADİSİ'NİN KALBİ AYAZİNİ

4 bin yıllık kaya yerleşim yerleri, dünyanın ilk apartmanı, 5 bin yıllık mezarlık ve Ayazini Köyü Afyon'da görülmesi gereken yerlerden. Frigya'nın kalbi denilen Ayazini, Friglerin kağnı arabalarından kalma derin izlerin gözle görüldüğü Kral Yolu ve Emre Gölü de çok sayıda turisti ağırlıyor.

'TERMALİN BAŞKENTİYİZ'

Türkiye, doğal termal su kaynağı zenginliği açısından Avrupa'da ilk, dünyada ise 7. sırada. Termal turizm aynı zamanda "sağlık turizmi" şeklinde de ifade ediliyor. Kaplıcası olan şehirlerimiz denildiğinde akıllara ilk gelen yerlerden biri de Afyonkarahisar.

Bu bölgenin hem termal tesislerin fazlalığı hem de suyun kalitesi nedeniyle tercih edildiğini belirten NG Afyon Genel Müdürü Mustafa Acar, "Afyon'u tarif ederken 'Termalin Başkenti' olarak tarif ediyoruz" dedi.

Müşterilerinin iç pazar ağırlıklı olduğunun altını çizen Mustafa Acar, "Ancak Uzakdoğu'dan da gruplarımız oluyor. Şehrimizdeki oteller termal olduğu için yarım pansiyon hizmet veriyor. Bu nedenle ulaşılabilir bir fiyatımız var. Otelimizde SPA ve masaj hizmetimiz, termal alanlarımız var. Termalden sağlıklı şekilde yararlanabilmek için yılda 21 kür uygulaması gerekiyor. Günde 10 dakika süreyle 3 kür sağlıklı olanı" bilgilerini verdi.

Avrupa'ya göre çok daha kaliteli tesislerimizin olduğunu ifade eden Acar, "Tanıtımda Afyonkarahisar bölge olarak ele alınıp, Avrupa'ya çıkartma yapılması gerekiyor. Almanya ve Çek Cumhuriyeti termal turizmde bizden önde ama otellerinde SPA merkezleri bile yok" diye konuştu.

"Afyonkarahisar'daki otellerin Ege ve Akdeniz'deki otellerden bir eksiği yok" diyen NG Afyon Operasyon Müdürü Sezai Tutmaz da "Fazlası var. Afyon'da ilk muzu otelimizin serasında yetiştirdik. Misafirlerimize dalından sebze ve meyve koparma keyfi yaşatıyoruz" şeklinde konuştu.