İnternette satılan ve daha önce de ölümlere yol açan zayıflama ilacı, Kocaeli’nde yaşayan 57 yaşındaki Aysel Karakaş’ın da canına mal oldu. Karakaş’ın internet üzerinden aldığı Çin malı Dinitrophenol (DNP) isimli zayıflama ilacını bir süredir kullandığı belirlendi.
Kocaeli’nin Körfez İlçesi Çamlıtepe Mahallesi’nde yalnız yaşayan 57 yaşındaki Aysel Karakaş, aşırı kilolarından şikâyetçiydi. Karakaş bir süre önce internetten satın aldığı Çin malı Dinitrophenol (DNP) adlı ilacı kullanmaya başladı. Geçen salı günü rahatsızlanarak Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan kadın, yaşamını yitirdi. Karakaş’ın kullandığı zayıflama ilacı nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.
KOKU GELMEYE BAŞLADI
Kocası ölen Aysel Karakaş’ın çocuklarına da ulaşamayan belediye yetkilileri defin işlemleri için kadının oturduğu binaya gitti. Komşularla görüşen yetkililer, Karakaş’ın evinden koku geldiğini tespit etti. Çamlıtepe Mahalle Muhtarı Mehmet Işık nezaretinde eve giren yetkililer evde çöp biriktirildiğini belirledi. Körfez Belediyesi zabıta ve temizlik işleri personeli evden 3 kamyonet dolusu çöp çıkardı.
DAHA ÖNCE DE ÖLDÜRMÜŞTÜ
Karakaş toprağa verilirken evinde yapılan incelemede Çin malı Dinitrophenol adıyla satılan DNP zayıflama ilacı çıktı. Bu ilaç daha önce de ölümlere neden olmuştu. Adana’da geçen ağustos ayında internet üzerinden bu ilacı alan Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’nde görevli tekniker Mustafa Yiğit (29) kalp çarpıntısı ve yüksek ateş nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Ölüm raporunda Yiğit’in aldığı zayıflama ilacından dolayı hayatını kaybettiği belirtilmişti. 2015 yılı nisan ayında ise İngiltere’de yine internetten satın aldığı aynı ilaçtan aşırı dozda içen 21 yaşındaki Eloise Parry hayatını kaybetmişti.
60 KİŞİ ÖLDÜ, İNGİLTERE YASAKLADI
DNP hapları enerji metobolizmasını aşırı derecede hızlandırarak spor bile yapmadan vücut yağlarını hızlı bir biçimde yakmaya yarıyor. Aşırı dozda kullanılmasının ölümle sonuçlanabildiği DNP haplarından bugüne kadar 60 kişi hayatını kaybetti. İnternetten kolaylıkla satın alınabilen ilaçların satışı İngiltere’de yasak. İnternet sitelerinde “yağ yakıcı” olarak satılan hatta eczanelerden de ulaşılabilen Dinitrophenol (DNP) 50 ile 200 TL arasında fiyatlandırılıyor. 1938’li yıllarda ABD’de de piyasaya sürülen, o dönemde patlayıcı yapımında, tarımda zirai ilaçlamada ve fotoğrafçılıkta kullanılan DNP maddesi, Dünya Anti-Doping Ajansı’nın (WADA) “yasaklı maddeler listesi”nde değil. Habertürk